Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cine sunt traficanţii de droguri sintetice din Alba Iulia arestaţi preventiv la Bucureşti. Liderii grupării, cei mai periculoşi din Europa

Publicat

Procurori DIICOT şi poliţişti de la BCCO au reuşit să captureze în România pe doi dintre cei mai periculoşi traficanţi de droguri sintetice din Europa. Cei doi fac parte dintr-o grupare anihilată joi, când au avut loc 10 percheziţii la Alba Iulia şi una la Oradea. Vineri, Tribunalul Bucureşti a emis 5 mandate de arest preventiv, dintre care trei pe numele unor cetăţeni români.

Tribunalul Bucureşti a admis vineri, 13 decembrie, propunerea procurorilor DIICOT privind arestarea preventivă a cinci inculpaţi membrii ai grupării de traficanţi de droguri sintetice. Trei dintre aceştia, printre care şi un olandez şi un belgian, au primit mandate pe 29 de zile, iar alţii doi, cetăţeni români, au primit mandate în lipsă pe o perioadă de 30 de zile.

Cetăţenii străini arestaţi sunt oladezul Jonker Petrus Anthonius, liderul grupării infracţionale, respectiv belgianul Roos Emmanuel Martine Odiel, care sunt consideraţi printre cei mai periculoţi traficanţi de droguri sintetice din Europa. Alături de cei doi a mai fost reţinut şi arestat preventiv Buzdugan Dănuţ Gheorghe. Ceilalţi doi inculpaţi români, Hulea Ovidiu Cristian şi Suto Alexandru, au primit mandate pe 30 de zile.

Gruparea infracţională organizată era specializată în infracţiuni de import, export, punere pe piaţă şi deţinere de substanţe clasificate fără autorizare şi înregistrare, precum şi comercializarea acestor substanţe, cu scopul utilizării lor producerea şi fabricarea ilicită a drogurilor, în formă continuată.

Concret, membrii grupării achiziţionau precursorii pentru droguri sintetice din China şi îi aduceau în România, cu denumiri diferite şi “mascate” chimic. Din România, precursorii erau expediaţi în Olanda, pentru aprovizionarea laboratoarelor clandestine de droguri sintetice, unde, prin prelucrare, traficanții obțineau amfetamine și MDMA (ecstasy – în limbaj popular).

”Prin Ordonanţă din data de 10 decembrie 2013, procurorii D.I.I.C.O.T , Structura Centrală au început urmărirea penală faţă de un număr de cinci învinuiţi, membri ai unei grupări infracţionale organizate, cu privire la care există suspiciunea rezonabilă că fac parte dintr-o reţea internaţională specializată în deţinerea şi transportarea unor mari cantităţi de precursori ai drogurilor, ori pre-precursori ai acestora, pe ruta China – România – Europa de Vest, în vederea producerii de droguri sintetice. La această grupare infracţională, constituită de învinuitul R. E. M. O. cetăţean belgian şi coordonată împreună cu învinuitul P.A.J, au aderat, printre alţii, şi învinuiţii P.A.J., H.C.O., B.D.G, fiecare având roluri bine stabilite. Această grupare având legături infracţionale strânse cu alte grupuri infracţionale din Olanda, Austria şi Belgia, se ocupa în principal de traficul unor cantităţi de precursori şi pre-precursori utilizaţi în fabricarea drogurilor, folosind în acest sens mai multe firme aparţinând învinuiţilor”, se afirmă într-un comunicat al DIICOT.

În cursul anilor 2012 şi 2013 învinuiţii au efectuat mai multe importuri, folosind documente vamale nereale, din China în România, de APAAN (alpha-phenylacetoacetonitril), piperonal şi glicidat de PMK, toate aceste substanţe fiind destinate producerii de droguri sintetice de mare risc (amfetamină, metamfetamină, MDMA), în laboratoare clandestine din ţări situate în Europa de Vest, în special Olanda.

Procurorii mai susţin că, din probele administrate, rezultă faptul că membrii acestui grup infracţional s-au implicat şi în achiziţionarea de acizi (acid clorhidric – HCL şi acid sulfuric – H2SO4) şi formamidă, acestea fiind celelalte ingrediente de care aceştia aveau nevoie, alături de APAAN (?-phenylacetoacetonitril) şi de glicidat de PMK, pentru a putea produce droguri sintetice de mare risc, iar în acest timp au procurat cantităţi foarte mari din următoarele substanţe chimice: APAAN (?-phenylacetoacetonitril), glicidat de PMK, acid clorhidric (HCL), acid sulfuric (H2SO4) şi formamidă, acestea constituind principalele substanţe folosite la producerea amfetaminei, metamfetaminei şi MDMA – droguri de mare risc.

Totodată, se reţine faptul că învinuiţii din prezenta cauză, împreună cu alte persoane, au disimulat natura substanţelor importate, declarând în faţa autorităţilor vamale române şi a lucrătorilor poliţiei de frontieră că acestea erau ‘întăritor mat’, ‘creatină’ şi ’2-phenylbutyronitrile’ – substanţă declarată ca fiind folosită în fabricarea articolelor din cauciuc de înaltă calitate, în loc de APAAN (Alpha-phenylacetoacetonitril). Cantitatea totală de pre – precursori şi precursori de droguri importată în perioada menţionată este de aproximativ 11 tone. Valoarea de piaţă a drogurilor obţinute din prelucrarea precursorilor este de peste 60 de milioane de euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Traficanții de droguri sintetice rămân în arest preventiv. Substanțele importante din China erau depozitate la Alba Iulia | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax