Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comisia de mediu: Amenzi majorate de 10 ori pentru exploatarea şi comercializarea lemnului obţinut fraudulos sau pentru aruncarea deşeurilor în păduri

Publicat

lemn 1 Deputaţii din Comisia de mediu au adoptat în această săptămână o serie de amendamente la Ordonanța de Urgență privind regimul contravențiilor silvice. Astfel a fost majorată de 10 ori valoarea amenzilor pentru transportul, depozitarea sau aruncarea pe fondul forestier naţional a deşeurilor menajere industriale, petroliere, chimice sau toxice. De asemenea, faptele de exploatare, transport, prelucrare şi comercializare a masei lemnoase obţinute ilegal constituie infracţiune dacă valoarea prejudiciului este mai mare de 100.000 de lei.

Comisia de mediu a dezbătut marți OUG 51/2016 care modifică şi completează Legea 171/2010 privind regimul contravenţiilor în materie silvică.

„S-a plecat de la câteva principii de bază – trasabilitatea masei lemnoase, stabilitatea şi integritatea fondului forestier şi combaterea mai fermă şi mai eficientă a acestui fenomen de tăiere ilegală a pădurilor. Şi atunci, plecând de la nişte date statistice, puse la dispoziţie de INS, de Institutul de cercetări silvice Bucureşti, din păcate îngrijorătoare şi chiar alarmante, un volum de aproape 9 milioane de metri cubi de masă lemnoasă tăiată ilegal în perioada 2010 – 2014, avem undeva un 26 de milioane de metri cubi volum recoltat şi evident doar 17 milioane mc volum aprobat. Diferenţa reprezintă cele 9 milioane de mc tăieri ilegale. Atunci sigur că nu puteam veni decât cu măsuri punitive, cu înăsprirea legislaţiei”, a explicat preşedintele Comisiei, deputatul ALDE Remus Borza, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, a fost majorat cuantumul amenzilor de 10 ori. Astfel, pentru operațiunile de exploatare, transport (incluzând transportul auto, feroviar, maritim sau fluvial), depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos ilicit sau obţinut în mod fraudulos sau ilegal, cuantumul minim a fost crescut de la 5.000 la 50.000 iar cel maxim de la 10.000 la 100.000.

De asemenea, deputații au venit și cu un element nou: faptele de exploatare, prelucrare și comercializare a masei lemnoase obţinute ilegal se constituie infracţiune dacă valoarea prejudiciului este mai mare de 100.000 de lei.

În această situație a fost prevăzut un cuantum al pedepsei de la 6 luni la 3 ani cu măsura complementară a confiscării mijloacelor de transport, a echipamentelor de prelucrare a lemnului şi sigur a masei lemnoase – obiectul infracţiunii sau a contravalorii masei lemnoase dacă ea nu se mai găseşte fizic sau în materialitatea ei.

„Dacă mergem spre Suceava, Maramureş, vedem codri întregi puşi la pământ. Lemnul este o resursă vitală pentru naţiunea română şi pentru viitorul copiilor noştri şi o problemă de siguranţă naţională”, a detaliat Remus Borza, potrivit Agerpres.

Raportul final în acest caz aparţine Comisiei de agricultură, urmând să fie apoi dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor – for decizional în acest sens.

sursa: dcnews.ro, news.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax