Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Concursul pentru directorii de şcoli: Ministerul Educaţiei atacă în instanţă decizia CNCD potrivit căreia metodologia îngrădeşte dreptul de înscriere

Publicat

profesor

profesori Ministerul Educaţiei a anunţat că va ataca în instanţă decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), potrivit căreia metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului de ocupare a funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar îngrădeşte dreptul unor profesori de a se înscrie la concurs. Ministrul Mircea Dumitru precizează că sunt peste 6.900 de candidaţi înscrişi la concurs şi că acesta va continua.  

“Urmare a Hotărârii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pronunţată în dosarul nr. 628 din data de 28.09.2016, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice face o serie de precizări:

Ministerul Educaţiei a fost citat la şedinţa de analiză a dosarului menţionat anterior în data de 26 septembrie, fiind informat că termenul de soluţionare a acestuia este 28 septembrie. În condiţiile în care, în procedura internă a CNCD de soluţionare a petiţiilor şi sesizărilor se stipulează în mod expres că citaţia se comunică părţilor cu 5 zile înaintea termenului stabilit, Ministerul Educaţiei a fost pus în imposibilitatea de a-şi prezenta apărarea. Cu toate că a fost solicitată oficial amânarea şedinţei, având în vedere intervalul foarte scurt acordat pentru formularea unui punct de vedere, cererea a fost ignorată, speţa judecându-se fără apărarea ministerului. Mai mult, petiţia a fost soluţionată în regim de urgenţă, deşi potrivit ordinul preşedintelui CNCD nr. 144/2003, acest tip de procedură nu este reglementat.

Decizia CNCD, conform căreia metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului de ocupare a funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar îngrădeşte dreptul unor profesori de a se înscrie la concurs, este bazată pe un argument fals. Aceasta, deoarece prevederile art. 21 alin. (5) din metodologie, luat în discuţie în şedinţa CNCD, vizează exclusiv candidaţii care promovează concursul. Precizăm că înscrierea şi susţinerea probelor sunt deschise tuturor cadrelor didactice care îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1) din metodologia de concurs”, precizează Ministerul, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, nu sunt generate situaţii discriminatorii, ci se previne apariţia conflictelor de interese, în condiţiile în care persoane aflate în relaţie de soţi şi rude de gradul I vor ocupa concomitent funcţii de conducere, îndrumare şi control în învăţământul preuniversitar.  Reprezentanţii MECŞ consideră că situaţii de acest gen pot să influenţeze exercitarea obiectivă a atribuţiilor specifice funcţiilor de conducere, respectiv de îndrumare şi control sau a rolului oficial. În context, că acelaşi prevederi au fost aplicate la concursul pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar organizat în anul şcolar 2014-2015, fără a fi atacate de nicio persoană, mai transmite sursa citată.

„Mesajul nostru este ferm: concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori în unităţile de învăţământ preuniversitar se va organiza la termenele anunţate iniţial, pe baza principiilor şi prevederilor enunţate în metodologie. Decizia CNCD, şi anume că metodologia interzice anumitor persoane participarea la concurs, este incorectă. Articolul incriminat se referă la un potenţial conflict de interese ce ar putea surveni după promovarea concursului, nicidecum nu face referire la înscrierea la concurs. Prin urmare, deşi au fost diverse tentative de a sabota acest concurs, vă asigur că îl vom organiza. Există în acest moment peste 6.900 de candidaţi înscrişi şi avem datoria să mergem până la capăt cu demersul de profesionalizare a managementului şcolar”, a declarat Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice va contesta Hotărârea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din data de 28.09.2016, în conformitate cu prevederile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, dar şi cu procedura de contestaţie aprobată de CNCD. De asemenea, Ministerul Educaţiei va depune şi o cerere de suspendare a respectivei hotărâri, potrivit prevederilor Legii 554/2004 a contenciosului administrativ.

Reamintim că profesorii se mai pot înscrie până în 2 octombrie la concurs.

Proba scrisă va avea loc în data de 12 octombrie, interviul și evaluarea CV-ului se vor desfășura în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie, iar afişarea rezultatelor concursului este programată în data de 18 noiembrie, fiind urmată de o perioadă alocată depunerii contestaţiilor: 21-23 noiembrie.

Soluţionarea contestaţiior şi afişarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie – 9 decembrie 2016.

Ultima etapă a concursului – validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la minister – este programată în data de 16 decembrie  2016.

Vezi Concursul pentru directorii de şcoli. Toate informaţiile pentru candidaţi. Detalii de la Ministerul Educaţiei şi IŞJ Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax