Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CONDAMNAŢII anului 2016. Decizii la instanţele din ALBA în dosare de corupţie, înşelăciuni, crime şi alte cauze penale

Publicat

justitie Anul 2016 a fost unul „încărcat” pentru instanţele judecătoreşti din judeţul Alba. Au avut de soluţionat dosare importante, atât la nivel local, cât şi naţional, unele dintre ele care au fost în judecată de mai mulţi ani.

Cauze de corupţie, crime sau alte infracţiuni comise cu violenţă, înşelăciuni, trafic de droguri şi alte fapte ilegale au fost în atenţia magistraţilor.

Vă reamintim câteva repere din anul 2016, în ceea ce priveşte soluţii date de instanţe în dosare penale.

Primele sentinţe într-unul dintre cele mai mediatizate dosare din Alba, cel privind fapte de care au fost acuzaţi foşti şefi DIICOT şi BCCO au fost pronunţate la sfârşitul lunii iunie. Este vorba despre dosarul Berbeceanu-Mureşan.

ioan muresan traian berbeceanu Pe 30 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis achitarea fostului comandant al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, respectiv 7 ani de închisoare pentru fostul procuror şef de la DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan. Prin decizia instanţei, Traian Berbeceanu a fost găsit nevinovat în cazul acuzaţiilor de luare de mită, sprijinire grup infracţional organizat, spălare de bani, fals în declaraţii, fals sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fapte de care l-au acuzat procurorii DIICOT în 2013. Fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi represiune nedreaptă, fapte de care l-au acuzat procurorii DNA. De asemenea, fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean a fost condamnat la doi ani cu executare pentru complicitate la represiune nedreaptă. Ofiţerul Alin Mirel Muntean a fost condamnat la patru ani cu executare. Gheorghe Rusu, cel despre care procurorii susţin că l-ar fi mituit pe Traian Berbeceanu, a fost condamnat la trei ani şi şase luni cu executare pentru evaziune fiscală. Anca Rusu, Ion Vasile Urs şi Mihai Mihalache au fost achitaţi.

Vezi Traian Berbeceanu, ACHITAT, iar fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare cu executare. Decizie la Înalta Curte

schiau tarnuÎn acest an, fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, în Dosarul Utilajelor Furate. Decizia este definitivă şi aparţine Înaltei Curţi de Casaţie de Justiţie. Iniţial, Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat, pe motiv că fapte de care era acuzat nu existau. Şi în cazul fostului poliţist BCCO, Liviu Schiau, Înalta Curte a hotărât închisoare cu suspendare, însă pedeapsa este doar de doi ani, în condiţiile în care şi acesta fusese achitat de instanţa din Alba Iulia.

Cei doi au fost judecaţi pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi pentru favorizarea infractorului în legătură cu faptele inculpatului Mircea Stanciu, din acest dosar. Stanciu a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni cu executare, faţă de 3 ani şi 2 luni la instanţa de fond.

Dosarul a fost instrumentat de BCCO Alba Iulia din 2011, structură condusă atunci de comisarul şef Traian Berbeceanu. Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, alături de 31 de inculpaţi din Dosarul utilajelor agricole furate au fost trimişi în judecată în iunie 2011, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara. Reamintim că gruparea infracţională era specializată în furturi de utilaje agricole din Uniunea Europeană, iar prejudiciul produs de aceştia a fost estimat la valoarea de 4,5 milioane de euro.

Citeşte Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, condamnat la trei ani închisoare cu suspendare. Decizie definitivă în Dosarul Utilajelor furate

mihaela dehelean În 29 decembrie, în dosarul în care fosta şefă a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Mihaela Dehelean-Mih, a fost judecată pentru fapte de corupţie şi condamnată în luna mai, de Tribunalul Alba, la trei ani de închisoare cu suspendare.

Instanţa superioară a menţinut pedeapsa, dar a achitat-o pe inculpată de acuzaţia de luare de mită.

Reamintim că şi ceilalţi inculpaţi în această cauză au primit pedepse similare: Gheorghe Iordache, fost director la Cupru Min SA Abrud şi  Sergiu Mihuţ, reprezentantul unei firme din Cluj-Napoca. Decizia de la Curtea de Apel este definitivă.

Vezi Fosta şefă APM Alba, Mihaela Dehelean-Mih, condamnată definitiv la 3 ani închisoare cu suspendare. A scăpat de acuzaţia de luare de mită

Decizie în dosarul crimei din Blocul M3

mihai pandelea, criminalInstanţa a pronunţat prima decizie şi în cazul crimei care a şocat oraşul Alba Iulia, în acest an. Mihai Pandelea (27 de ani), ucigașul Aline Tănăsie a fost condamnat de Tribunal Alba la 25 de ani de închisoare cu executare: câte un an după gratii pentru fiecare lovitură de cuţit aplicată victimei. De asemenea, trebuie să plătească părţii civile suma de 400.000 lei cu titlu daune morale. Sentința a fost pronunțată în 5 decembrie, la aproape un an de la comiterea oribilei crime din Blocul M 3. Albaiulianul Mihai Pandelea şi-a recunoscut fapta la câteva zile de la săvârșirea crimei. Trupul Alinei Tănăsie, o damă de companie care locuia în Alba Iulia, a fost găsit într-o baltă de sânge în data de 3 februarie. La scurt timp după comiterea crimei, Mihai Pandelea a fost prins și reținut.

Vezi CRIMA din M3: Un an pentru fiecare lovitură de cuțit. Mihai Pandelea, CONDAMNAT la 25 ani de închisoare pentru uciderea Alinei Tănăsie

Potrivit anchetatorilor, Mihai Pandelea  a premeditat întreaga crimă. Acesta i-a aplicat tinerei 25 de lovituri de cuțit și a încercat să se scape de probele ce l-ar fi incriminat.

Motivul pentru care acesta a apelat la gestul extrem ar fi supărarea. Criminalul le-a declarat procurorilor că era supărat că soția sa dorea să divorțeze, unul dintre motive fiind chiar cheltuirea banilor pe prostituate.

VEZI FIRUL POVEȘTII:  Rechizitoriul CRIMEI din Blocul M3: Motivul halucinant pentru care tânăra de 23 de ani a fost omorâtă. Pandelea și-a premeditat fapta

Cazuri de corupţie, abuz în serviciu

aurel dan ramet Fostul primar al comunei Rîmeţ, până în 2012, Aurel Dan, a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare într-un dosar de corupţie referitor la o modernizarea căminului cultural din localitate, cu prejudiciu de peste 700.000 de lei în dauna administraţiei locale.

Curtea de Apel Alba Iulia i-a respins apelul, astfel că rămâne cu pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, pronunţată în februarie de Judecătoria Aiud.

Citeşte Fost primar al comunei Râmeţ, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, într-un dosar de corupţie cu prejudiciu de 700.000 lei

Fosta angajată de la CEC Bank Zlatna, Elena Meteşan (55 de ani), acuzată că a înşelat peste o sută de clienţi ai băncii şi a creat un prejudiciu de peste 1,6 milioane de euro, şi-a recunoscut vinovăţia şi a primit, în noiembrie, trei ani de închisoare cu executare.

suspecta zlatna 21În acordul de recunoaștere a  vinovăției, procurorii au reținut următoarea starea de fapt: în perioada noiembrie 2005 – august 2016, inculpata Meteșan Elena fiind angajată în cadrul CEC BANK – Agenția Zlatna, în baza unei rezoluții infracționale unice, și-a însușit mai multe sume de bani, constând în depuneri efectuate de către clienți, cât și în sume de bani remise de aceștia în vederea depunerii, producând un prejudiciu în valoare de 6.321.886,78 lei și 273.744 euro.

Procurorii continuă urmărirea penală față de inculpata Victoria Popa (47 de ani), cealaltă fostă angajată a CEC Bank, implicată în dosar.

Escrocheria de la Zlatna. Trei ani de închisoare pentru Elena Meteşan, după ce şi-a recunoscut vinovăţia. Prejudiciu: 1,67 milioane euro

Cele două din Zlatna, de 55 de ani, respectiv 47 de ani, angajate la CEC Bank, au lăsat fără banii din conturi mai mulţi clienţi. Oamenii au descoperit neregulile abia când au mers să ceară extrase de cont şi, iniţial, acestea nu le-au eliberat.

Vezi şi Două angajate de la CEC Bank Zlatna, suspectate că au sustras bani din conturile clienților. Oamenii, disperați că au rămas fără economii

bani În 23 mai, Tribunalul Alba a decis condamnarea unui fost inspector fiscal de la Administrația Fondului pentru Mediu din Hunedoara, o femeie, la 3 ani de închisoare cu suspendare. Potrivit DNA, aceasta ar fi pretins 10 la sută „comision” dintr-o sumă constatată ca obligaţie fiscală după un control AFM la o firmă din Alba. În 15 martie ar fi primit de la denunţătorul în acest caz 20.000 de lei, iar marţi, 29 martie, procurorii au găsit asupra acesteia suma de 10.000 de lei după un flagrant.

Citeşte Decizie la Tribunalul Alba: Inspector de mediu, condamnat la 3 ani de închisoare pentru luare de mită. Cine a fost denunţătorul la DNA

În 3 noiembrie, omul de afaceri hunedorean Alin Simota a fost condamnat definitiv la şase luni închisoare, în dosarul în care a fost judecat pentru instigare la abuz în serviciu. Reamintim că în 13 septembrie 2013 i-a convins pe doi agenţi de poliţie de la IPJ Alba, în timp ce se afla în arest preventiv, să se abată de la traseul stabilit şi să îl ducă la Petrila, unde s-a întâlnit cu familia şi alte persoane.

alin simota Alin Simota a fost dat în urmărire naţională şi în consemn la frontieră în ianuarie 2016, după ce Tribunalul Hunedoara a hotărât că acesta trebuie să se întoarcă în detenţie şi să-şi finalizeze condamnarea la doi ani de închisoare pe care a primit-o în anul 2014 pentru conflict de interese. Potrivit unor informaţii neconfirmate oficial de Poliţie, Simota s-ar afla într-o ţară arabă. Între timp, mai multe dosare penale în care este anchetat pentru infracţiuni grave se află în curs de soluţionare la instanţele de judecată.

Vezi Afaceristul hunedorean Alin Simota, condamnat definitiv la şase luni închisoare, pentru instigare la abuz în serviciu, în dauna IPJ Alba

În 18 ianuarie, Curtea de Apel Alba Iulia a dat decizie definitivă în cazul unui fost agent de poliţie de la IPJ Alba, acuzat de abuz în serviciu. A schimbat traseul de escortă pentru Alin Simota şi a fost condamnat la 6 luni închisoare cu suspendare

Ioan Sebastian Lupea a fost acuzat că, împreună cu un coleg, a schimbat traseul de escortă şi pază pentru Alin Simota, aflat în arest preventiv, la data faptei, şi l-a transportat la Petrila, pentru a se întâlni cu familia şi altă persoană.

Vezi Fost agent de poliţie de la IPJ Alba, condamnat la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. A schimbat traseul de escortă pentru Alin Simota

Condamnări pentru înşelăciune în Dosarul „Singer”

masina singerÎn 23 decembrie, opt inculpaţi, şapte bărbaţi şi o femeie, au fost condamnaţi definitiv la Curtea de Apel Alba Iulia, la pedepse cu închisoarea pentru înşelăciune prin metoda maşinii de cusut Singer. Activitatea infracţională a grupării a avut loc în cursul anilor 2008 – 2009, iar dosarul a fost trimis în judecată în anul 2012.

Procurorii au reuşit să probeze comiterea unor infracţiuni în dauna a 71 de părţi vătămate, cu un prejudiciu total iniţial de 390.115 lei. Membrii grupării publicau anunţuri de mică publicitate în ziare de circulaţie naţională prin care susţineau că sunt reprezentanţii unor firme străine sau române şi sunt interesaţi de achiziţionarea de maşini de cusut vechi, în special marca Singer, oferind în schimb sume foarte mari de bani de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro.

Vezi Dosarul „Singer”: Șapte bărbaţi şi o femeie, condamnaţi definitiv la Curtea de Apel Alba Iulia. Pedepse cu închisoarea pentru înşelăciune

În 4 mai, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Alba au depistat şi reţinut, în 4 mai, 13 persoane din Alba Iulia, toate condamnate în dosarul de înşelăciune prin metoda maşinilor de cusut “Singer”. Pe numele acestora, Tribunalul Alba a emis mandate de executare a pedepsei închisorii pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la înşelăciune în formă continuată, falsificare de monede sau de alte valori, infracţiuni contra patrimoniului, care au produs consecinţe deosebit de grave, fiind condamnaţi la executarea unor pedepse privative de libertate, cuprinse între doi şi 12 ani, în dosarul „Singer”.

În cel mai mare dosar de înşelăciune prin metoda maşinii de cusut „Singer” judecat în România, au fost condamnaţi 31 de inculpaţi, la un total de 241 de ani de închisoare. Trei au primit câte 12 ani după gratii, iar 16 vor sta 10 ani la închisoare.

Dosarul “Singer”: 13 dintre condamnaţi au ajuns în penitenciar, pentru executarea pedepselor. Cât vor sta după gratii, pentru înşelăciune şi alte infracţiuni

JUSTITIE - TRIBUNAL În 2 martie, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus condamnarea unui fost funcţionar de la Primăria Sebeş, Sorin Groza, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual în formă continuată. Totodată, a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani.

Sorin Groza, în calitate de referent în cadrul Primăriei Sebeș – Biroul Colectare și Creanțe Bugetare, în perioada anilor 2012 – 2014, a eliberat în fals, mai multor persoane, 32 certificate de atestare fiscală în care a înscris date nereale privind cuantumul impozitelor datorate acestei unități administrative.

Dosarul a fost constituit ca urmare a depunerii unui denunț la Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție (SJA) Alba, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba dispunând delegarea lucrătorilor SJA Alba pentru efectuarea unor acte de urmărire penală.

Citeşte Sorin Groza, funcționar la Primăria Sebeș, condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare pentru abuz în serviciu și fals intelectual în formă continuată

contabil datorie Fostul administrator al unei societăți falimentare din Mirăslău și două contabile au fost condamnate de Judecătoria Aiud la închisoare cu suspendare sub supraveghere şi zile de muncă în folosul comunităţii într-un dosar de înşelăciune. În 2006, reprezentantele firmei au contractat credite pe numele a 20 de angajaţi, fără ca aceştia să cunoască acest lucru.

Inculpate în acest dosar sunt fostul administrator al societăţii Mia Carn SRL Mirăslău, Maria Ispas şi fostele contabile Livia Damian şi Catrina Rauh. Acestea au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud sub acuzaţiile de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune în forma participaţiei improprii la înşelăciune în formă continuată. Părţi civile în cauză sunt Raiffeisen Bank şi Banca Comercială Română. Raiffeisen Bank este creditor al societăţii cu o sumă de aproximativ 4 milioane de lei.

Judecătorii de la Aiud au stabilit pedepse cu suspendare pentru toate cele trei inculpate, dar şi pedepse sub forma zilelor de muncă în folosul comunităţii.

Vezi Trei foste angajate ale unei societăți din Mirăslău, condamnate la închisoare. Au luat credite ilegale pe numele a 20 de persoane

În octombrie, Petru Romeo Opruţa (38 de ani), fost angajat ISU Alba, a fost condamnat pentru delapidare şi va sta trei ani şi patru luni după gratii. Potrivit IPJ Alba, „sâmbătă, 8 octombrie, poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos, sprijiniți de poliţiştii Compartimentul Urmăriri al IPJ Alba şi de poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia, l-au identificat şi reţinut, pe raza municipiului, pe O.P.R., de 38 de ani, din Alba Iulia, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii emis la data 7 octombrie”. Bărbatul a fost condamnat de Judecătoria Alba Iulia, la 3 ani şi 4 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de delapidare.

Reamintim că Opruţa a mai fost judecat şi condamnat acum trei ani, pentru fapte de corupţie. A fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba în 6 februarie 2013, pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit bani de la o persoană pentru a o ajuta să promoveze un examen.

Citeşte Fost angajat ISU Alba, condamnat pentru delapidare. Va sta trei ani şi patru luni după gratii, după decizie definitivă la Curtea de Apel

Patronul societăţii comerciale Carmes Alba SRL Mesentea, omul de afaceri Nicolae Cristea, a fost condamnat definitiv, în 5 mai, la Curtea de Apel Alba Iulia la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru infracţiuni din domeniul fondurilor europene. Cristea a fost condamnat pentru folosirea de documente false, incomplete sau inexacte, respectiv pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Nicolae Cristea a fost trimis în judecată în anul 2012. Procurorii DNA Alba Iulia au reţinut în sarcina acestuia trei infracţiuni: folosire sau de prezentare de  documente false, incomplete sau inexacte care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de sume de bani din bugetul general al Comunităţilor Europene, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Vezi Patronul Carmes Alba, Nicolae Cristea, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu supendare, în dosarul de falsuri cu fonduri europene

Tentative de omor

injunghiat cutit În 24 octombrie, un bărbat de 45 de ani din comuna Livezile, judeţul Alba, a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat. Inculpatul a înjunghiat cu cuţitul o femeie de 71 de ani, soţia fratelui său. Decizia a fost luată de Tribunalul Alba. În motivarea hotărârii, magistraţii au precizat că victimei trebuie să i se restituie cuţitul cu care a fost înjunghiată, fata având loc la domiciliul acesteia din comuna Ponor.

Vezi Bărbat de 45 de ani din Livezile, condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare pentru tentativă de omor calificat. Și-a înjunghiat cumnata

Pe 24 mai, bărbat în vârstă de 34 de ani din comuna Almașu Mare, condamnat pentru tentativă de omor, a ajuns la Penitenciarul Aiud. Are de executat 3 ani şi șase luni de închisoare. A fost condamnat de Tribunalul Alba, după ce l-a bătut pe un bărbat de 63 de ani, împreună cu alţi doi tineri. Scandalul a pornit de la un teren folosit pentru păşunat.

Citeşte Bărbat din Almașu Mare, după gratii pentru tentativă de OMOR. Are de executat 3 ani și 6 luni de închisoare

În 28 noiembrie, Tribunalul Alba l-a condamnat pe un bărbat în vârstă de 53 de ani la 5 ani de închisoare cu executare, pentru tentativă de omor. În iulie 2016, acesta l-a înjunghiat pe un tânăr de 18 ani, după un conflict spontan.

Scandalul s-a produs în 24 iulie 2016. “Pe fondul unui conflict spontan între mai multe persoane care se aflau în faţa unui magazin din satul Vingard, comuna Şpring, judeţul Alba, inculpatul Lupu Remus, în vârstă de 53 ani, i-a aplicat persoanei vătămate A.N.R., în vârstă de 18 ani, o lovitură cu un corp tăietor-înţepător în zona abdomenului, cauzându-i leziuni care i-au pus viaţa în pericol şi au necesitat intervenţie chirurgicală de urgenţă”, transmiteau la acel moment procurorii de pe lângă Tribunalul Alba.

Remus Lupu a fost arestat preventiv şi trimis în judecată pentru tentativă de omor.

Citeşte Condamnat pentru tentativă de omor: Cinci ani de închisoare pentru un bărbat din Alba, după ce l-a agresat pe un tânăr de 18 ani, în satul Vingard

Condamnări legate de dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”

Adrian Bălan, condamnat acum patru ani, la închisoare cu executare în Dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, a ajuns din nou în atenţia oamenilor legii. Acesta a fost reţinut pe baza unui mandat european de arestare, fiind cercetat de autorităţile din Franţa, pentru furt. Acesta a fost condamnat de Curtea de Apel Alba Iulia la alţi doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul scandalului din 2008, de la un cazino din Alba Iulia.

Citeşte Adrian Bălan, condamnat în Dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, reţinut de poliţiştii din Alba Iulia. Are mandat european de arestare pentru furt în Franţa

Vezi şi Interlopul Marius Florin Necreală din Alba Iulia, condamnat la trei ani închisoare, pentru vătămare corporală gravă şi ultraj. A fost transportat la Penitenciarul Aiud

Teodor Victor Şchiop (43 de ani), zis „Puşcărie”, judecat în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, a ajuns după gratii. Acesta a fost condamnat, în 19 octombrie, prin sentinţă definitivă la Curtea de Apel, în alt dosar, pentru lipsire de libertate şi şantaj, la trei ani de închisoare.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 19 octombrie, în jurul orei 18.00, poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos l-au depistat şi reţinut pe un bărbat de 43 de ani, din comuna Sântimbru, posesorul unui mandat de executare a pedepsei de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi şantaj. Condamnatul a fost depus în Penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.

În dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, Şchiop a fost condamnat la 8 ani de închisoare, cea mai mare pedeapsă din „lotul” inculpaţilor, fiind considerat liderul grupării judecate pentru instigare şi constituire grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, şantaj, tâlhărie, lipsire de libertate în mod ilegal, distrugere, proxenetism, prostituţie. Reamintim că printre clienţii grupării de proxeneţi se aflau persoane importante din Alba Iulia ale căror identităţi nu au fost făcute publice. Sentinţa a fost însă în primă instanţă, dosarul fiind în continuare în judecare, la Curtea de Apel Alba Iulia, cu următorul termen în 8 noiembrie, fiind audieri de martori.

Citeşte  Teodor Şchiop, inculpat în Dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, condamnat pentru şantaj şi lipsire de libertate, a ajuns după gratii. Va sta trei ani la închisoare

Citește și Prima decizie în instanţă în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”: 15 inculpați au adunat pedepse de zeci de ani de închisoare

În octombrie, doi interlopi din Alba, judecaţi în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, au fost condamnați la închisoare cu executare în altă cauză, pentru şantaj şi lipsire de libertate în mod ilegal. Cei doi au fost condamnaţi în primă instanţă, în dosarul principal, la 8 ani, respectiv 7 ani de închisoare. În al doilea caz, pedepsele sunt de trei, respectiv patru ani.

Vezi  Interlopi din Alba, judecaţi în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, condamnați la închisoare pentru şantaj şi lipsire de libertate

Condamnaţi la închisoare pentru şantaj

condamnati santaj mercedes noslac În 14 decembrie, trei tineri din Mureş şi Cluj au fost condamnaţi de Judecătoria Aiud. Au fost acuzaţi că l-au şantajat pe un bărbat din comuna Noşlac să le doneze un autoturism Mercedes, sub pretextul unei datorii. Faptele s-au petrecut în iulie 2016d.

În 5 iulie, poliţiştii din Noşlac au fost sesizaţi de către un bărbat de 42 de ani, din comună, cu privire la faptul că la locuinţa se aflau trei persoane, care, sub pretextul unei anumite datorii, l-ar şantaja să le dea un autoturism şi intenţionau să îl conducă, împotriva voinţei sale, la un notar pentru a ceda autoturismul respectiv.

Cei trei s-au deplasat în comuna Noşlac, unde ar fi exercitat asupra victimei acte de presiune şi, sub ameninţarea cu acte de violenţă, l–au determinat să-i însoţească cu scopul de a merge la un notar pentru a le ceda autoturismul, transmitea IPJ Alba, la acea dată.

Vezi Condamnaţi la închisoare pentru ŞANTAJ şi lipsire de libertate. L-au ameninţat pe un bărbat din Noşlac să le doneze un Mercedes

santaj În 20 septembrie, doi bărbaţi din oraşul Cugir au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru şantaj, de către Judecătoria Alba Iulia. Inculpaţii au cerut unei tinere suma de 10.000 de euro pentru a nu publica pe internet un film în care aceasta apărea în ipostaze indecente.

Infracţiunea a avut loc în ianuarie 2012. Cristian Florin Dăian (31 de ani) şi Iulian Florin Sînea (26 de ani), au primit, fiecare, pedepsa de 2 ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de 4 ani. În urmă cu patru ani, poliţiştii Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost sesizaţi de către Giorgiana P. (23 de ani), din Cugir, cu privire la faptul că este şantajată de către doi bărbaţi din oraş, care i-ar fi cerut suma de 10.000 de euro pentru a nu posta pe internet un film în care aceasta apare în ipostaze indecente. Tinerii chiar au postat un asemenea film pe un site, după care l-au şters.

Vezi Șantajiștii „porno“ din Cugir, condamnaţi la închisoare cu suspendare. I-au cerut unei tinere 10.000 de euro, ca să nu-i publice imagini indecente pe internet

masini politie Un tânăr în vârstă de 29 de ani din comuna Vinţu de Jos a fost condamnat, în 26 ianuarie 2016, la închisoare cu executare, într-un dosar de ultraj. A fost acuzat că a avariat o maşină a Poliţiei şi i-a înjurat pe doi poliţişti care l-au urmărit în trafic, după ce nu oprise la semnalul acestora, în timp ce circula pe o motocicletă.

Din curtea locuinţei, tânărul a aruncat cu o bucată de ţiglă în direcţia poliţiştilor, avariind maşina în care se aflau aceştia, după care a continuat să aibă un comportament violent. A ieşit în stradă unde i-a ameninţat pe poliţişti şi le-a adresat injurii, motiv pentru care s-a trecut la imobilizarea sa, acesta fiind încătuşat şi condus la sediul Postului de Poliţie Vinţu de Jos.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că bărbatul nu posedă permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte motocicleta pe care a condus-o.

Vezi Tânăr din comuna Vinţu de Jos, condamnat la închisoare cu executare după ce a înjurat doi poliţişti şi a avariat maşina Poliţiei

Condamnaţi pentru tâlhărie

În octombrie, patru bărbaţi, din Mihalţ şi Galda de Jos, condamnaţi pentru tâlhărie calificată şi lipsire de libertate în mod ilegal, au fost prinşi de poliţişti şi transportaţi la penitenciar. Aceştia vor sta după gratii, fiecare, trei ani şi patru luni, respectiv trei ani şi şapte luni.

Victima celor patru a fost un bărbat de 85 de ani din localitatea Vălişoara, comuna Livezile. Iniţial primiseră 300 de lei după ce i-au înlocuit scocurile la gospodărie, însă au profitat de vârsta bărbatului şi i-au furat 2.000 de lei, după care l-au încuiat în casă pe acesta.

Citeşte Patru bărbaţi din Alba au ajuns după gratii. Sunt condamnaţi pentru tâlhărie calificată şi lipsire de libertate. Victima, un pensionar de 85 de ani

Doi bărbaţi cu condamnări penale pentru tâlhărie, respectiv furt au fost prinşi de poliţiştii din Alba, în 8 septembrie, şi transportaţi la penitenciar, pentru executarea pedepsei. În total, sunt 8 ani de închisoare. Este vorba despre un tânăr de 27 de ani, din Alba Iulia condamnat de Judecătoria Alba Iulia la 5 ani şi 8 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie, respectiv un bărbat de 37 de ani, din Aiud, condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de doi ani şi două luni închisoare, pentru săvârşirea infracțiunii de furt calificat.

Citeşte Condamnaţi pentru tâlhărie şi furt. Doi bărbaţi, din Alba Iulia şi Aiud, au ajuns după gratii. În total, au de executat 8 ani de închisoare

O grupare infracțională specializată în furt de fier vechi, care a acționat în județele Alba, Hunedoara şi Mehedinţi, a primit, în septembrie, după opt ani de judecată, prima sentință. Tribunalul Harghita a condamnat 20 de inculpaţi la un total de 65 de ani de închisoare.

Dosarul privind activităţile infracţionale alea aşa-zisei grupări “Bologa” s-a judecat de trei ori, pe fond, la Tribunalul Harghita unde a fost strămutat în 2009 de la Tribunalul Alba. Două decizii anterioare ale acestei instanţe au fost anulate la ÎCCJ şi Curtea de Apel Târgu Mureş, care au decis rejudecarea cauzei. Prima sentinţă a fost pronunţată în 2011, iar a doua în 2013, opt inculpaţi fiind condamnaţi la închisoare, iar 13 – achitaţi. Ultima hotărâre, din iulie 2016, schimbat radical situaţia, 20 de inculpaţi fiind condamnaţi cu pedepse cuprinse între 1 ani şi 4 luni, respectiv 8 ani de închisoare. Gruparea era specializată în furt de fier vechi, care a acţionat timp de mai mulţi ani pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Mehedinţi. A fost anihilată în noiembrie 2007.

Vezi Grupare infracţională de traficanţi de fier vechi care a acționat și în județul Alba, condamnată la 65 de ani de închisoare

Trafic de droguri

inchisoareUn bărbat de 61 de ani din Sebeş a ajuns după gratii, în 22 septembrie, pentru trafic de droguri. Acesta a fost condamnat de Tribunalul Alba la patru ani şi şase luni închisoare.

Potrivit portalului instanţelor, Tribunalul Alba s-a pronunţat în dosarul de trafic de droguri în 28 martie, iar în 20 septembrie decizia a rămas definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia. Alexandru Sfetcu a fost judecat alături de Ştefan Voica, în calitate de inculpaţi. Dacă Sfetcu a fost condamnat la închisoare, Voica a primit măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni. Faptele s-au petrecut în aprilie 2015.

Citeşte Condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru trafic de droguri. Bărbat de 61 de ani din Sebeş, după gratii

A condus băut şi a produs accident mortal

etilotestUn tânăr de 27 de ani din Ocna Mureş a fost condamnat la închisoare cu executare pentru că a condus băut, fără permis şi a produs un accident mortal pe DN1, chiar în dimineaţa de Crăciun 2015. Andrei Ionuţ Micu avea 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat în momentul accidentului.

Decizia de condamnare definitivă a fost pronunţată în 3 iunie 2016 la Curtea de Apel Alba Iulia. Inculpatul Andrei Ionuţ Micu a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 10 luni de închisoare cu executare. Instanţa a mai stabilit acordarea unor despăgubiri de 120.000 de euro către familia tânărului decedat în accident.

Tragicul eveniment a avut loc pe DN1 în localitatea Inoc, între Ocna Mureş şi Aiud, în dimineaţa de 25 decembrie 2015, la ora 4.38.

Vezi Tânăr de 27 de ani, condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare și despăgubiri de 120.000 de euro. A condus beat şi şi-a omorât un prieten în accident, în ziua de Crăciun

Condamnat pentru că a găzduit un evadat

evadat1, alexandru bartus În aprilie, Cristian Moldovan, tânărul de 24 de ani din Alba Iulia acuzat de complicitate în cazul infractorului Alexandru Cristian Bartuş, evadat din arestul IPJ Cluj, a fost trasportat la Penitenciarul Aiud unde va avea de executat un an și 10 luni de închisoare. Dănuț Bălan a primit o condamnare cu suspendare.

Reamintim că la începutul anului 2015, Alexandru Cristian Bartuş, infractorul evadat din arestul Poliţiei Cluj, a reuşit să se ascundă 12 zile cu ajutorul lui Cristian Moldovan și Dănuț Bălan. El a locuit patru zile într-un apartament din Cluj-Napoca, care aparţine lui Cristian Moldovan şi care este situat la circa 3 kilometri de sediul Poliţiei. În Alba Iulia a stat ascuns într-o casă de vacanţă, la aproximativ 5 km de oraş. A folosit 10 cartele telefonice pentru a nu fi reperat.

Citeşte Cristian Moldovan, albaiulianul care l-a găzduit pe evadatul Bartuş, condamnat la un an și zece luni închisoare. Pedeapsa pentru Bălan

Trafic de minori

Două femei din Galați, mamă și fiică, au fost condamnate, în martie, de Tribunalul Alba, la închisoare pentru trafic de minori. Petruţa Luminiţa Magheru a primit 7 ani cu executare, iar mama acesteia, Victoria Vieru, a fost condamnată la 3 ani cu suspendare condiţionată. Cele două femei sunt judecate pentru transportul unor tinere minore în Spania în scopul prostituţiei.

Vezi Două femei din Galați, mamă și fiică, condamnate de Tribunalul Alba la închisoare pentru trafic de minori

Au scăpat de închisoare

petrica suliPetrică Suli, un tânăr în vârstă de 25 de ani din Mediaş, cu mandat european de arestare emis de autorităţile din Italia, a fost eliberat, în 16 noiembrie, prin decizie la Curtea de Apel Alba Iulia. Acesta este acuzat în Italia de tâlhărie, lovire, furt şi lipsire de libertate, iar în trecut a fost condamnat şi pentru omor, ulterior fiind eliberat condiţionat.

Tânărul a fost condamnat pentru omor când era minor, astfel că pedeapsa a fost de 8 ani şi 6 luni de închisoare şi a fost eliberat condiţionat, în februarie 2012, după cinci ani. După ce a ieşit din închisoare, Petrică Suli a mai comis alte infracţiuni cu violenţă. A fost din nou condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru tâlhărie, fiind eliberat în februarie 2016. Apoi, a comis încă un jaf şi a plecat în Italia. În august 2016, a comis o tâlhărie, căreia i-a căzut victimă o femeie de 82 de ani.

Citeşte Tânăr cercetat pentru tâlhărie în Italia şi cu o condamnare anterioară pentru omor, eliberat de instanţă, la Alba Iulia

granieri În februarie, cetăţeanul italian Giovanni Granieri (40 de ani), condamnat anul trecut la 9 ani de închisoare pentru tâlhărie şi uz de fals, în cazul jafului de la casa de schimb valutar „Prima Exchange”, de acum cinci ani, a fost pus în libertate. Decizia aparţine Tribunalului Cluj şi este definitivă.

Acesta se afla în Penitenciarul Gherla şi a fost eliberat condiţionat la propunerea comisiei din cadrul închisorii.

Procurorii au reţinut că, în februarie 2010, a sustras suma de 5.540 euro şi 400 lei de la casa de schimb valutar din centrul municipiului Alba Iulia. Acesta a determinat-o pe casieriţă să iasă din unitate, după ce a răsturnat panoul pe care erau afişate valorile de schimb. Femeia a fost atacată cu un spray lacrimogen.

Italianul a mai fost condamnat, definitiv, şi într-un dosar de tentativă de omor. În urmă cu şase ani, acesta a înjunghiat două persoane din oraşul Zlatna.

Vezi Italianul Giovanni Granieri, condamnat la 9 ani de închisoare pentru jaful de la o casă de schimb din Alba Iulia, a fost pus în libertate

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax