|

Ce urmează după desemnarea premierului Sorin Grindeanu. Când am putea avea noul Guvern

sorin grindeanu 2După ce președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri dimineață, decretul prin care l-a desemnat pe Sorin Grindeanu (PSD) în funcția de premier, se intră în linie dreaptă pentru instalarea noului Guvern.

Vezi Sorin Grindeanu, desemnat oficial premierul României. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul

Premierul desemnat are la dispoziție 10 zile pentru a-și forma echipa, apoi se va prezenta la Parlament pentru a obține votul Legislativului.

După semnarea decretului, premierul desemnat are la dispoziție 10 zile pentru a stabili lista de miniștri pe care urmează să o depună la Parlament. Miniștrii propuși vor fi audiați de comisiile de specialitate, după care se va vota noul Guvern în plenul reunit al Parlamentului.

După ce se va da votul în plenul reunit al Parlamentului, noul Executiv va depune jurământul de credință în fața președintelui Klaus Iohannis. În acest moment, președintele va semna și decretele de numire în funcție ale miniștrilor și premierului.

Apoi, cabinetul lui Sorin Grindeanu poate începe munca la Guvern. Este posibil ca noul Executiv să fie format în prima săptămână din 2017.

Până atunci, guvernul actual, condus de Dacian Cioloş, asigură administrarea la nivel naţional, interimar.

Reamintim că mai multe nume au fost vehiculate pentru preluarea funcţiilor de miniştri în noul Guvern.

La Ministerul Dezvoltării, ar putea continua activitatea actualul ministru, Vasile Dîncu. Altă variantă ar fi Lia Olguța Vasilescu, actualul primar al Craiovei, care a câștigat și un mandat de parlamentar.

La Justiție sunt vehiculate tot două nume: fostul șef al Camerei Deputaților, Florin Iordache, și fostul ministru al Justiției din guvernul Ponta, Robert Cazanciuc.

Georgian Pop, fost șef al Comisie de control a SRI, ar putea prelua porfoliul Comunicațiilor, în timp ce senatorul Mihai Fifor ar putea deveni ministru al Transporturilor.

Șeful tineretului PSD, Gabriel Petrea, ar putea prelua portofoliul Tineretului și Sportului. Mihai Tudose, care a lucrat la programul de guvernare al social-democraților, ar putea fi ministru al Economiei în noul cabinet, în timp ce deputatul Gabriel Vlase ar putea prelua Internele. Pentru acest portofoliu este vehiculat și numele lui Georgian Pop, în cazul în care nu va fi numit la Comunicații.

Deputatul Eugen Nicolicea ar putea prelua Ministerul pentru dialog social sau cel pentru relația cu Parlamentul, în timp ce fostul rector al UMF București Florian Popa ar putea deveni ministru al Sănătății.

În ceea ce privește portofoliile care revin ALDE, Sorin Cîmpeanu este numele veniculat pentru Ministerul Educației. De altfel, el a mai deținut această funcție în Guvernul Ponta. Și la Mediu este vehiculat numele unei persoane care a mai deținut această funcție – Grațiela Gavrilescu, și cel al copreședintelui ALDE Daniel Constantin, fost ministu al Agriculturii. La Cultură ar putea reveni fostul ministru Daniel Barbu.

Andrei Gerea ar putea prelua unul dintre ministerele economice, în cazul în care PSD va dori să cedeze ALDE un astfel de portofoliu.

Florin Jianu ar putea reveni la portofoliul pentru IMM-uri.

Cei care vor fi propuși pentru funcția de ministru vor avea o discuție cu Liviu Dragnea, după care vor fi confirmați în forurile de conducere ale PSD și ALDE, înainte de a fi prezentați Parlamentului pentru validare.

sursa: digi24.ro

URL scurt: http://alba24.ro/?p=540980avatar Publicat de pe 30 decembrie 2016 şi actualizat pe 30 decembrie 2016.
Publicat în ACTUALITATE, POLITICA.
Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Comentate recent

  • viorel: Vorbiti ca sa va aflati in treaba , lucrurile nu au fost chiar asa Filipescu ala e o **** ***** care il...
  • Carneala ilie: Sofer cat b caut de lucru
  • Ion: Ianuarie 39 lei. Februarie 56 lei. Martie 73 lei..Ori ei sunt batuti in cap ori noi ca ii lasam sa isi bata joc...
  • Pentru tinerii antrepernori: Proiectul trebuie sa îl ai deja făcut de mult ,nu acum când ai auzit de acești bani sa...
  • Alin: În parcare sus la Parcul dendrologic circula 2 vulpi printre mașini

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI