Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

Cetatea Alba Carolina, destinaţie turistică recomandată de Lonely Planet, considerat cel mai bun ghid de călătorii din lume

avatar

Publicat

Alba Iulia cetate catedrala Poarta IVÎn seria destinaţiilor turistice din Transilvania, recomandate de cunoscuta publicaţie Lonely Planet, se află şi Cetatea Alba Carolina. O descriere a celei mai mari cetăţi din România se regăseşte în cea mai recentă ediție a ghidului.

În această publicaţie, este recomandat turiştilor să descopere Cetatea „în formă de stea a orașului Alba Iulia“, apreciată ca fiind „una dintre cele mai importante atracții ale Transilvaniei“.

Cetatea Alba Iuliei este prezentată în Lonely Planet alături de destinații de top din Transilvania, precum Sinaia, Predeal, Brașov, Sighișoara, Sibiu, Deva, Cluj-Napoca, Munții Bucegi, Munții Apuseni.

Lonely Planet este considerat cel mai bun ghid de călătorii din lume.

cetatea alba„Zidurile acestei Cetăți magnifice – cea mai mare din România – cuprinde monumente și muzee, biserici strălucitoare și comori arheologice. De-a lungul ultimilor ani, aceste atracții au fost restaurate profund și presărate cu o mulțime de informații în mai multe limbi. Fiind locul unde s-a semnat hotărârea de Unire a Transilvaniei cu România, Alba Iulia este punctul central al Centenarului Marii Uniri din 2018. Deci, nu e de mirare că orașul înflorește pe zi ce trece.

În afara Cetății, Alba Iulia este un loc animat, plin de viață, prezentând încă urme ale perioadei sovietice (n.a. regimului comunist român). Este o oprire demnă, dacă călătoriți din Sibiu spre castelele dinDeva şi Hunedoara sau până la Cluj-Napoca şi Munţii Apuseni“, precizează publicaţia.

La capitolul argumente pentru care Alba Iulia este considerată o destinaţie turistică relevantă, se aminteşte că este „Oraș al Unirii“.

„Națiunea a anunțat Unirea Transilvaniei cu România aici în 1599 și 1918, care au fost extrem de importante pentru români. Alba Iulia a fost cunoscută în trecut ca Apulum, servind atât ca și capitala a Daciei superioare și, mai târziu, ca cel mai mare centru al provinciei dacice a Imperiului Roman. Din 1542 până în 1690, Alba Iulia era capitala Principatului Transilvaniei. Ziua națională a României (1 decembrie) este un moment al festivităților majore la Alba Iulia“.

Potrivit Lonely Planet, sunt mai multe variante pentru distracţie la Alba Iulia.

schimb de garda 1„Merită să faceți o plimbare în interiorul Cetăţii pentru schimbarea zilnică a gărzii, în care soldații în uniforme marșăluiesc între porțile vechi, în timp ce se aude cântecul solemn al fanfarei“. Reamintim că schimbul de Gardă are loc în fiecare zi, la ora 12.00, în sezonul turistic, la Porțile a III-a și a IV-a ale fortificației.

Editorii ghidului prezintă Cetatea Alba Carolina drept „atractia încununată a orașului Alba Iulia“

„În această Cetate în formă de stea sunt muzeele, bisericile și Sala Unirii, unde s-a semnat Unirea Transilvaniei cu România în 1918. Construită inițial în secolul al XIII-lea, fortificația actuală datează în cea mai mare parte din secolul al XVIII-lea. Dacă timpul este scurt, vă puteți concentra pe Catedrala Încoronarii și Muzeul Național al Uniunii. În mod ideal, petreceți o zi întreagă vizitând muzeul, porțile sau cafenelele. Intrarea în Cetate este liberă, dar muzeele au taxe de intrare (Muzeul Național al Unirii și Muzeul Principia; în Sala Unirii accesul este gratuit – n.r.)“.

„Str. Mihai Viteazul duce de la orașul de jos până la prima poartă a Cetății, decorată cu sculpturi inspirate din mitologia greacă. De aici, un drum de piatră duce la a treia poartă a cetății, dominată de statuia lui Carol al VI-lea al Austriei.(n.a. este împăratul de la Viena în vremea căruia s-a ridicat fortificația). Deasupra portii este o reproducere a celulei unde Horea, liderul revoltelor transilvănene din 1784-1785, și-a așteptat sfârșitul. El și colegul său revoluționar Cloșca au fost zdrobiți până la moarte  cu roata pe Dealul Furcilor, în 1785. Crișan (n-a. al treilea lider al Răscoalei) s-a sinucis în închisoare pentru a evita această soartă.

O coloană de 22,5 metri, a fost ridicată în 1937 pentru a comemora aceste evenimente (n.a. Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan). De asemenea, aceasta oferă o panoramă superbă asupra dealurilor din jur“.

„Chiar înainte de a intra pe cea de-a treia poartă (a Cetății), o potecă duce 500 metri spre sud până la Biserica Memorială Sfanta Treime. Biserica de lemn, adusa la Alba Iulia în 1992, din Maramureș, se află pe locul unei foste Catedrale mitropolitane construită de Mihai Viteazul în 1597 și distrusa de Habsburgi în 1714“.

Care sunt obiectivele ce merită descoperite în interiorul Cetății?

principia„În interiorul porților, la 200 metri vest, se află Monumentul Custozza. Acest obelisc a fost ridicat în 1906 pentru a comemora soldații și ofițerii regimentului 50 de infanterie, care au fost uciși în timpul luptei în armata habsburgică împotriva Italiei, în bătălia de la Custozza în 1866“.

„Aproape este Muzeul Principia, unde arheologii au descoperit cel mai mare fort din Dacia romană.  Aici  puteti admira vechile ziduri (romane) și un sistem de încălzire (n.a. hipocaustul, cunoscuta instalație de încălzire a romanilor).

„La vest este Sala Unirii. În această sală, construită în anul 1900, s-a semnat Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918. În partea laterală a Sălii, spre sud, se află o mare statuie ecvestră a lui Mihai Viteazul, conducător al Țării Românești, apoi al Transilvaniei și Moldovei, la sfârșitul secolului al XVI-lea. Această Unire s-a prăbușit după executarea sa, în 1601. În spatele statuii se află Palatul Principilor, fostă  reședință a lui Ioan Sigismund în Transilvania (n.a. primul principe al Transilvaniei), construită în mai multe etape, începând cu secolul al XVI-lea. Mihai Viteazul a locuit și el, pentru scurt timp, aici.

Imediat, spre vest este Catedrala Sfântului Mihail, cea mai venerabilă Catedrală Romano-Catolică a României, precum și cea mai lungă din țară, are puțin peste 89 de metri. Morminte regale, inclusiv al reginei Isabella și a fiului ei (n.a. Ioan Sigismund, primul principe al Transilvaniei) sunt în interiorul ei, plus o orga cu 2.209 tuburi, încadrată de decorațiuni baroce și gotice (n.a. orga a fost instalată în 1877, pe locul mai vechilor orgi, care au funcționat în catedrală, pentru puțin timp la începutul secolului al XVII-lea, apoi permanent, din secolul al XVIII-lea).

De cealaltă parte a drumului se află impresionantul Muzeul Național al Unirii. Aproape de intrarea de vest a Cetatii se ridică Catedrata Incoronării, impresionanta, construita in 1921-1922 si proiectata sub forma unei cruci delimitate. Un turn cu clopot, cu înălțimea de 58 de metri, marchează intrarea principală“.

sursa: viziteazăalbaiulia.ro

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: Amenzi de peste 100.000 de lei. O firmă a primit la muncă 15 persoane fără forme legale de angajare

avatar

Publicat

sediul ITM Alba

Două firme din Alba, cu activitate în silvicultură, respectiv tăierea și rindeluirea lemnului, au fost amendate de inspectorii de muncă, după ce au descoperit 16 persoane aflate în situaţii de muncă nedeclarată. Sancţiunile sunt în valoare totală de 120.000 de lei.

La nivel naţional, precum şi în plan teritorial s-a decis organizarea unei ” Divizii de control muncă nedeclarată” formată din inspectori de muncă cu experienţă în domeniul relaţiilor de muncă. Aceştia acţionează în fiecare zi pentru identificarea şi sancţionarea muncii nedeclarate în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală, precizează ITM Alba.

În perioada 16-20 aprilie, în domeniul relaţiilor de muncă, au fost controlaţi 51 de agenţi economici, cu un număr total de 405 de angajaţi. Inspectorii au constatat 49 de nereguli, au depistat 16 persoane cu „muncă nedeclarată” şi au dat amenzi în valoare de 120.000 de lei.

Au fost sancţionate pentru muncă nedeclarată două firme:

ALB PRESTĂRI SERVICII SRL CUGIR – silvicultură –15 persoane fără forme legale de angajare – amendă 100.000 lei;

BOCȘA FOREST SRL MUSCA – tăierea și rindeluirea lemnului – o persoană fără forme legale de angajare – amendă 20.000 lei.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 57 de unităţi şi date 19 avertismente:

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Sfântul Gheorghe 2018: Tradiții, obiceiuri și superstiții. Datini străvechi păstrate în zonele rurale

avatar

Publicat

Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință, este sărbătorit de credincioșii ortodocși în fiecare an, pe data de 23 aprilie. Alături de Sfântul Dumitru, care marchează cea ultima cea mai importantă sărbătoare a toamnei, Sfântul Gheorghe el este al doilea stâlp calendaristic, reprezentând începutul primăverii. De numele său sunt legate forte multe datini străvechi, care au fost păstrate cu sfințenie îndeosebi în zonele rurale. 

Citește și MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

În legendele populare Sf. Gheorghe este „străjer al timpului”, lui îi sunt încredințate cheile vremii și, la porunca sa, se închide și se deschide anotimpul cald.

Dat fiind faptul că începutul sezonului cald coincide în calendarul popular cu debutul sezonului pastoral, Sf. Gheorghe are în cultura populară și atributul de patron al păstorilor.

 

Sărbătoarea Sf. Gheorghe în tradiţia populară

Ziua de 23 aprilie marchează în calendarul popular începutul anului pastoral. Denumită popular Sângiorz, este o sărbătoare prestigioasă cu semnificaţii multiple: agrare, pastorale, divinatorii, propiţiatorii şi augurale. Gesturile şi actele circumscrise acesteia durează 3 zile, la fel ca şi la alte sărbători mari. Sângiorzul deschide şi ciclul vegetaţional, marcând intrarea în anotimpul cald, care se va încheia la Sf. Dumitru, Sâmedru. Apa, focul şi ramurile verzi sunt prezenţe emblematice ale aceste sărbători, având calităţi purificatoare, apotropaice şi stimulatoare.

sfantul gheorghe

Credinţe şi superstiţii

 • Oamenii stau toată noaptea treji, ca să fie vioi şi sănătoşi tot anul.
 • Vitele se bagă în holda de grâu şi când vin acasă, se ia o mână de grâu care se păstrează şi se amestecă în grâul de semănat, ca să se facă mult şi frumos la anul.
 • Oamenii se bat cu urzici pentru a fi harnici şi iuţi tot anul.
 • În dimineaţa ajunului Sf. Gheorghe, femeile scot sculele de ţesut afară, ca să răsară soarele peste ele, pentru a avea spor la lucru.
 • Oamenii se încing cu ramuri verzi ca să nu îi doară mijlocul.
 • Oamenii se scaldă, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare, spre a fi sănătoşi tot anul şi pentru spălarea tuturor relelor.
 • Busuiocul semănat înainte de răsăritul oarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu rouă de pe el, este cinstitde toată lumea.
 • La Sf. Gheorghe se cântăresc oamenii pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru a se proteja de farmece.
 • Cine doarme în această zi, acela ia somnul mieilor şi tot anul e somnoros.
 • La Sân-Georgiu ies preoţii şi poporul cu crucea în câmp şi fac rugăciuni pentru ploaie şi mană în câmp.
 • Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine.
 • Dacă la Sân-Georgiu e zi de post (sec), atunci tot anul este la vite lapte slab (nemănos).
 • În această zi se adună de pe câmp tot felul de buruieni de leac, care se păstrează peste an.
 • Dacă în ziua de Sf. Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat.
 • Dacă la Sân-Giorgiu e ploaie – se face grâu şi fân.

Renaşterea naturii

Una dintre practicile cu raspândire generală în ziua Sf. Gheorghe este împodobirea casei şi anexelor cu simboluri vegetale ce marchează renaşterii naturii.

Emblemele vegetale utilizate variază în funcţie de regiune: în Muntenia se pun crengi de tufan sau de păr, în Transilvania rug verde şi leuştean, rug sau frunză de fag sau gorun în Banat, şi au şi rol în protejarea casei şi gospodăriei de acţiunea strigoilor de mană care sunt foarte activi în această perioadă.

Semnificaţia apotropaică a elementului vegetal se extinde pe întregul perimetru al gospodăriei tradiţionale care este pus la casă, la adăposturile animalelor şi la cele în care se păstrează cerealele, la fântâni, uneori la grădina de legume sau la holde, şi chiar la cimitir.

Alungarea strigoilor

O metodă eficientă de contracararea a strigoilor o reprezintă plantele cu calităţi magice, dintre care cea mai redutabilă este usturoiul. Punctele esenţiale care fac legătura cu exteriorul şi pe unde ar putea intra strigoii – pragul uşii, cercevelele ferestrelor, hornul sunt unse cu usturoi, făcându-se semnul crucii. De asemenea, se impune consumul usturoiului de către oameni, care se şi ung cu el pe corp, pe frunte, în piept, în spate şi pe la încheieturi, pentru a protejaţi de orice acţiuni nefaste.

Ca să apere oile de vrăji şi de luatul manei, ciobanii se scoală în ziua de Sf. Gheorghe în zori de ziuă şi buciumă, crezându-se că până unde ajunge buciumul, până acolo merg vrăjile.

Pentru a proteja vitele, tot înainte de răsăritul soarelui, se presăra împrejurul vacii mac pentru ca nimeni să nu poată lua laptele de la acea vacă, aşa cum nimeni nu poate să culeagă macul presărat.

Stropitul

După o noapte în care forţele malefice se manifestă puternic şi în care energiile sacre pot să-i contamineze negativ pe oameni, în ziua de Sf. Gheorghe se impune scăldatul sau stropitul ritual, al oamenilor, animalelor, sau al obiectelor din gospodărie, în vederea purificării şi a asigurării unei stări bune de sănătate şi de prosperitate în anul ce vine.

Băieţii le udă pe fete ca să nu se apropie de ele strigoaicele sau pentru ca fetele să nu se transforme în strigoaice, reprezentând totodată un gest de bucurie şi mulţumire pentru apropierea primăverii.

Sf. Gheorghe în legendele populare

În legendele populare Sf. Gheorghe este considerat a fi „străjer al timpului”, alături de Sf. Dumitru. Dumnezeu le încredinţează cheile vremii şi aceştia pot închide sau deschide vremea, după purtarea oamenilor. Sf. Gheorghe şi Sf. Dumitru sunt reprezentaţi călare: Sf. Gheorghe, când aleargă cu calul său face iarba şi copacii să înverzească, deschide pământul şi aduce primăvara, iar Sf. Dumitru, aduce frigul, zăpada şi iarna. Între ei ar exista un legământ pe viaţă şi pe moarte: dacă pădurea nu este înfrunzită pe data de 23 aprilie, Sâmedru îl omoară pe Sângeorz. Aceeaşi soartă o va avea şi Sâmedru dacă de ziua lui, 26 octombrie, Sângiorzul va găsi frunze pe arbori.

Una dintre reprezentările grafice cele mai frecvente a Sf. Gheorghe este aceea de „omorâtor al balaurului”, ilustrând legendele în care se povesteşte că acesta ucide un balaur care ameninţa o cetate sau, în alte variante o scorpie care mânca copiii dintr-un sat.
În credinţele populare româneşti Sf. Gheorghe e numit „capul primăverii”, despre acesta se spune că poate învinge vrăjitoarele sau că poate să le zădărnicească actele magice, poate arata celor aleşi comorile. Tot el este chezaşul tuturor tocmelilor şi patronul tinerilor şi al armoniei familiale.

Sf. Gheorghe în calendarul religios

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, născut în Capadocia, din părinti creştini, a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Diocleţian. Datorită calităţilor sale, ajunge în slujba împăratului, ca militar, şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor, începute în anul 303. Sf. Gheorghe îşi mărturiseşte credinţa în Histos şi va fi întemniţat, din cauza convingerilor sale. În încercarea de a-l abate de la credinţa sa, este torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie, care rămâne ziua sa de prăznuire.

În iconografie, Sf. Gheorghe apare călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur. Această ipostază ilustrează o legendă în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, care era terorizată de un balaur. Reprezentarea sfântului biruitor ilustrează modelul de curaj în lupta cu diavolul.
Sf. Gheorghe este reprezentat într-o mantie roşie, culoare tradiţională pentru un martir, dar şi ca războinic pedestru sau ca tribun militar cu o diademă pe cap, cu o platoşă sub mantie, ţinand o cruce în mâna dreaptă şi o sabie în mâna stângă.

În unele icoane Sf. Gheorghe apare însoţit de alţi doi sfinţi militari, Theodor-Tiron şi Dimitrie.

sursa: realitatea.net

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

JOI: Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, inaugurează Raftul American la Biblioteca Judeţeană Alba

avatar

Publicat

Ambasada SUA la Bucureşti şi Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba inaugurarează joi, de la ora 16.00, Raftul American (American Shelf). Este vorba despre o donaţie de cărţi oferită de Hans Klemm, Ambasadorul SUA în România.

American Shelf reprezintă o donaţie de carte – literatură americană clasică şi contemporană, literatură pentru copii şi tineret, lucrări de metodică a predării limbii engleze, materiale pentru perfecţionarea limbii engleze, continuarea studiilor în S.U.A., precum şi cărţi despre politica externă, istoria şi geografia Statelor Unite.  Colecţia oferă acces la resurse despre S.U.A., cultura şi valorile americane, transmit reprezentanţii Bibliotecii.

Donaţia va fi oferită de ambasadorul SUA în România, Hans Klemm şi va intra în patrimoniul Bibliotecii spre a sta la dispoziţia profesorilor, elevilor şi a publicului interesat.

Evenimentul va avea loc joi, 26 aprilie, de la ora 16:00, la Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba,  Str. Trandafirilor nr. 22, Alba Iulia.

Reamintim că în perioada 27-28 aprilie, ambasadori, miniștri, rectori din întreaga lume vor fi prezenți la Reuniunea aniversară a reprezentanţilor misiunilor diplomatice din România, eveniment organizat la Alba Iulia de Universitatea „1 Decembrie 1918”, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe.

Citeşte şi Eveniment diplomatic major organizat de Universitatea din Alba Iulia pentru marcarea Centenarului Marii Uniri

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Închisoare pentru profesorii care fac educație sexuală fără acordul părinților. Legea a trecut de Senat

avatar

Publicat

Un proiect de lege care prevede pedeapsa cu închisoarea până la doi ani pentru profesorii care dau orice fel de informaţii de educaţie sexuală elevilor, fără acordul scris al părinţilor, a fost adoptat tacit de Senat iar acum se află la Camera Deputaților.

Proiectul a fost inițiat, în 2016, de fostul deputat PSD Ninel Peia, care l-a botezat „Legea inocenței copilăriei”.

„De ce trebuie să omorâm inocența copiilor noștri, atunci când încă se mai joacă cu maimuțoii de pluș? În școlile copiilor noștri se introduc pe ascuns prozelitismul LGBT, pornografia și încearcă să distrugă și să distorsioneze mințile copiilor noștri”, a declarat Ninel Peia pentru Digi24.

Ninel Peia s-a mai remarcat cu o inițiativă legislativă. Înainte să propună „salvarea” inocenţei celor mici, Peia a venit cu legea mamelor eroine, care ar fi oferit indemnizaţii viagere femeilor care nasc de la trei copii în sus.

Obligativatea educaţiei sexuale în unităţile şcolare este recunoscută însă prin Legea 272/2004.

Chiar dacă legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului spune, negru pe alb, că în unităţile şcolare trebuie să se deruleze sistematic programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală, sub o zecime din copiii români au parte de aceste lecţii şi în mare parte prin efortul organizaţiilor nonguvernamentale.

Lipsa educației sexuale : 70.000 de avoturi pe an în România

Obligativatea educaţiei sexuale în unităţile şcolare este recunoscută însă prin Legea 272/2004.

Chiar dacă legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului spune, negru pe alb, că în unităţile şcolare trebuie să se deruleze sistematic programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală, sub o zecime din copiii români au parte de aceste lecţii şi în mare parte prin efortul organizaţiilor nonguvernamentale.

Statistici România

70.000 avorturi pe an
600 de naşteri la adolescente sub 14 ani
aproape 10.000 de naşteri pe an la mame adolescente
România depăşeşte nouă ţări din Africa la prevalenţa mamelor minore.
10% din româncele care avortează sunt adolescente
20 din cele 28 state membre UE au educaţie sexuală obligatorie.

sursa: digi24.ro

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Echipa masculină de pentatlon a Colegiului Militar din Alba Iulia, CALIFICATĂ la etapa națională

avatar

Publicat

Echipa de pantatlon – băieţi a Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a participat, în acest final de săptămână, la faza zonală a competiţiei de pantatlon de la Arad. Inclusă în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, această disciplină le-a adus, din nou, succes elevilor militari, obţinând locul I şi calificarea la etapa naţională. Competiția de pentatlon a presupus întreceri sportice specifice atât la fete, cât şi la băieţi. Echipa masculină a fost formată din elevii Robert Drăghiciu, Adrian Avram, Ionuţ Onica, Cătălin Bădicel şi Gabriel Giubega, antrenată de către prof. Sorin Secăreanu.

Este a treia participare la această competiţie şi a echipei de fete. Prin prestația avută, fetele au reuşit să ocupe locul II, faţă de locul III anul trecut, fiind remarcate de către publicul spectator și echipele participante.

Valoarea echipei de fete a fost dată de Mălina Avrămuţ, Luciana Frătean, Mara Ciucă, Dănuţa Flămând şi Maria Petru.

„Pentatlonul este o competiție relativ nouă prevăzută în calendarul competițional al Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. În anul 2013, s-a desfășurat prima ediție a acestei competiții, ce presupune o bună pregătire fizică la diferite probe atletice. Astfel, elevii, cinci la număr, trebuie să facă față unei alergări pe o distanţă de 60 m, să execute o săritură în lungime cu elan, să arunce o greutate de 6 kg, să arunce mingea de oină la distanță și, în final, să alerge pe distanța de 800 m. Pentatlonul, ca și decatlonul, este cea mai complexă probă atletică”, a transmis purtătorul de cuvânt al Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Daniela Filimon.

Daniela Filimon

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate