Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cetățenii străini ar putea cumpăra terenuri în România doar în limita a 50 de hectare. Propunere legislativă, la Senat

Publicat

teren arabil Senatorii vor dezbate un proiect care vizează modificarea legii privind dobândirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de către cetăţenii străini şi apatrizi, precum şi de către persoanele juridice străine, astfel încât să nu mai poată achiziționa terenuri în România decât în limita a 50 de hectare.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 312/ 2005 privind dobândirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de către cetăţenii străini şi apatrizi, precum şi de către persoanele juridice străine şi pentru modificarea Legii nr. 17 din 7 martie 2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 21 septembrie.

Potrivit inițiatorului, senatorul PSD Ovidiu Liviu Donțu, România este unul dintre statele care au vândut cele mai mari suprafețe străinilor, iar topul latifundiarilor din țara noastră este ocupat primele cinci poziții de cetățeni străini. Investitorii italieni și germani, urmați de arabi și de cei din Ungaria dețin cele mai mari suprafețe de teren agricol din țara noastră.

Senatorul susține că, potrivit Constituției, cetățenii străini și apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condițiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană și din alte tratate internaționale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condițiile prevăzute prin lege organică, precum și prin moștenire legală.

Astfel, inițiatorul propunerii legislative este de părere că ar trebui aplicat principiul reciprocității, adică atâta timp cât în alte state membre ale Uniunii Europene, românii nu pot cumpăra terenuri decât în niște limite, aceeași măsură să fie aplicată și străinilor în România. Expunerea de motive conține exemple din mai multe țări, precum Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia, state în care un cetățean român poate achiziționa terenuri doar dacă este căsătorit cu un cetățean al statului respectiv.

“În plus, ținând cont că anumite categorii de cetățeni străini fermieri au dobândit dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, pădurilor și terenurilor forestiere în aceleași condiții cu cele aplicabile cetățenilor români, de la data aderării României la UE, apreciem că destinația acestor terenuri să nu poată fi schimbată încă 15 ani de la intrarea în vigoare a acestor propuneri, la fel ca în Franța”, se precizează în expunerea de motive.

Propunerea legislativă prevede modificicare legii astfel încât persoanele fizice sau juridice din statele membre pe al căror teritoriu astfel de terenuri pot fi deținute și de către cetățenii români, precum și cei care, în cazul persoanelor fizice, sunt căsătoriți cu un cetățean român vor putea beneficia, în limita a 50 de ha pe teritoriul țării noastre.

De asemenea, cetățeanul străin, apatridul și persoana juridică aparținând statelor terțe pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor pe teritoriul țării noastre, în condițiile reglementate prin tratate internaționale, pe bază de reciprocitate, în limita a 50 ha.

Proiectul mai prevede mărirea termenului de la 20, la 45 de zile lucrătoare pentru eliberarea avizelor de la MApN sau de la Ministerul Culturii, necesare în cazurile de vânzări de terenuri amplasate lângă terenuri militare sau cu situri arheologice.

În cazul acestui proiect legislativ, Senatul este prima cameră sesizată.

sursa: senat.ro, legestart.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax