Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comisia Europeană estimează că economia românească va creşte în 2017, dar deficitul bugetar se înrăutăţeşte

Publicat

comisia europeana România va înregistra o creştere economică solidă în 2017, de 4,3%, susţinută de relaxarea fiscală şi creşterile salariale, se arată în raportul de primăvară al Comisie Europene, care avertizează însă că deficitul bugetar va continua să crească, la 3,5% din PIB, din cauza reducerilor de taxe şi a cheltuielilor publice ridicate, informează News.ro.

Totodată, proiectul legii salarizării unitare generează riscuri semnificative pentru estimările fiscale, potrivit Executivului UE.

Comisia anticipează că România va înregistra în 2017 o creştere economică de 4,3%, cu 0,1 puncte procentuale sub estimarea inclusă în raportul de ţară publicat în februarie. Pentru 2018, Comisia a menţinut prognoza la un avans al PIB de 3,7%.

Totodată, Comisia se aşteaptă ca deficitul bugetar să atingă în acest an 3,5% din PIB, indicatul fiind cu 0,1 puncte sub cel anticipat anterior, de 3,6%.

În cazul deficitului bugetar structural, Comisia prognozează că acesta va atinge 3,9% în 2017 şi 4% în 2018.

Îm pofida creşterii solide a PIB, raportul dintre datorii şi PIB va creşte de la 38% din PIB în 2015 la 40,9% în 2018.

„Proiectul salarizării unitate implică un risc semnificativ pentru estimările fiscale, cu un posibil impact de -2% din PIB în 2018”, se arată în raport.

Măsurile suplimentare de stimulare fiscală planificate în 2017 vor continua să susţină cererea internă, dar creşterea este prognozată să încetinească odată cu disiparea efectelor temporare ale acestora. În consecinţă, creşterea va continua să fie susţinută de consum, stimulată de reducerile de taxe şi creşterile de salarii şi de pensii. Investiţiile vor avea o contribuţie modestă la creştere, odată cu implementarea unor proiecte finanţate cu fonduri UE”, se arată în raportul CE.

În privinţa inflaţiei medii anuale, Comisia anticipează că va reveni în teritoriu pozitiv în acest an, de 1,1%, urmând ca în 2018 să atingă 3%.

„Inflaţia va reveni treptat în banda de 2,5% +/- 1 punct procentual a Băncii Naţionale, ca urmare a cererii interne solide, a majorărilor suplimentare de salarii şi a măsurilor fiscale de stimulare suplimentare”, potrivit CE.

Principalul risc pentru perspective este posibilitatea adoptării unor noi măauri de stimulare, care ar putea alimenta cererea internă pe termen scurt, în detrimentul sustenabilităţii finanţelor publice.

Amânarea sau absenţa unor reforme structurale de susţinere a creşterii competitivităţii ar putea avea un efect de frânare a creşterii exporturilor, înrăutăţind din acest motiv balanţa externă, notează Comisia.

FMI a îmbunătăţit în aprilie estimarea de creştere a economiei României la 4,2%, de la ritmul prognozat anterior de 3,8%, dar avansul este totuşi sub cel de 5,2% anticipat de guvern. Pentru 2018, Fondul se aşteaptă ca PIB-ul României să crească cu 3,4%.

Guvernul anticipează pentru 2017 un deficit bugetar de 2,99% din PIB.

BERD a îmbunătăţit la rândul ei, miercuri, estimarea referitoare la creşterea economiei României în 2017 cu 0,3 puncte procentuale, la 4%. Pentru 2018, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) anticipează un avans de 3,5% pentru economia românească.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax