Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CNADNR monitorizează rovinietele în interiorul municipiului Alba Iulia. Localnicii care circulă cu mașinile spre cartierul Oarda riscă amenzi

Publicat

Albaiulienii care circulă cu mașina spre sau dinspre cartierul Oarda se pot trezi cu amenzi, dacă nu au rovinietă. Această situație, în care oameni care merg, pur și simplu, acasă, dintr-un cartier al orașului în altul trebuie să achite taxa pentru drumuri naționale i-a revoltat pe aceștia și i-a împins de multe ori să caute soluții salvatoare. Oricât ar părea de scandalos, se pare că amplasarea acelei stații de verificare a rovinietelor în acel loc este perfect legală.

 

Aparatul de verificare a vinietei este amplasat pe DN 1, vis-à-vis de benzinăria Petrom, la intrarea în Oarda. Verificarea a început în urmă cu aproximativ un an, alternativ, câte nouă zile pe lună. În februarie, verificările rovinietelor vor avea loc în zilele de 2, 3 și 4, în zona de la Oarda, dar și la mijlocul și la sfârșitul lunii.

Directorul CNADNR Alba: „Chiar dacă este intravilan, legea prevede să ai rovinietă dacă circuli pe drumuri naționale”

Directorul Secției Alba a Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), Liviu Hondola, ne-a explicat că, în ciuda tuturor nemulțumirilor, aparatul de verificare a rovinietelor este amplasat așa cum prevede legea, pe un drum național administrat de CNADNR. Aparatele pot fi instalate pe orice porțiune a unui drum național administrat de CNADNR, chiar dacă este intravilan.

„Noi avem stabilit un program în fiecare lună, unde și când trebuie amplasate stațiile de verificare a rovinietelor. În fiecare lună, cam nouă zile sunt verificări pe zona județului Alba, pe drumurile naționale. Legea spune în felul următor: administratorul drumului răspunde de sectoarele de drum care îi aparțin. Sectorul de administrare a CNADR la noi, în Alba Iulia, începe la baza podului de peste Mureș. Chiar dacă este intravilan, legea prevede să ai rovinietă dacă circuli pe drumuri naționale. Asta e legea! Cei care tranzitează drumurile naționale sunt obligați să aibă rovinieta. Pe deasupra, stația este amplasată la aproximativ 300 m după semnul de ieșire din Alba Iulia, adică vis-à-vis de Hanul cu Berze, pe drumul național”, a explicat Liviu Hondola.

Hondola: „Cine locuiește în Oarda și vrea să vină în Alba Iulia, ghinion!”

Așadar, cu toate că se găsesc în interiorul municipiului, cei care circulă spre casă pe podul peste Mureș au toate șansele să intre în vizorul aparatului de verificare a rovinietei. „Stațiile verifică orice mașină care trece pe drumul național. Nu se poate selecta care e de la Oarda și care merge la Sebeș. Aparatul citește numărul de înmatriculare, acesta e deja monitorizat la București. Așa că, cei care locuiesc în Oarda și vor să vină în Alba Iulia, ghinion!”, a adăugat Liviu Hondola.

Se poate primi o amendă pe zi

Amenda pentru rovinietă este suma echivalentă cu valoarea rovinietei pentru un an. „Dacă treci astăzi și ești prins fără rovinietă, plătești. Dacă ești prins și mâine, plătești din nou. Se poate da o amendă pe zi. O primești acasă în termen de până la șase luni”, a mai precizat Hondola.

Cum ar putea fi rezolvată situația?

Singura variantă pentru rezolvarea acestei probleme este ca acea porțiune de drum, ce aparține CNADNR, să fie luată în administrare de către Primărie, așa cum se întâmplă în mai multe orașe (Aiud, Sebeș etc.). „Primăria din Alba Iulia nu a vrut să ia în administrare podul, pentru că este cu probleme, noi am investit milioane de euro acolo. Nefericirea este că suferă oamenii din această cauză. Dacă vin și îl solicită, noi îl dăm cu plăcere până la Oarda și totul va fi OK”, a mai spus Hondola.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

11 Comentarii

11 Comentarii

  1. Pingback: Instalarea unei stații de monitorizare a rovinietelor de la intrare în cartierul Oarda din Alba Iulia, contestată de consilierii locali PDL | Alba24

  2. Popescu

    joi, 31.01.2013 at 16:36

    Ei, locuitorii din Oarda mai au o varianta de iesire spre Alba Iulia, pe digul de la Mures, pot sa o foloseasca pe aceea.

  3. angel

    joi, 31.01.2013 at 19:38

    ma hondola puneti si voi panouri indicatoare unde incepe si se termina DRUMUL NATIONAL adminstrat de cei mai mari carpaci din tara…..

  4. hava

    joi, 31.01.2013 at 19:44

    sa-ti fie rusine , controlul este tendentios si abuziv ,parca ai fost consilier local !!!!…un un ***** de om care te agati de un scaun pe care ai fost pus politic si apoi te-ai legat cu lanturi de el!!!…

  5. bono

    vineri, 01.02.2013 at 07:08

    Pai platiti rovineta … asta e solutia!
    Desi e o taxa total aiurea raportat la calitatea drumurilor nationale si la hotia care se practica in acest domeniu, populatia ar trebui incurajata sa-si plateasca taxele, nu se le evite.
    Intr-o tara civilizata se platesc taxe iar acei bani se folosesc in folosul comunitatii. Din pacate in Romania – fraierii platesc taxe iar shmecherii (politicienii) ii fura!

  6. cineva din Alba

    vineri, 01.02.2013 at 09:45

    să pună o cameră şi pe variantă !
    ******* ! !

  7. Avocat

    vineri, 01.02.2013 at 09:53

    D-le Director CNADNR Alba Hondola, ar trebui sa va puneti la punct cu legislatia:

    OG nr. 15/2002, actul normativ care reglementeaza rovinieta, a fost modificata prin Legea nr. 144/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 509 din 24 iulie 2012.

    Legea, care a intrat in vigoare in 27 iulie, prevede ca fapta de a circula fara a detine rovinieta valabila constituie contraventie continua si se sanctioneaza doar cu amenda.

    Actul normativ elimina din OG nr. 15/2002 prevederile care stabileau ca, pe langa amenda, cei care circula fara rovinieta trebuie sa achite si un tarif de despagubire.

    Totodata, noile prevederi mai stabilesc ca procesele-verbale de constatare a contraventiei pentru conducatorii auto care circula fara rovinieta trebuie aduse la cunostinta acestora in cel mult 30 de zile, perioada in care nu mai pot fi sanctionati pentru aceeasi fapta.

    • andrei

      sâmbătă, 02.02.2013 at 09:58

      Domnu avocat aveti dreptu de contestare a rovinetei 30 de zile de la data primiri procesului verbal la adresa dumnevostra.Va rog sa va mai documentati putin domnule „avocat” dumneavoastra astia care cunosc bine legea.

  8. agris

    duminică, 03.02.2013 at 19:28

    D-le Hondola, puneti camera la intrarea pe pod, langa Oancea, pe sosea, in gropile alea pe care pe le evitam pana se va produce un accident. Ce bine ar fi sa va doara unde ma gandesc eu, sa urlati la luna ca Lupii de durere !!!! ****** !!!

  9. NISTOR MARIUS

    marți, 05.02.2013 at 13:17

    …unde e camera aia ca ma tot uit dupa ea si nu o vad?

  10. Pingback: Proiect pentru modificarea tarifelor de utilizare a drumurilor naţionale. Vezi ce rovignete ar putea fi mai scumpe şi excepţii de la perceperea acestei taxe | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax