Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce VIN punem pe masa de Crăciun şi Revelion. Cele mai premiate vinuri de Jidvei din anul 2015

Publicat

Prilej de sărbătoare şi festin culinar, Crăciunul şi Revelionul sunt aşteptate cu nerăbdare şi pregătiri în familie, pentru a marca cum se cuvine semnificaţia momentelor importante de la sfârşitul acestui an. Preparate alese, tradiţionale sau exotice sunt pe „lista” gospodinelor care vor pune pe masa de sărbători aperitive, mâncare caldă şi deserturi dintre cele mai gustoase. Şi, cum se ştie că savoarea oricărui fel de mâncare este mai bine pusă în valoare cu un vin potrivit, recomandările cunoscătorilor sunt binevenite.

Vezi și MESAJE DE ANUL NOU 2021: SUTE de URĂRI de ANUL NOU, SMS cu FELICITĂRI. MESAJE frumoase de REVELION 2021

Una dintre recomandările pentru masa de Crăciun şi Revelion este reprezentată de vinurile de Jidvei, cu sortimente premiate la mai multe competiţii.

Anul 2015 a fost unul foarte bun pentru producătorul de vinuri “Jidvei” din judeţul Alba. Vinurile create în podgoria de pe Târnave au fost premiate în repetate rânduri, iar printre distincțiile primite se află și două medalii de aur obținute la Concours Mondial du Sauvignon- cea mai prestigioasă competiție pentru vinurile sauvignon din lume..  

Cel mai bun vin sauvignon blanc din lume 2015 Sauvignon ”Nec Plus Ultra” și Sauvignon Blanc ANA- Owner Choice, sunt considerate cele mai bune vinuri din soiul Sauvignon Blanc, la nivel mondial.

Producătorul de Vinuri „Jidvei” este unul dintre cei mai renumiţi din România și se pare că și din lume având în vedere numeroasele medalii câștigate la Campionatele Mondiale de gen. Printre cele mai mari reușite ale companiei se numără șase medalii de argint și premierea cu aur la Campionatul Mondial du Sauvignon Blanc, pentru  Sauvignon ”Nec Plus Ultra” și Owner Choice,  Sauvignon Blanc ANA.

Gama NEC PLUS ULTRA lansată în anul 2009 este cel mai premiat vin românesc la nivel internațional, obținând până în prezent 32 de medalii la concursuri din Franța, Italia, Belgia, Japonia, China, Germania și Monaco. În anii 2012, 2014 și în 2015 a fost ales de un juriu internațional drept cel mai bun sauvignon blanc din lume la concursurile mondiale pentru acest tip de vin.

Sauvignonul ANA a fost lansat pe piață în 2014 și face parte dintr-o gamă specială a producătorului Jidvei, OWNER CHOICE, în care sunt incluse vinurile Misterium, Ana și Maria.

Plantațiile de viță de vie din Podgoria Târnave, situată în bazinul hidrografic al celor două râuri Târnava Mică și Târnava Mare, ocupă o suprafață de aproximativ 2.500 ha, la o altitudine cuprinsă între 400 și 600 de metri.

În anul 2014, Grupul Jidvei a inaugurat prima cramă gravitațională din această parte a Europei, la Tăuni, pe dealurile Târnavelor, iar în anii care urmează, compania își propune să exploateze cum se cuvine podgoria și cele patru crame și să facă primii pași pentru promovarea vinurilor ”de Transilvania”.

Recomandări pentru masa de Crăciun

decor masa craciun Tobă, caltaboş, sângerete, jumări, sărmăluţe, friptură de porc, prăjituri şi cozonaci. Toate acestea vor întregi masa festivă de Crăciun, fie că va fi servită în familie, fie la petreceri de sărbători. Însă toate aceste alimente trebuie consumate cu moderaţie şi într-o anumită ordine. De asemenea, pentru ca fiecare preparat să fie savurat la maxim, este recomandată servirea unui anume tip de vin.

Obiceiul la mesele tradiţionale din România este consumul unei băuturi tari la începutul mesei, cum este, de exemplu, ţuica. Însă specialiştii recomandă un vin spumant sec, care să deschidă pofta de mâncare şi care să nu fie atât de “agresiv” înainte de masă.

La o masă, sunt servite, de regulă, până la trei tipuri de vin, în funcţie de preferinţe şi posibilităţi. Aşa cum felurile de mâncare sărate sunt oferite înaintea celor dulci, iar cele foarte condimentate se servesc ceva mai târziu, aşa şi în cazul vinurilor: cele tinere şi uşoare, înaintea celor vechi, iar cele reci înaintea celor aduse la temperatura camerei; de asemenea, în ordine, seci înaintea celor demiseci, demidulci şi dulci, iar cele albe, seci, înaintea celor roşii, însă cele roşii înaintea celor albe dulci.

Aperitivele pot fi însoţite de vinuri albe seci: Fetească albă, Fetească regală, Sauvignon Blanc, Riesling italian, Traminer etc. Nu trebuie uitat nici vinul fiert, având în vedere că la masa de Crăciun majoritatea aperitivelor au la bază carnea de porc, dar nici vinul roșu cum este sortimentul Merlot.

Pentru supe şi ciorbe, nu se recomandă vinuri, de regulă. Doar în cazul celor de peşte se poate consuma şi vin alb sec.

vin rosu Sarmalele sunt cel mai bine puse în valoare de vinuri Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Fetească neagră.

Pentru friptura de porc, recomandarea este vinul alb sec cum ar fi Fetească Regală sau Riesling, vinul roze sau cele roșii- deasemenea seci, cum ar fi Cabernet Sauvignon. Dar pentru o ”cursă lungă” de o noapte cel mai indicat este vinul alb sec sau demisec cum ar fi Riesling, Sauvignon Blanc sau, Feteasca albă. Dacă în farfurie mai sunt serviţi şi cârnaţi, variantele se extind la vinuri si la vinuri mai aromate Chardonay, Pinot Gris sau Muscat.

La desert, cozonacii pot fi “asezonaţi” cu vinuri albe sau roze.

Doar la sfârşitul mesei, vinarsul sau coniacul, alături de cafea, poti fi servite ca băuturi digestive.

 

 

Recomandări pentru masa de Revelion

sampanie Meniul obişnuit pentru masa dintre ani cuprinde atât preparatele tradiţionale ce se regăsesc şi la masa de Crăciun, cât şi variante de salate, preparate din peşte, fructe de mare sau brânzeturi.

La categoria aperitive, având în vedere varietatea acestora, se recomandă un vin alb sec sau demisec. Dacă avem pe masă salată de boeuf, aceasta merge alături cu un vin Fetească albă, de exemplu.

Preparatele din peşte se potrivesc, de asemenea, cu vinuri albe: Riesling italian, Fetească albă, Sauvignon. De asemenea, fructele de mare pot fi consumate cu vinuri de Chardonnay sau de Muscat Ottonel, Sauvignon blanc.

Aperitivele din brânză merg bine cu Fetească albă .

Cu tortul de ciocolată se potriveşte Merlot-ul. Şi, desigur, la masa de Revelion un lipseşte şampania, la “momentul zero” al noului an.

Şi, ca repere de nuanţă: vinurile dulci şi tinere se servesc mai reci decât cele seci şi vechi. Vinurile albe și roze se servesc la temperaturi cuprinse între 10 și 12 grade Celsius, iar cele albe mai catifelate pot ajunge până la 13-14 grade Celsius. Vinurile albe dulci se servesc la temperaturi de 7-9 grade Celsius, iar cele roşii la 15-18 grade Celsius.

Vinurile roșii mai ușoare sunt puse mai bine în valoare la temperaturi mai scăzute, între 12-14 grade Celsius. Cât privește vinurile spumante, acestea se servesc la temperaturi de 6-8 grade Celsius.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax