Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CONDIŢII pentru părinții care vor concediu și indemnizație pentru creșterea copilului. Vor trebui să-și suspende cel puțin una dintre activități

Publicat

mama si copilPersoanele care obțin venituri din mai multe activități și doresc intrarea în concediul pentru creșterea copilului ar putea fi nevoiți să dovedească că au suspendat cel puțin una dintre activitățile respective, potrivit unui proiect de act normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Astfel, părinții vor avea voie să obțină venituri în timpul concediului, dar nu mai mult de 3.000 de lei pe an.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru cresterea copiilor a fost modificată anul trecut astfel încât parinții să poată obține venituri supuse impozitului fără să le fie suspendată plata indemnizației. Ministerul Muncii a lansat recent în dezbatere publică un proiect de hotarare de Guvern pentru a modifica în mod corespunzător și normele pentru aplicarea OUG nr. 111/2010.

Potrivit propunerii de act normativ, persoanele care obțin venituri din mai multe surse vor obține concediul și indemnizația pentru creșterea copilului în baza documentelor prin care vor face dovada suspendării a cel puțin uneia dintre activități, astfel încât sumele câștigate să nu depășească 3.000 de lei într-un an calendaristic.

Citeşte şi Indemnizaţia pentru creşterea copilului în 2016. Noutăţi, condiţiile de acordare şi actele necesare

Pentru a obține concediul și indemnizația, părinții trebuie să fi obținut venituri supuse impozitului în ultimele 12 luni inainte de nașterea copilului.

Într-o situație în care părinții nu pot dovedi suspendarea activității, proiectul de hotărâre de Guvern prevede că aceștia vor putea obține venituri supuse impozitului din orice activitate, atât timp cât nu este depășită limita anuală de 3.000 de lei. Totodată, pe durata concediului pentru creșterea copilului, amândoi părinții vor putea să obțină venituri anuale de până la 3.000 de lei, se mai arată în document.

Dacă părinții vor realiza venituri mai mari de 3.000 de lei pe an, aceștia vor fi obligați să anunțe în scris autoritățile în luna următoare celei în care se va depăși limita. În acest caz, banii încasați necuvenit vor fi recuperați.

Persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului pot obține și alte sume de bani fără să le fie suspendată plata indemnizației, în afara de cele supuse impozitului pe venit, conform OUG nr. 111/2010. Astfel, plata indemnizației nu se suspendă nici dacă beneficiarii primesc indemnizații în calitate de consilier local/județean, indiferent de nivelul acestora.

Totodată, o altă excepție prevede ca plata indemnizației se menține și dacă persoana îndreptățită „primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creșterea copilului, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu”.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax