Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CJ Alba: Alba Iulia – capitală de regiune înseamnă o reparație istorică și o întoarcere la normalitate

Publicat

Consiliul Județean Alba a emis luni un comunicat de presă în care face câteva precizări despre semnificația pe care o are statutul de „capitală de regiune” deținut de Alba Iulia din cele mai vechi timpuri ale istoriei și despre importanța redobândirii acestui titlu în zilele noastre.

Declarația, semnată de președintele Consiliului Județean Alba, a fost dată în contextul intenției guvernului și a parlamentului de a modifica Constituția și de a declanșa procesul reorganizării administrativ-teritoriale pe structura celor 8 regiuni de dezvoltare existente.

O scurtă analiză a șanselor pe care le are județul Alba să obțină statutul de capitală a regiunii cât și șansele de a prelua conducerea acesteia pot fi văzute aici.

Vă prezentăm conținutul documentului semnat de Ion Dumitrel:

„Încă de la începuturile istoriei românilor, înaintașii noștri au ales Alba Iulia ca loc de luare a unor decizii foarte importante, ca loc de unde se administrau treburile acestor ținuturi. Alba Iulia a fost mereu, în istorie, capitală regională jucând un rol administrativ și politic foarte important în organizarea statală.

Fie că vorbim de perioada romană, de evul mediu, de perioada stăpânirii austriece sau de perioada de după instaurarea monarhiei în România, Alba Iulia a fost mereu reședință de regiune administrativă. Aici au fost chemați românii la 1 Decembrie 1918 pentru Marea Unire; aici a ales Mihai Viteazul să facă cea dintâi unire politică a românilor; aici a fost locul martiriului lui Horea, Cloșca și Crișan; aici au fost întemnițați Avram Iancu sau Vlad Tepeș.

Alba Iulia are deci numeroase și adânci semnificații în istoria poporului român, fiind, în cea mai mare parte a istoriei sale bimilenare o capitală cu rol regional sau chiar mai mult de atât.

<Din când în când, istoria ne reîntoarce la locurile sacre ale poporului român. Cred că acum este timpul ca cei ce hotărăsc destinul poporului nostru să-și arate recunoștința față de citadela întregirii neamului românesc și să redea Alba Iuliei statutul de capitală de regiune pierdut în mod tragic din cauza politicilor de deznaționalizare inaugurate de Dictatul de la Viena și continuate apoi de regimul de sorginte sovietică instalat în România de după al doilea război mondial. S-ar înfăptui astfel o reparație istorică, o întoarcere la valori, la tradiție, la respectul cuvenit pentru simbolurile naționale, o întoarcere la normalitate. Alba Iulia trebuie să redevină capitală regională!>, a declarat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax