Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Centru de resurse „Academia Doamnelor”, în Alba Iulia. Cursuri de specializare pentru femei în cariere de manageri şi personal al autorităţilor publice

Publicat

Primăria Alba Iulia participă la un proiect pentru crearea unui centru resursă prin care vor fi organizate cursuri de specializare pentru femei. Este vorba despre asigurarea accesului la formare profesională pentru construirea unei cariere pentru 20 de manageri ai autorităţii publice locale şi centrale şi alte circa două sute de femei care vor putea activa ca personal al acestor autorităţi sau al organizaţiilor societăţii civile. Proiectul este finanţat din fonduri europene, beneficiar fiind AIDA şi cuprinde amenajarea centrului în fosta centrală termică nr. 7 din cartierul Cetate.

Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare (AIDA) Alba Iulia va primi în folosinţă gratuită Centrala termică nr. 7 pe o perioadă de cinci ani, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi prezentat consilierilor locali în şedinţa de miercuri, 30 aprilie. Valoarea investiţiei pentru reabilitarea clădirii este de 1.069.839 lei, din care 786.159 lei vor fi asiguraţi de către Primărie în calitate de comodant şi 283.680 lei de către AIDA, prin programul de finanţare POSDRU 2007-2013.

De asemenea, Municipiul Alba Iulia va suporta 83.427,80 lei pentru cheltuieli eligibile în perioada implementării proiectului, estimată la 18 luni. Bugetul proiectului este de 2.127.962,20 lei, din care cel alocat AIDA în calitate de beneficiar este de 1.692.140 lei.

Scopul centrului este de promovarea a principiilor egalităţii de şanse şi de gen la formarea profesională a femeilor în competenţele cheie pentru dezvoltarea carierei sau calificarea acestora.
Centrul de resurse „Academia Doamnelor” propune creşterea oportunităţilor de angajare prin participarea la programe de calificare şi recalificare a unui număr de 350 de femei din mediul rural şi urban, a conştientizării asupra principiului egalităţii de şanse şi gen prin susţinerea a 11 caravane media, în cele 11 localităţi din aria AIDA. De asemenea, se propune asigurarea accesului egal la ocupare şi la construirea unei cariere profesionale pentru 230 de persoane – 20 de manageri ai autorităţii publice locale şi centrale, 110 personal al autorităţii publice locale şi centrale şi 100 personal al organizaţiilor societăţii civile.

Proiectul mai cuprinde informarea a 530 de femei cu privire a oportunităţile acestuia, consiliere, îndrumare la unul dintre cursurile de specializare, pentru orientarea pe piaţa muncii sau iniţierea unei afaceri.

Vor fi organizate 14 cursuri de calificare în meseriile agent de curăţenie, lucrări în comerţ, confecţioneri asamblor articole din textil, olar ceramică atrizanat, florar decorator, îngrijitor bătrâni la domiciliu, baby sitter şi cameristă.

Alte 12 cursuri vor fi de specializare în competenţe antreprenoriale, decorator interior, management financiar, analist resurse umane şi dezvoltare personală.

Pe lângă serviciile oferite, centrul va revitaliza o zonă populată din cartierul Cetate, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit Diagnozei Urbane la nivelul cartierelor municipiului Alba Iulia, studiului de fundamentare a unor strategii sociale integrate pentru zona urbană şi periurbană, municipiul Alba Iulia se confruntă cu probleme sociale ale adulţilor – lipsa locurilor de muncă, sărăcie, sănătate precară, probleme sociale ale femeilor – violenţa în familie, copii în întreţinere, probleme sociale ale tinerilor – şomaj.

Ponderea femeilor în zona AIDA este de 51,85%, respectiv de 52,75% în Alba Iulia. „Şomajul feminin relevă faptul că în zonă s-a dezvoltat îndeosebi industria care foloseşte forţa de muncă masculină”, se mai motivează în proiectul de hotărâre.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. dildău

    luni, 28.04.2014 at 17:38

    si poate orice femeee sa devina menejer? chiar daca n-are numa 4-5 clase?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax