Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comisarul Berbeceanu: Povestea polițistului incomod care a pus pe jar grupările infracționale din Alba, Hunedoara și Sibiu

Publicat

Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia s-a poziționat, în 2012, pe primul loc în țară, în toate clasamentele realizate privind lupta împotriva infracționalității organizate. Aceasta operează pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Sibiu, fiind condusă din anul 2005 de comisarul şef Traian Berbeceanu. Acesta a reuşit destructurarea celor mai temute grupări infracţionale care activau pe raza judeţului Alba. Acum, acesta este cercetat penal pentru sprijinirea unui grup infracţional.

În cifre, activitatea BCCO Alba Iulia este reflectată la nivelul anului trecut după cum urmează: 1134 de infracțiuni soluționate, 644 de inculpați, 221 de persoane arestate și mai multe grupări infracționale destructurate.

Comisarul şef BCCO Alba Iulia a coordonat acţiuni ce au vizat grupări de trafic de droguri, etnobotanice, reţete false. În dosarul „Spumă şi Bibanu”, printre inculpaţi se află şi un fost şef al Poliţiei municipiului Deva, Ioan David, acuzat de favorizarea infractorului şi sprijinirea unui grup infracţional. Un alt dosar este cel al reţelei de cămătărie din Sibiu, cu 14 persoane inculpate, printre care notarul Răzvan Mărginean. Tot în Sibiu, sunt dosarele clanurilor ”Clămparu” şi ”Tâmplaru”, specializate în şantaje şi infracţiuni cu mare violenţă.

Cunoscut ca un om care nu se ferea să-şi exprime opiniile în spaţiul public, în special pe reţelele de socializare, comisarul şef Traian Berbeceanu a intrat într-un „con de umbră” în ultimele luni, cam în aceeaşi perioadă în care procurorii au început cercetările în dosarul cămătarilor din Hunedoara, gruparea „Litera-Simota”.

Citeşte şi Grupul de 14 inculpaţi din Dosarul grupării “Litera-Simota” au fost trimişi în judecată de DIICOT Alba Iulia. Sunt acuzaţi de şantaj, trafic de persoane şi cămătărie

Munca în această structură de poliţie i-a adus comisarului şef Traian Berbeceanu şi plângeri penale. La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au fost depuse anul trecut trei plângeri pe numele lui Berbeceanu, formulate de către o parte dintre inculpaţii din Dosarul utilajelor agricole furate din ţări ale UE.

Două dintre plângeri au fost formulate de subcomisarul BCCO, Liviu Schiau şi fostul şef al SRI Alba, Ioan Tarnu, ambii cercetați în “Dosarul utilajelor furate din UE”. Cei doi  îl acuzau pe Berbeceanu de fals intelectual, arestare ilegală şi represiune nedreaptă în dosarul în care aceştia aveau calitatea de  inculpaţi.

Citeşte şi Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu şi ofiţerul BCCO Liviu Schiau, veriga slabă dintre lege şi traficanţii de utilaje agricole furate

“E greu să îmi amintesc, dar în decursul timpului am avut zeci, poate sute de plângeri penale făcute pe numele meu de persoane pe care le-am cercetat. Chiar şi la momentul ăsta am două sau trei plângeri făcute pentru tot felul de prezumptive infracţiuni făcute de către mine cu ocazia activităţilor desfăşurate în dosare. Eu ştiu, de abuz în serviciu, de presiune nedreaptă. Este de înţeles că persoanele pe care noi le cercetăm care la un moment dat pierd tot din cauza infracţiunilor pe care noi le destructurăm, pierd sume de bani foarte mari, pierd influenţă, pierd libertatea, unii îşi pierd familia. Nu o să ne mulţumească şi nu o să ne facă nouă vreun titlu de glorie din asta şi este firesc să încerce să reacţioneze în orice fel. Este dreptul fiecărui om să facă astfel de plângeri. Din câte ştiu, eu am trei plângeri penale în Dosarul utilajelor agricole furate şi probabil mai am şi alte plângeri în alte dosare pe care le instrumentăm. Noi ne continuăm activitatea”, a declarat pentru Alba24, anul trecut, Traian Berbeceanu.

Acesta a subliniat şi că “niciun ofiţer de poliţie de la brigada pe care o conduc nu face niciun fel de înţelegere cu niciun infractor sau cu vreo persoană cercetată, pentru că fiecare beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Însă există prevederi legale care spun că o persoană care este cercetată într-un dosar pentru săvârşirea unor infracţiuni poate beneficia de reducerea pedepsei la jumătate, în ipoteza în care ajută la identificarea altor persoane şi la dovedirea altor fapte de natură penală”.

Citește și

Șeful BCCO Alba Iulia a fost cel care, în 2011, a făcut public un mesaj pe reţeaua de socializare despre “crima organizată de lângă noi”.  “În ultimul timp însă simţim, tot mai pregnant, prezenţa Crimei Organizate în imediata noastră apropiere, nu mai exista <bariere>, indivizi de cea mai joasă speţă au penetrat instituţii importante ale statului, au dobândit poziţii cheie, prin acţiunile lor fiind cu mult mai periculoşi decât infractorii consacraţi cu care eram atât de obişnuiţi…”, dezvăluia Berbeceanu.

Citeşte şi Berbeceanu: “Demersul meu ar putea fi interpretat ca o luptă între instituţii, între structuri. Este o interpretare eronată”

“Au încercat să ne facă inoperanţi prin limitarea resurselor de care aveam nevoie pentru a funcţiona. Însă noi am dovedit că putem, prin resurse puţine, să obţinem performanţe de răsunet”, mai declarat Traian Berbeceanu.

În anul 2007, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Traian Berbeceanu au primit, la o gală organizată de Poliţia Română, titlul de „Poliţistul anului” la categoria „Combaterea Criminalităţii Organizate”. Este vorba despre destructurarea grupării “Hidra”, specializate în furt de fier vechi, din judeţul Hunedoara. Atunci au fost trimise în judecată 49 pentru furt de fier vechi în valoare de milioane de euro din zona industrială a municipiului Hunedoara.

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, din iunie 2013, Traian Berbeceanu are un apartament la Deva, în suprafaţă de 78 de metri pătraţi, cumpărat în 2001. Mai sunt trecute trei maşini – un autoturism Skoda Octavia, pe numele său, cumpărat în 2004, un autoturism Volkswagen Bora, deţinut de soţia sa şi cumpărat în 2004 şi o remorcă auto, cumpărată în 2011.

În declaraţia de avere, Berbeceanu mai menţionează un credit de 35.000 de euro contractat în anul 2010 şi scadent în 2035. La rubrica „venituri”, el precizează un venit anul de aproximativ 65.000 de lei din salariul de la IGPR şi un venit anual de aproximativ 28.000 de lei, obţinut de soţia sa din salariul de la ISJ Hunedoara.

Traian Berbeceanu este căsătorit, are un copil şi locuieşte în Deva.

Citește și

Citește și Şeful DIICOT Alba, un poliţist BCCO şi un procuror, URMĂRIȚI PENAL de DNA. Sunt acuzaţi de abuz în serviciu în legătură cu DOSARUL BERBECEANU

Motivul anchetării comisarului Berbeceanu: Nume şi firme implicate în dosarul în care a fost “agăţat” şi şeful BCCO Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: Motivul anchetării comisarului Berbeceanu: Nume şi firme implicate în dosarul în care a fost “agăţat” şi şeful BCCO Alba Iulia | Alba24

  2. Pingback: Mesaje de susținere pe Facebook pentru Berbeceanu. Peste 5.000 de persoane vorbesc pe internet despre anchetarea şefului BCCO Alba Iulia | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax