Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cinematograful „Dacia” din Alba Iulia intră în administrarea autorităților locale pentru a fi reabilitat. România Film are alte vești

Publicat

Ministerul Culturii a anunțat că și-a dat acordul oficial pentru trecerea Cinematografului „Dacia” din Alba Iulia în administrarea autorităților locale în vederea demarării investițiilor de modernizare. Potrivit vicepreședintelui CJ Alba, Florin Roman, preluarea acestuia se va face printr-un protocol între Ministerul Culturii și Primărie sau Consiliul Județean Alba. Din nefericire pentru cinefilii albaiulieni, România Film are alte vești.

„Am primit răspunsul de la ministrul Culturii referitor la Cinematograful Dacia din Alba Iulia. Este un răspuns pozitiv. A fost trecut din domeniul privat al statului în domeniul public al municipiului Alba Iulia. Mai trebuie să-l preia primăria. În caz de refuz, o să-l preluăm noi la Consiliul Județean, întrucât vrem să-l punem la punct, iar tinerii să nu mai plece la Cluj pentru a vedea un film de calitate într-o sală de calitate. Preluarea Cinematografului Dacia se va face în baza unui protocol între Ministerul Culturii și Primăria sau CJ Alba”, a anunțat Roman.

România Film, administratorul cinematografului, are alte vești

Nu de aceeași părere par să fie însă reprezentanții România Film în administrarea căruia se află Cinema Dacia. Aceștia au transmis o adresă potrivit căreia Curtea de Apel București a decis suspendarea Ordinului Ministrului Culturii și Patrimoniului Național ce dispune, printre altele, trecerea tuturor cinematografelor în subordinea primăriilor și administrațiilor locale. Ordinul a fost suspendat până la soluționarea irevocabilă a cererii de anulare a acestuia.

Cu alte cuvinte, până când instanța nu va dispune altfel, cinematografele vor rămâne în administrarea România Film și deci nu vor putea fi predate administrațiilor locale. În această situație se află și Cinema Dacia din Alba Iulia.

Ministerul Culturii vrea, în viitor, să preia toate cinematografele din țară

Așa cum vă anunțam într-un material anterior, în perioada următoare, toate cinematografele din ţară administrate până în prezent de RADEF ar putea fi preluate de Ministerul Culturii şi oferite gratuit administraţiilor locale, acolo unde există solicitări. Acesta este şi cazul Cinematografului “Dacia” din Alba Iulia care, odată trecut în administrarea autorităţilor locale, ar putea fi reabilitat şi redeschis publicului. În patrimoniul Ministerului Culturii ar putea reveni şi fostul Cinematograf “Columna”, cu toate că acesta a fost scos la licitaţie în 10 mai 2012 şi adjudecat de o firmă care are ca obiect de activitate acvacultura în ape dulci. Clădirea a fost cumpărată de SC VPS Fishing and Hunting  SRL cu sediul în Gherla, dar de atunci şi până în prezent imobilul a rămas în continuare în paragină. Acesta ar putea fi motivul pentru care Ministerul Culturii ar dori să revendice şi respectivul cinematograf.

În ceea ce privește situația singurului cinema din Alba Iulia care încă mai funcționează, “Dacia”, reprezentanții România Film susțineau că există în proiect transformarea acestuia într-un Caffe Cinema 3D. Anunțul a fost făcut inițial în 2011, când directorul RADEF declara că ar urma să demareze investiția evaluată la 50.000 de euro, la începutul lunii iunie, pentru ca în septembrie albaiulienii să poată viziona primele filme 3D. Anii au trecut, iar investiția a rămas încă în faza de proiect.

Potrivit autorităţilor locale şi judeţene din Alba, odată preluate, cele două cinematografe din Alba Iulia îşi vor relua activitatea, iar albaiulienii vor fi din nou invitaţi la film, de data aceasta în condiţii moderne.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Florin Roman: „Primarul Mircea Hava este dezinformat”. Cinematograful „Dacia” intră în administrația autorităților locale | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax