Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Clubul Sportiv Universitatea Alba Iulia, acuzat că nu a plătit impozite de aproape 70000 euro pentru câteva jucătoare și fostul antrenor

Publicat

Clubul Sportiv Universitatea Alba Iulia, mai exact echipa de baschet a clubului este acuzată că nu a plătit impozitele și taxele mai multor jucătoare. Potrivit avocatului Sergiu Valentin Gherdan, CSU nu ar fi achitat impozitele și taxele fostului antrenor Tomas Bilek și mai multor jucătoare străine. Acesta a precizat că fostul antrenor nici nu figurează în evidenţele (Finanțelor Publice) AJFP Alba cu venituri realizate, iar la CAS nu este înregistrat ca angajat al Clubului Sportiv Universitatea în perioada 2011-2013. Pe de altă parte, președintele CA al CSU Alba Iulia, Bogdan Duma spune că s-au plătit toate impozitele prevăzute de lege iar jucătoarele au avut asigurări de sănătate private.

Fostul antrenor Tomas Bilek nu este singurul care se confruntă cu această problemă. Alte cinci jucătoare străine care au jucat în anii trecuți sub fanionul CSU ar fi în aceeași situație. Potrivit avocatului, cei șase au până în momentul de față creanțe neachitate de club estimate la 70.000 de euro.

 „Am încercat soluționarea extrajudiciară și amiabilă a situației clienților mei, conducerea CSU Alba Iulia nu a considerat de cuviință acest aspect posibil, motiv pentru care la momentul de față sunt nevoit ca în numele clienților mei să formulez diferite cereri de chemare în judecată și/sau plângeri penale pentru infracțiuni a căror părți vătămate sunt”, transmite avocatul Sergiu Valentin Gherdan.

Acesta a precizat că în urma solicitărilor făcute către ANAF și CAS, fostul antrenor al CSU, Tomas Bilek nu figurează ca angajat al clubului în perioada 2011-2013 și nici cu venituri realizate sau cu obligații către bugetul de stat.

 „Aspect ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de evaziune fiscală întrucât, potrivit prevederilor Codului Fiscal, plătitorul de venit avea obligația reținerii la sursă a impozitului și a contribuțiilor datorate (indiferent de calificarea contractului, ca fiind un contract de muncă sau o convenție civilă)”, a precizat avocatul.

Pentru a clarifica situaţia, Sergiu Valentin Gherdan a formulat o cerere către conducerea CSU prin care prin care solicită lămuriri.

Vă prezentăm un extras din adresă:

CĂTRE

CLUB SPORTIV UNIVERSITAR ALBA

În atenţia domnului DUMA BOGDAN, preşedinte al CA C.S.U. Alba Iulia

Stimaţi domni,

Subsemnatul avocat GHERDAN SERGIU VALEN TIN cu sediul profesional în jud. Bihor, Mun. Oradea, str. D. Cantemir, nr. 19, bl. C19, ap. 13, adresă la care vă solicit transmiterea răspunsului la prezenta cerere; acţionând în principal în nume propriu iar nu în calitate de reprezentant convențional al numiţilor THOMPSON AMANDA; TOBIN REBECCA; BILEK TOMAS; BRANTLOVA TEREZA; BRADLEY JESSICA; JOHNSON BRITANNY (având în total calitatea de creditori cu creanţe neachitate până în prezent faţă de clubul dvs. de peste 70.000 EUR);

Vă transmitem prezenta

CERERE ÎN BAZA LEGII 544/2001

prin care vă solicităm în baz a art. 1, art. 3 și a art. 6 din Legea 544/2001 să răspundeți la următoarele întrebări ce vizează informații de interes public:

1. Dacă C.S.U. Alba Iulia a reţinut la sursă şi virat la bugetul de stat impozitele şi contribuţiile aferente contractului încheiat cu domnul BILEK TOMAS (fost antrenor al C.S.U. Alba Iulia) şi a altor sportivi străini.

2. Care este suma plătită către bugetul de stat cu titlu de impozit pe venit şi care este suma plătită către CAS cu titlu de contribuţii pentru perioada cuprinsă între anul 2011 şi 2013 (vă rugăm a evidenţia expres sumele aferente fiecărui an în parte).

Menţionăm expressis verbis faptul că solicităm evidenţierea separată a răspunsului la aceste întrebări. De asemenea, prezentele întrebări sunt formulate întrucât prin adresele 151.009/11.11.2013 a AJFP Alba respectiv nr. 12266/21.11.2013 a C.A.S. Alba se menţionează că nu s-ar fi achitat nici un fel de sumă cu titlu de impozit/contribuţie pentru domnul BILEK TOMAS. Prin urmare, în vederea verificării verosimilităţii acestor informaţii, vă solicităm a binevoi a răspunde prezentei cereri„.

Gherdan Sergiu – Cerere Legea 544-2001 CSU Alba Iulia

Preşedintele Clubului Sportiv Universitatea Alba Iulia, Bogdan Duma, a precizat că fostul antrenor Tomas Bilek a avut încheiat cu CSU un contract de prestări servicii și că potrivit acestui contract nu era obligația clubului să achite șicontribuţiile la CAS și că o astfel de clauză nici nu era specificată în contract. Preşedintele clubului a precizat că au fost plătite toate impozitele prevăzute de lege. Acesta a adăugat că până în 2013 majoritatea jucătoarelor au avut asigurări de sănătate private şi nu la fondul de stat.

Ce spune Codul Fiscal

Potrivit ART. 52 reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente

(1) Pentru următoarele venituri, plătitorii persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

b) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent. Fac excepţie veniturile din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil obţinute de contribuabilii care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere şi sunt înregistraţi fiscal potrivit legislaţiei în materie;

c) venituri din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;

d) venitul obţinut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu generează o persoană juridică.

UPDATE: 07.01.2014

După publicarea articolului „Clubul Sportiv Universitatea Alba Iulia, acuzat că nu a plătit impozite de aproape 70000 euro pentru câteva jucătoare și fostul antrenor” conducerea Clubului Sportiv Universitatea Alba Iulia au dorit să vină cu precizări.

Vă prezentăm părerea oficială a reprezentanților CSU:

„Pentru o corectă informare a publicului, în virtutea dreptului la replică, vă solicităm să luați notă de următoarele scurte precizări aduse de noi, ce pot fi probate și verificate fără echivoc. Vă rugăm să publicați prezentul „Drept la replică“.

Clubul Sportiv Universitatea din Alba Iulia dorește să dezmintă informațiile apărute în materialul amintit, publicat de dumneavoastră pe site-ul Alba24.ro, în data de 6 ianuarie 2014 și precizează că toate contribuțiile aferente sportivelor menționate în material și antrenorului Tomas Bilek au fost achitate conform legiilor aflate în vigoare. Pentru o mai corectă informare a cititorilor site-ului dumneavoastră puteți solicita aceste date, care sunt publice, Direcției Generale a Finanțelor Publice a Județului Alba.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: CSU, acuzat că nu a plătit impozitele pentru mai multe jucătoare și un fost antrenor. În ”joc” sunt aproape 70.000 euro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax