Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE> Comisia juridică a RESPINS cererea DNA de urmărire penală a premierului Victor Ponta

Publicat

victor ponta III Comisia juridică a dat raport de respingere a cererii DNA de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta, după ce l-a audiat luni pe premier, timp de aproximativ cinci minute. Împotriva solicitării au votat 18 deputaţi, iar pentru au fost 7.

La ieşirea de la audiere, prim-ministrul a spus că este absurdă acuzaţia de conflict de interese, dând exemplul procurorilor care şi-au luat cu ei angajaţii în momentul în care şi-au schimbat locul de muncă. ”Deciziile politice nu pot fi cenzurate de către un procuror”, a declarat, la finalul scurtei audieri, Victor Ponta.

UPDATE: Marţi, şi plenul Camerei Deputaţilor a respins solicitarea DNA. Hotărârea de respingere a începerii urmăririi penale față de premierul Victor Ponta cu 231 voturi „pentru” și 120 „împotrivă”.

”Este un rezultat normal. 231 la 120. Vreau și cred că Parlamentul și Guvernul au obligația de a respecta Constituția și de a-i apăra mai ales pe alții, pentru că alții, oameni simpli, nu au sprijinul pe care am avut eu ocazia să-l am. La asta trebuie să ne gândim de acum încolo”, a spus premierul Victor Ponta, după votul deputaților.

Deputaţii jurişti au respins cererea procurorilor de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta, după o dezbatere de aporximativ 40 de minute. Întrebat dacă premierul a reuşit să-i convingă pe deputaţii jurişti de nevinovăţie în doar cele cinci minute de audiere, vicepreşedintele comisiei juridice, pesedistul Ciprian Nica, a precizat, iritat, că membrii comisiei au consultat dosarul.

”Premierul şi-a susţinut cauza, dreptatea. Dar ce, a stat cinci minute, noi nu ne-am mai uitat după pe material? Atât am avut de declarat”, a spus, la final, Nica.

Victor Ponta le-a declarat jurnaliştilor că le-a spus deputaţilor jurişti că deciziile politice nu pot fi cenzurate de un procuror, aceasta fiind părerea lui de juristm nu de deputat. Mai mult el a sugerat că este absurdă acuzaţia de conflict de interese, dând exemplu chiar procurorii care îşi păstrează angajaţii atunci când îşi schimbă locul de muncă.

”Le-am spus ceea ce cred ca jurist, nu ca deputat, nu ca om politic, şi anume că deciziile politice nu pot, potrivit Constituţiei, să fie cenzurate de către un procuror, ci doar deciziile legale. Cele politice, că dup-aia a votat Parlamentul, că dup-aia a semnat preşedintele un decret, sunt decizii politice şi nimic altceva. Orice altă interpretare ne duce în absurd şi priveşte inclusiv, gândiţi-vă că au fost procurori, şefi, generali, care după aceea s-au mutat şi şi-au luat pe cei cu care au lucrat şi i-au luat la noul Parchet. Sunt în conflict de interese?  E absurd, nici vorbă de aşa ceva”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat dacă şi-a convins colegii să dea un vot favorabil, premierul a spus că se va supune deciziei lor. ”O să vedem la vot, mă voi supune deciziei lor”, a mai spus el, plecând, în grabă, spre grupul PSD.

La final, liderii PNL au acuzat PSD de obstrucţionarea justiţiei. Vicepreşedintele comisiei, deputata PNL Valeria Schelean, a spus că Victor Ponta ar trebui să demisioneze, ca ”un act de demnitate”.

În acest moment, PSD are 12 deputaţi în comisia juridică, însă alături de ei vor vota şi cei trei din grupul PC-PLR. UDMR are un singur deputat în comisia juridică, minorităţile au doi reprezentanţi, grupul Democrat-Popular se bazează pe un singur om, în timp ce liberalii au şapte jurişti.
Raportul comisiei juridice, de respingere a începerii urmăririi penale a premierului Victor Ponta, va fi supus plenului Camerei Deputaţilor marţi, de la ora 10:00.

DNA a cerut Camerei Deputaţilor aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese.

„În calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Şova Dan-Coman, în luna august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Şova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism.

Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei şi 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA „Şova şi Asociaţii” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei”, se arată într-un comunicat al DNA.

surse: gandul, agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax