Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Centuri de siguranță obligatorii pentru elevii care merg cu autobuzul sau microbuzul. Proiect legislativ, la Senat

Publicat

elevi

elevi autocar excursie Elevii care merg cu microbuzul sau autobuzul la diferite activități educative, școlare sau extrașcolare, ar putea fi obligați să poarte centuri de siguranță, potrivit unui proiect legislativ înregistrat la Senat. Potrivit proiectului, patronii firmelor de transport care nu asigură dotarea microbuzelor sau autobuzelor destinate transportului școlar cu centuri sau sisteme de siguranță riscă amenzi, sau chiar retragerea plăcuțelor de înmatriculare ale autovehiculelor respective.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 27 iunie.

„Transportul public școlar al elevilor se desfășoară, la ora actuală, în condiții nepotrivite, care pun în pericol viața copiilor și sunt în neconcordanță cu normele europene. Societatea civilă și părinții au reclamat, în repetate rânduri, lipsa unor sisteme de siguranță sau centuri de siguranță corespunzătoare și potrivite pentru transportul copiilor. La ora actuală, fie  că vorbim despre transportul elevilor cu ocazia vizitelor de studiu sau a proiectelor educaționale școlare și extrașcolare, legea nu îi obligă pe cei care furnizează aceste servicii să aibă dotate autobuzele sau microbuzele cu centuri sau sisteme de siguranță. Mai mult, au fost relatate cazuri în care copiii erau așezați chiar și 3 pe scaune, iar în cazul unui accident rutier, viața acestora putea fi pusă în pericol, fără ca aceștia să beneficieze de o minimă protecție”, se precizează  în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul prevede ca toate firmele care execută servicii de transport școlar să fie obligate să asigure dotarea autobuzelor sau microbuzelor destinate acestui scop cu centuri sau sisteme de siguranță. De asemenea, în cazul transportului public școlar, conducătorii de autovehicule vor trebui să se asigure că minorii poartă centurile de siguranță.

În cazul în care autovehiculele destinate transportului public școlar nu sunt dotate cu astfel de centuri de siguranță, proiectul prevede sancționarea proprietarului firmei cu amendă, dar și retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare ale autovehicului respectiv. Totodată, șoferul autobuzului sau microbuzului care a transportat minori fără ca aceștia să poarte centuri de siguranță va fi sancționat cu amendă.

„Pentru a oferi timp companiilor care efectuează servicii de transport public școlar pentru a dota microbuzele și autobuzele cu centuri sau sisteme de siguranță, modificările legislative vor fi aplicate la 3 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ”, se mai precizează în expunerea de motive.

Foto: arhivă

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax