Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CNADNR nu vrea să facă nod rutier la autostradă pentru Cugir. Consideră că sunt suficiente căile de acces existente

Publicat

IMG_0714 Construirea unui nod rutier care să lege orașul Cugir de Autostrada Orăștie – Sibiu pare tot mai puțin realizabilă. CNADNR a transmis joi, Consiliului Județean Alba că, în zonă, infrastructura de acces la localitățile învecinate cu autostrada asigură necesarul de transport în condiții optime, astfel că nu ar mai fi nevoie de alt nod rutier.

Astfel, dacă în urmă cu doi ani, proiectul era considerat drept „bătut în cuie”, după „negocieri” cu diferite autorităţi din Guvern, acum CDNADNR „taie” elanul autorităţilor din Alba, care au încercat să scoată zona Cugir, cu potenţial de dezvoltare economică, din izolarea dată de lipsa accesului direct la autostradă.

Deputatul PNL, Dan Coriolan Simedru, a prezentat vineri, în conferinţă de presă, situaţia după demersurile iniţiate de la Consiliul Judeţean.

Astfel, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, a solicitat CNADNR sprijin de asistență tehnică și proiectare pentru întocmirea documentației tehnico-economice (faza studiu de fezabilitate, proiect tehnic și asistență tehnică de specialitate) pentru proiectul „Asigurarea conectivității orașului Cugir la rețeaua TEN-T prin construirea nodului rutier în zona de legătură a drumului județean DJ 704 cu DN 7″.

În răspunsul de la CNADNR, primit joi, se arată că pe acel sector de autostradă sunt realizate două noduri rutiere, unul la Sebeș ce se află la 16,3 km de intersecția DJ 704 cu DN 7 și un altul în zona DJ 705 la numai 7,1 km de intersecția DJ 704 cu DN 7, iar infrastructura de acces la localitățile învecinate cu autostrada asigură necesarul de transport în condiții optime. ”Din punct de vedere a normativului PD 162-2002, normativ pentru proiectarea autostrăzilor extraurbane, secțiunea a 2-a, Prevederi Generale, art. 2 <Autostrăzile sunt drumuri naționale de mare capacitate și viteză, rezervate exclusiv circulației autovehiculelor, care nu deservesc proprietățile riverane …> și în conformitate cu art. 4 <Autostrăzile pot fi: a) extraurbane, care leagă între ele mari centre populate sau centre generatoare de trafic și de regulă ocolesc localitățile …>, autostrăzile trebuie să asigure comunicarea facilă în condiții de siguranță și fluența traficului de mărfuri și persoane”, se mai precizează în răspunsul oferit de CNADNR.

Directorul CNADNR, Narcis Neaga, a transmis în acelaşi răspuns că tronsonul de autostradă Orăștie – Sibiu este în perioada de garanție, iar alte lucrări de infrastructură care să afecteze structura proiectată și executată pe acest contract cu finanțare nerambursabilă nu pot fi efectuate.

”Mă îngrijorează și mă dezamăgește răspunsul pe care directorul CNADNR îl dă. Atunci când doi miniștrii au fost audiați în Comisia pentru Transporturi și Infrastructură a Parlamentului României, și mă refer la Dan Șova și Ioan Rus, personal i-am întrebat ce au de gând cu acest nod de legătură a orașului Cugir cu autostrada și le-am solicitat ca orașul Cugir să fie conectat la autostradă. Vă spun că ambii miniștrii au fost de acord, au susținut și au promis ferm această conectare. În 2012 când eram prefect și când ministrul Transporturilor de atunci, Ovidiu Silaghi, a venit în vizită la autostradă, pe tronsonul Orăștie – Sibiu, de asemenea mi-a promis același lucru. Mă miră cum de miniștrii spun una și subordonații miniștrilor fac altceva. Sper să nu fie un haos atât de mare în Ministerul Transporturilor încât să constatăm că cel care conduce ministerul este directorul CNADNR și nu ministrul”, a declarat deputatul Dan Coriolan Simedru.

De asemenea, în răspunsul primit se precizează că CNADNR a demarat procedura de achiziție pentru un contract de servicii pentru ”Elaborare Studiu de Prefezabilitate privind realizarea de noi noduri rutiere pe autostrăzi (A1, A2, A3, A4)”, procedură aflată în stadiul evaluării, având ca obiectiv identificarea unor legături rutiere cu autostrăzile în exploatare, iar în urma acestui studiu se va cunoaște necesitatea realizării unor noi noduri rutiere.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax