Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comisia Europeană a amânat votul pentru folosirea bicarbonatului de sodiu în mici, până în iulie. Mai multe țări din UE sunt împotriva proiectului

Publicat

Proiectul de regulament al Comisiei care autorizează folosirea aditivilor necesari pastei de mici a fost amânat până în iulie, printr-o decizie a Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor (SCFCAH). Comisia Europeană urma să voteze folosirea mai multor aditivi în produse tradiționale, printre care și micii românești. Potrivit unor surse europene, mai multe state, printre care Germania şi Olanda, s-au opus proiectului.

„Intenţia a fost de a vota în cadrul SCFCAH folosirea mai multor aditivi pentru anumite produse tradiţionale, printre care şi micii româneşti. În cele din urmă, votul nu a mai avut loc, dar discuţiile cu statele membre vor continua şi chestiunea va fi introdusă din nou pe agenda SCFCAH”, a precizat, pentru Mediafax, Aikaterini Apostola, ofiţer de presă al comisarului pentru sănătate, Tonio Borg.

La rândul său, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a precizat că proiectul a fost supus discuţiei, pentru a decide dacă se poate întruni o majoritate calificată (minim 260 voturi din total 352).

„Cu toate că nici un stat membru nu a avut obiecţii la solicitările României, unele din aceste state au precizat că nu pot vota în favoarea propunerii, datorită solicitărilor producătorilor naţionali, solicitări care nu au putut fi incluse în prezentul proiect. În esenţă, este vorba de interesul acestora privind extinderea listei cu aditivi care nu sunt utilizaţi în produse tradiţionale”, se arată în răspunsul MADR.

Din cauza acestei situaţii, s-a decis să nu supună votului proiectul de regulament, „evitând astfel reluarea întregului proces de la zero (opiniile favorabile cumulau 247 voturi)”, se arată în comunicatul ministerului.

Conform sursei citate, o următoare reuniune până la care ar trebui să se clarifice solicitările statelor membre este programată după ce noul Parlament European va fi ales, respectiv în luna iulie.

În opinia MADR, amânarea votului nu înseamnă că micii româneşti nu pot fi în comercializaţi pe piaţa internă a UE, cu folosirea aditivilor în discuţie.

„Comercializarea pe piaţa internă UE nu ar fi practic posibilă dacă s-ar interpreta stricto-senso legislaţia în vigoare. Totuşi, se acceptă continuarea comercializării ca şi până în prezent, având în vedere că includerea aditivilor necesari pastei de mici este cuprinsă în propunerea de Regulament, că statele membre nu au respins această propunere şi că procedura de adoptare continuă (nefiind întreruptă) în condiţiile în care discuţiile de astăzi nu au permis încă adoptarea noului Regulament”, susţine Ministerul Agriculturii, adăugând că nu este exclusă „posibilitatea ca un eventual stat membru să nu accepte pe piaţa sa produsul în cauză”.

De asemenea, MADR precizează că prin Acordul semnat anul trecut de Asociaţia Română a Cărnii cu Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătăţii, ANSVSA şi ANPC producătorii români au convenit ca până la finalizarea negocierilor producerea şi comercializarea micilor să se realizeze doar în România.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax