Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cetăţenii Uniunii Europene au dreptul de a fi aleşi în funcţia de primar. Decizie la Comisia de Cod Electoral

Publicat

europarlamentare alegeri vot Potrivit unei decizii a parlamentarilor Comisiei speciale pentru elaborarea legilor electorale, Cetățenii Uniunii Europene au dreptul de a fi aleși în funcția de primar. Până în prezent, cetățenii UE puteau fi aleși în funcția de consilier local sau județean.

Un amendament propus de președintele comisiei, deputatul PNL Mihai Voicu, și completat de democrat-liberalul Ioan Oltean, prevedere dreptul pentru cetățenii Uniunii Europene de a fi aleși în funcția de primar, consilier local și consilier județean.

„În acest moment sunt doar trei țări din UE care nu permit alegerea cetățenilor UE, inclusiv în funcția de primar. Există o directivă care recomandă contrariul. (…) Propunerea pe care o fac este să ieșim din acest grup de trei țări. Constituția permite cetățenilor UE să acceadă inclusiv în funcția de primar”, a argumentat Mihai Voicu.

Senatorii și deputații au amendat astfel proiectul legii alegerilor locale care a fost deja adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. Acesta prevede, între altele, alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, alegerea președintelui consiliului județean de către consilierii județeni și menținerea pragului electoral la 5% pentru partidele politice.

Parlamentarii din Comisia de cod electoral au respins, pe de altă parte, în unanimitate, un amendament care propunea alegerea prin vot direct a viceprimarilor.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax