Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cinematografele „Dacia” și „Columna” trec în administrarea municipiului Alba Iulia. Protocol de cooperare cu Ministerul Culturii

Publicat

cinema daciaProblema celor două cinematografe din Alba Iulia, lăsate în paragină de ani buni, este pe cale să fie rezolvată. Ministerul Culturii a semnat un protocol de cooperare privind participarea Municipiului Alba Iulia la Programul ”Oraşe Europene“, un program la care au fost invitate să participe toate orașele care au candidat în prima și a doua etapă a competiției Capitală Europeană a Culturii 2021.

Colaborarea se întinde pe o perioadă de cinci ani și printre principalele obiective se află și  transferarea celor două cinematografe, „Dacia” și „Columna”, către administrația locală din Alba Iulia. Cinematografele vor trebui folosite în interes comunitar, prin investiții proprii sau prin atragere de fonduri nerambursabile. 

Problema celor două cinematografe din Alba Iulia, care în ultimii ani au ajuns adevărate focare de infecție, este pe punctul de a fi rezolvată după ce Ministerul Culturii se obligă, printr-un protocol de cooperare, să cedeze cinematografele din administrația RADEF în cea a municipiului Alba Iulia.

columnaAcest lucru le-a fost adus la cunoștință consilierilor locali de către city managerul Nicolaie Moldovan, în ședința de CL de la sfârșitul lunii septembrie. Acesta a spus că protocolul va fi supus spre aprobare în următoarea ședință de Consiliu.

„De mai bine de un an suntem în situația în care am tot discutat prin corespondență sau direct cu reprezentanții Ministerului Culturii și am în fața mea un protocol de cooperare semnat de Ministerul Culturii, prin toate direcțiile de specialitate, care privește o colaborare în Primăria Alba Iulia și Ministerul Culturii pe mai multe subiecte. Unul dintre aceste subiecte este problema recuperării de către Primăria Municipiului Alba Iulia a celor două cinematografe care astăzi sunt în situația pe care o cunoaștem.

UntitledÎn primul rând vreau să vă spun un lucru, dincolo de modul în care arată cele două clădiri, administratorul lor are îndatoriri față de bugetul orașului nostru de 80 și ceva de mii de lei. Dar acest protocol de cooperare, care urmează să vă fie supus în ședința următoare, stipulează clar că Ministerul Culturii este dator să transfere cinematografele din Alba Iulia din administrația România Film în proprietatea Primăriei Alba Iulia, utilizarea acestora de către primărie în interes comunitar prin investiții proprii și/sau atrase din partea unor programe de finanțare nerambursabile”, a declarat city managerul Nicolaie Moldovan, în ședința Consiliului Local de vineri, 30 septembrie.

Proiectul „Orașe Europene” a fost inițiat de Vlad Alexandrescu și preluat de Corina Șuteu, fiind este dedicat orașelor care au candidat în prima și în a doua etapă a competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 în România.

„Cele două instituții convin prin prezentul Protocol să colaboreze pe baza de parteneriat activ pe multiple planuri de interes, pentru protejarea și valorificarea patrimoniului cultural al Municipiului Alba Iulia, pentru inițierea programului Orașe Europene, pentru o mai bună interacțiune între activitățile instituționale și culturale ale Municipiului Alba Iulia şi cele ale Ministerului Culturii”, scrie în protocolul semnat de Ministerul Culturii.

Protocolul va fi pus în dezbatere comisiilor din CL și supus la vot, urmând ca după aprobarea lui să fie semnat și de primarul Mircea Hava.

 

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Doru

    marți, 04.10.2016 at 09:45

    Doru:Onorate Autoritati locale din Alba Iulia aveti ocazia sa faceti din cele doua sali:una pentru TEATRU MUNICIPAL LA SALA COLUMNA(EVIDENT CU MANSARDARE) SI UNA DE SPECTACOLE SI SEDIU LA SALA DACIA PENTRU ANSAMBLUL „AUGUSTIN BENA”CE SPUNETI???

  2. HH

    marți, 04.10.2016 at 14:09

    Cred ca Alba Iulia ar avea nevoie de un cinematograf adevarat, unde sa putem vedea si noi filme de valoare, filme romanesti( se lanseaza cel putin 10 pe an , dintre care cel putin 5 foarte bune !) sau straine de certa valoare care au aparut in ultimii ani din abundenta , dar pe care un cinema de mall nu le difuzeaza niciodata !
    Cinema-ul este ” a sapte-a arta”, dar nu datorita filmelor care ruleaza la mall, majoritatea submediocre din punct de vedere artistic !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax