Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CJSU Alba: Numărul incendiilor de vegetaţie uscată şi de pădure a crescut cu peste 600%. Preoţii, rugaţi să le transmită enoriaşilor măsurile preventive

Publicat

pompieri

pompieri incendiu padure vegetatie Autorităţile din Alba apelează la o variantă mai puţin obişnuită pentru a convinge localnicii să nu mai pună în pericol proprietăţi sau chiar vieţi omeneşti, nerespectând procedurile de arderi de vegetaţie uscată. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba transmite că numărul incendiilor de vegetaţie uscată şi pădure a crescut cu peste 600% în primul trimestru al anului 2017 şi că în perioada următoare vor fi convocaţi preoţii, pentru a le explica enoriaşilor regulile ce trebuie respectate în materie de siguranţă la incendii.

Toate aceste detalii au fost prezentate în şedinţa CJSU din 5 aprilie, derulată la Prefectura Alba şi coordonată de noul prefect, Dănuț Emil Hălălai.

Potrivit CJSU Alba, unul dintre punctele de pe ordinea de zi a ședinței a fost prezentarea unei analize privind incendiile de vegetație uscată și fond forestier înregistrate pe raza județului Alba în perioada 31.03.2017 – 04.04.2017.

!În intervalul menționat, pe raza județului Alba s-au produs 31 de incendii de vegetație uscată, litieră de pădure și coronament de rășinoase, pe raza a 18 unități administrativ-teritoriale. Intervențiile pentru stingerea unora dintre acestea s-au desfășurat pe parcursul mai multor zile.

Numărul incendiilor de vegetaţie uscată şi pădure a crescut cu 652% în primul trimestru din 2017, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pompierii militari au participat la stingerea a 137 de incendii, faţă de 21 în 2016.

Ca urmare a igienizării prin incendiere a resturilor vegetale, a fost aplicată o amendă contravenţională în cuantum de 2.500 lei (Miraslău-Decea).

În cele patru zile au ars 142,15 hectare de vegetaţie uscată, 223,8 hectare literă de pădure şi 0,5 hectare coronament de răşinoase, iar pentru stingerea acestora s-a intervenit în total cu 438 de persoane şi 66 de mijloace de la ISU Alba, ISU Cluj, IPJ Alba, IJJ Alba, SVSU, lucrători silvici şi cetăţeni.

În tot acest interval, acțiunile de intervenție au fost conduse și coordonate în teren de Grupa operativă a ISU Alba”, transmite CJSU, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Unirea al județului Alba prin Inspecția de Prevenire, de-a lungul timpului a dat amenzi și avertismente cetățenilor care și-au incendiat terenurile în vederea igienizării. Cetăţenii au fost instruiți pe timpul efectuării de exerciții de alarmare de la nivelul unităților administrativ – teritoriale cu privire la igienizarea terenurilor prin incendiere, misiune pe care o va  continua până la finalul anului 2017.

În perioada următoare va avea loc o convocare, cu reprezentanți ai bisericilor, unde preoţii sunt rugați să transmită măsurile preventive de pe această linie, enoriașilor”, mai precizează CJSU.

„La nivel judeţean şi local s-au alocat mult prea multe resurse umane, materiale şi financiare pentru limitarea şi lichidarea incendiilor produse prin arderea vegetaţiei uscate. Prevenirea este mai puţin costisitoare decât intervenţia în cazul producerii incendiilor, nu produce pagube materiale şi nici victime. Toate acestea sunt argumente justificative pentru schimbarea opticii asupra modului de abordare a problematicii apărării împotriva incendiilor”, potrivit sursei citate.

Astfel, pentru perioada imediat următoare, autorităţile judeţene (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „UNIREA” al judeţului Alba, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba,  Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Alba și Inspectoratul de Poliție al Județului Alba) vor intensifica controalele privind respectarea legislaţiei în vigoare privind arderea vegetaţiei uscate şi vor sancţiona persoanele fizice şi juridice şi autorităţile locale care se fac vinovate de încălcarea acesteia.

Împotriva celor vinovaţi se vor lua următoarele măsuri:

– amendă contravenţională de până la 2.500 lei pentru nerespectarea normelor în domeniul apărării împotriva incendiilor;

–  sancţionarea până la suspendarea subvenţiilor acordate de A.P.I.A;

– amenzi contravenţionale aplicate de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000 – 50.000 lei  persoanelor juridice.

„Informăm cetăţenii că arderea vegetaţiei  este un fenomen  foarte periculos  care scăpat de sub control  a condus la incendierea  unor imobile, păduri, căpiţe de fân, etc. Nu în ultimul rând astfel de incendii pot produce victime în rândul populaţiei”, transmite inspectorul şef ISU Alba, colonel Cornel Oprişa, vicepreşedinte CJSU.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax