Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Compania Holzindustrie Schweighofer reacționează la cel mai recent reportaj lansat de EIA în mediul online

Publicat

foto news 1„Compania noastră este convinsă că nu tot ce se întâmplă în pădurile din România este rău și greșit, deși un reportaj lansat recent de EIA lasă această impresie.”

Austriecii acuzați de EIA (Agenția americană pentru Investigații de Mediu – Environmental Investigation Agency) că acceptă lemn de proveniență incertă spun că România are un sistem de control foarte avansat în domeniul silvic, numit SUMAL, care își propune să urmărească toate activitățile din sectorul lemnului, de la recoltare până la procesare și la utilizatorul final.

În prezent -cu îmbunătățirile suplimentare care urmează să fie implementate în SUMAL -sistemul garantează că volumul autorizat spre exploatare din partida respectivă (APV) nu poate să fie depășit de volumul declarat în avizul de însoţire a materialului lemnos. Codul unic de transport, care trebuie să fie scris pe aviz, este generat de către serverul SUMAL, prin urmare de către Ministerul Mediului, doar în cazul în care nu a fost depășită cantitatea aprobată spre recoltare (suma volumelor tuturor avizelor emise pentru lemnul transportat din acea partidă nu depașește volumul din acel APV).

Conform legislației în vigoare, pe avizele de însoțire a materialului lemnos nu trebuie și nu se menționează coordonatele GPS ale locului de expediție.

Într-un comunicat de presa cei de la Schweighofer mai spun că:

„În mod regretabil, faptele menționate în reportajul de trei minute al EIA nu sunt informaţii noi, iar videoclipul nu vine cu nicio soluție. Coordonatele GPS nu sunt informații publice și nu sunt cunoscute cumpărătorului de lemn -cum ar fi Holzindustrie Schweighofer -așa cum tocmai EIA menționează în mod corect.”

Luând critica în serios, Holzindustrie Schweighofer a avut o inițiativă prin care a demarat procedura de colectare de la fiecare furnizor și pentru fiecare APV, a datelor GPS pentru punctele de încărcare respective, cu scopul de a compara aceste date cu cele ale locului de încărcare din propriul sistem de urmărire prin GPS.

„Noi înțelegem că este posibil să existe încă un număr semnificativ de abuzuri legate de exploatarea pădurilor. Este suficient să citeşti presa din România pentru a realiza cât de mult lemn este tăiat în mod ilegal și/sau declarat ca fiind ilegal din cauza documentației necorespunzătoare. Holzindustrie Schweighofer monitorizează îndeaproape şi presa şi ia măsurile necesare pentru a se asigura că lanțul de aprovizionare al companiei nu este afectat de niciuna dintre activităţile societăților sau persoanelor fizice menționate în articolele din mass-media.

Este foarte tentant și pare, de asemenea, foarte logic ca EIA să spună din nou povestea dosarelor <S>. Recunoaștem faptul că sectorul de exploatare forestieră din România trebuie să fie îmbunătățit prin mijloace de luptă împotriva tăierilor ilegale iar acest fenomen trebuie să fie redus.”

Holzindustrie Schweighofer este primul şi singurul procesator din industria lemnului care pune în aplicare un sistem de urmărire prin GPS care permite determinarea și verificarea coordonatelor de la locul de încărcare inițială a lemnului. Asa va putea fi verificata la porțile fabricilor Holzindustrie Schweighofer originea buștenilor livrați în cazul în care aceștia provin direct din păduri adica va exista posibilitatea de a verifica datele de livrare pe APV-ul prezentat de transportator. Acest sistem va fi obligatoriu pentru toate livrările directe către fabricile Holzindustrie Schweighofer.

Credem că acest lucru este un pas important în direcția corectă, un pas care subliniază eforturile Holzindustrie Schweighofer de îmbunătățire a sistemelor proprii de control. L-am invitat pe dl. von Bismarck să evalueze situația împreună cu noi și să-și împărtășească cunoștințele și ideile cu privire la modul de a îmbunătăți și a implementa sisteme care ar contribui la minimizarea tăierilor ilegale de lemn și de a facilita pentru cumpărători (procesatori de lemn) verificarea originii și a locului de încărcare inițială a buștenilor livrați. Suntem optimiști că ONG-uri precum EIA- care, sperăm, conștientizează acum eforturile noastre de a îmbunătăți sistemul de aprovizionare și faptul că recunoaștem deficiențele din trecut -vor începe un dialog constructiv pentru o schimbare. Noi credem că împreună suntem mult mai puternici decât ca jucători individuali”, se mai spune în comunicatul departamentului de comunicare al Holzindustrie Schweighofer.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax