Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ÎPS Andrei Andreicuţ a fost ales Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului

Publicat

 

UPDATE: ÎPS Andrei Andreicuţ de Alba Iulia a fost ales, vineri, mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Pe lângă arhiepiscopul de Alba Iulia, pe lista candidaţilor s-a mai aflat episcopul vicar Irineu Bistriţeanul. Propunerile au fost făcute luni, de Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) nu a mai dorit să completeze lista de propuneri.

Sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit în şedinţă, vineri, pentru alegerea ierarhului titular în scaunul vacant al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Conform prevederilor statutare în vigoare, în cadrul BOR, alegerea mitropolitului s-a făcut, prin vot secret, de către Sfântul Sinod, conform Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române.

Lucrările Sfântului Sinod pentru alegerea mitropolitului au fost prezidate de către Patriarhul BOR.
Lista întocmită pentru Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi aprobată de şedinţa consultativă cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi cu membri în Adunarea Naţională Bisericească din eparhiile Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a fost înaintată Sfântului Sinod, cuprinzând numele Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia şi Preasfinţitului Irineu Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Sfântul Sinod a primit lista candidaţilor eligibili, a examinat motivarea fiecărei propuneri de candidaţi, în vederea confirmării şi nu a mai dispus completarea listei cu încă un candidat eligibil. Sinodul BOR a decis, vineri, cu majoritate de voturi, alegerea ÎPS Andrei Andreicuţ pentru scaunul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Despre viaţa şi activitatea ÎPS Andrei Andreicuţ

ÎPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a născut în 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş. A urmat cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti. După terminarea facultăţii, a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976, a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, fiind licenţiat în vara anului 1978. În august 1978, a fost hirotonit preot de către Înalt Prea Sfinţitul dr. h.c. Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh, timp de şapte ani, în oraşul Turda (judeţul Cluj).

În 25 februarie 1990, a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar, din luna iunie a aceluiaşi an, a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei, la rangul de arhiepiscop.

În paralel cu activitatea administrativ-bisericească, s-a implicat şi în plan spiritual şi didactic. Astfel, a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Mitropolit Simion Ştefan” din Alba Iulia şi a fost printre fondatorii Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, realizând demersurile necesare înfiinţării Facultăţii de Teologie din Alba Iulia (1991). La această facultate predă (ca profesor) disciplina „Morală şi Spiritualitate Ortodoxă”. Din aprilie 2000, a fost şi decan al facultăţii, iar, din 2008, este decan onorific.

Din culise

Credincioşii din judeţele Alba şi Mureş regretă că ÎPS Andrei Andreicuţ părăseşte Arhiepiscopia de Alba Iulia, pentru scaunul de mitropolit al Clujului. S-au făcut tot felul de supoziţii, în cercurile apropiate Bisericii, despre cine ar putea să vină în locul lui la Alba Iulia, iar una din ipoteze ar fi ÎPS Arhiepiscop  Ioan al Covasnei şi Harghitei – aparţinând Mitropoliei Ardealului, patronată de ÎPS Laurenţiu Streza – Arhiepiscop al Sibiului.

Lumea discută, încă din 2005, despre o rivalitate între Sibiu şi Alba, în contextul existenţei facultăţilor de teologie ortodoxă din cele două judeţe. În timp ce Sibiul se mândreşte cu vechimea şi istoria instituţiei de învăţământ, Alba a devenit o concurenţă acerbă, prin înfiinţarea, după 1990, a unei şcoli superioare, moderne, de teologie ortodoxă, şi prin dezvoltarea rapidă din ultimii ani, prin acordarea unor condiţii superioare de studiu (atât materiale cât si educaţionale), studenţilor, demne de invidiat; de menţionat este şi înfiinţarea studiilor de doctorat în domeniu.

Totodată, de la Cluj a pornit zvonistica potrivit căreia motivul înfiinţării Mitropoliei cu sediul la Cluj (în 2005) este reprezentat de faptul că Streza a câştigat alegerile pentru Mitropolia Ardealului, la care a candidat şi Andrei Andreicuţ, cel pe care BartolomeuAnania, fostul mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, l-a considerat demn de a-i fi superior ierarhic, dacă ar fi câştigat mitropolia lăsată liberă de Antonie Plămădeală, cu sediul la Sibiu. În acea perioadă, prezenţa Arhiepiscopului de Alba Iulia a deranjat pe unii dintre candidaţi la scaunul mitropolitan din Sibiu, dovadă că, în acea perioadă, înainte de alegeri, au fost aruncate opiniei publice tot felul de informaţii prin care Andreicuţ era discreditat, prin acuzaţia de colaborator al Securităţii. Această acuzaţie a fost negată de ierarh, verbal şi, mai apoi, şi-a dovedit nevinovăţia în instanţă.

În 25 martie, este programată instalarea noului mitropolit.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax