Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cei 10 inculpaţi în Dosarul de trafic cu etnobotanice, arestaţi preventiv. Tribunalul Alba a admis propunerea DIICOT. Decizia nu este definitivă

Publicat

judecart

tribunal Tribunalul Alba a admis, joi seara, propunerea DIICOT Alba Iulia de arestare pe 30 de zile, până în 22 aprilie, a celor 10 inculpaţi în dosarul traficanţilor de etnobotanice. Hotărârea a fost însă contestată de inculpaţi şi decizia definitivă va fi la Curtea de Apel Alba Iulia.

Reamintim că după cele 19 percheziţii de miercuri la domicilii din Alba, Cluj şi Hunedoara, procurorii DIICOT i-a reţinut şi apoi propus pentru arestare pe Călin Opriţa, Alexandru Dumitru Roșu, Alexandru Oliviu Matei, Mihai Simion Pop, Iuliu-Gavril Almăşan, Ciprian Vasile Motrici, George-Virgil-Alin Dura, Alin Daniel  Baciu, Sebastian Candrea şi Cristian Marius Miga, care sunt acuzaţi de constituire grup infracţional, trafic de droguri şi operaţiuni ilegale cu substanţe cu efecte psihoactive. Potrivit autorităţilor de anchetă, grupul procura materie primă din Spania şi fabrica droguri într-un laborator improvizat din Alba Iulia.

Potrivit DIICOT, „în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2015 – 2016 pe raza municipiului Alba Iulia, s-a constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior ar fi aderat şi alte persoane, în scopul deținerii și vânzării de droguri de risc, precum și pe linia efectuării de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive.

S-a reţinut că membrii grupului infracţional au procurat din Spania materia primă folosită la fabricarea substanţelor interzise, iar ulterior le-au preparat, în mod artizanal, într-un laborator improvizat.

Cu ocazia cercetărilor efectuate în cauză a fost găsită şi ridicată cantitatea de aproximativ 2 kilograme de substanţe folosită pentru obținerea produselor finite şi care urma să fie comercializată consumatorilor de pe raza judeţelelor Alba, Cluj şi Hunedoara”.

Potrivit anchetatorilor, în laboratorul improvizat ar fi obţinut astfel substanţe cu efecte psihoactive, pe care le-ar fi pulverizat pe plante uscate şi mărunţite şi pe care le-ar fi porţionat în plicuri cu o greutate medie de un gram.

Mulţi dintre tinerii consumatori au ajuns la spital şi au avut nevoie de tratament după ce au consumat din substanţele vândute de cei 16 membrii ai grupării. Restul de şase inculpaţi care nu au fost reţinuţi de procurori sunt cercetaţi sub control judiciar.

Unul dintre inculpați, Călin Oprița a mai fost implicat într-un dosar de trafic de etnobotanice într-o grupare destructurată tot de DIICOT la sfârșitul anului 2014. Anchetatorii au identificat atunci 200 de consumatori, au audiat peste 50 de persoane și 10 dintre ele au fost arestate.

În acest caz traficanții vindeau drogurile la Baia de Arieș, Câmpeni, Turda și Cluj Napoca.

VEZI şi  Dosarul traficanţilor de droguri din Alba şi Cluj: 10 membri ai grupării infracționale, ARESTAȚI PREVENTIV

George Virgil Alin Dura, cunoscut în Alba cu porecla de „Dragonu” a mai fost condamnat în 2012, la cinci ani de închisoare în anul 2012 într-un dosar disjuns din cauza „Prostituate pentru VIP-uri”. AICI şi AICI, detalii. Acuzat de constituire grup infracţional organziat, proxenetism şi trafic de minori, acesta şi-a recunoscut faptele, ieşind între timp din închisoare. Organiza petreceri, dintre care unele se întindeau pe parcursul a două zile, la care invita mai mulţi prieteni ce întreţineau relaţii sexuale cu minore ce erau drogate forţat. Minorele erau racolate de George Virgil Dura de la liceele din Alba Iulia, de unde erau luate în pauze, de cele mai multe ori cu forţa.

„Inculpatul racola minorele pe motiv că le iubeşte, după care le plasa la prieteni pe sume mici de bani sau chiar gratuit pentru a câştiga respectul acestora. În urma traumelor suferite fetele au abandonat şcoala“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor din dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri”. Tânărul mai este judecat şi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Sebastian Candrea a fost condamnat în 2015 la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe o perioadă de 4 ani pentru trafic de droguri. Tânărul se află în perioada de încercare astfel încât în cazul unei condamnări în acest dosar va efectua şi pedeapsa anterioară.


Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax