Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CJ Alba, printre puţinele consilii judeţene care au publicat pe site lista achiziţiilor publice pe 2015. Evaluare a Ministerului pentru Consultare Publică

Publicat

situatie CJ afisare site Consiliul Judeţean Alba a “bifat” cele mai multe categorii de informaţii afişate din oficiu, pe site-ul instituţiei, inclusiv cele privind achiziţiile publice, potrivit datelor Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC). Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la Consiliile Judeţene Caraş-Severin, Ilfov şi Ialomița, însă mai bine de jumătate dintre CJ-uri un au afişate listele cu achiziţiile publice, Lista cu categoriile de documente produse / gestionate conform legii, Bilanțul contabil pe anul 2014 sau Raportul periodic pe Legea 52/2003 pentru anul 2014.

Într-o evaluare făcută de MCPDC privind situația respectării prevederilor Legii nr. 544/2001 și a altor acte normative – categorii de informații afișate din oficiu, la nivelul Consiliilor Județene, cele din Mehedinți, Maramureș, Tulcea au făcut publice cele mai puţine date.

Cele mai multe documente cerute de lege sunt pe site-urile Consiliilor Județene: Caraș-Severin, Alba, Ilfov, Ialomița, constată Ministerul.

Afişarea, din oficiu, a tuturor categoriilor de informații prevăzute de legea privind accesul la informaţiile de interes public reprezintă unul dintre obiectivele strategice ale Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC). Cu acest prilej MCPDC prezintă prima centralizare a gradului de confomitate al celor 41 de Consilii Județene cu prevederile minimale din legislația transparenței referitoare la lista documentelor obligatorii a fi afișate pe pagina de internet.

La începutul anului 2016 mai bine de jumătate dintre Consiliile Județene nu au afișat în spațiul public documente referitoare la Lista cu categoriile de documente produse / gestionate conform legii, Bilanțul contabil pe anul 2014 sau Raportul periodic pe Legea 52/2003 pentru anul 2014. Iar 60 % dintre Consilii Județene nu au afișat lista achizițiilor publice pe anul 2015, document cerut în legislația specifică.

Ministerul a remarcat în același timp și faptul că unele Consilii Județene au introdus pe site-ul lor o secțiune dedicată unui chestionar pentru feedback cum este cazul Consiliului Județean Bistrița Năsăud sau au o secțiune „Sibiul împreună” în Președintele CJ, Prefectul pot fi care pot fi contactați la Consiliul Județean Sibiu.

Ministerul va urmări modul în care aceasta situație evoluează, în paralel MCPDC extinzând cadrul acestui demers prin determinarea președinților de Consilii Județene să afișeze și alte categorii de informații cerute insistent de societatea civilă. În continuare, acțiunea va viza primăriile municipii de județ.

Demersul MCPDC are inclusiv rolul de a stimula toate autoritățile publice centrale și locale, nu numai să se conformeze legii, ci să adopte un comportament realmente deschis față de cetățeni, afișând informații relevante despre deciziile luate și bugetul executat, mai tansmite ministerul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax