|

Condiţiile pentru meseria de BONĂ, puse în dezbatere de Ministerul Muncii. Servicii oferite, atribuţii şi documente necesare

bonaNormele metodologice de aplicare a Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă au fost elaborate şi puse în dezbatere, anunţă Ministerul Muncii. Este reglementată procedura de recunoaştere a calificărilor în vederea exercitării profesiei de bonă pe teritoriul României, instituţiile care eliberează documentele necesare obţinerii acestui drept, asigurarea calității serviciilor, modelul planului de activităţi şi al contractului de prestări servicii.

Proiectul de act normativ propune un model de asigurare a serviciilor de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei, respectiv servicii instructiv-educative prin care se asigură îngrijirea, creșterea, protecţia, educaţia şi învăţarea copilului, folosind metode variate şi alternative de educare şi supraveghere.

Serviciile de îngrijire și supraveghere ale copilului pe timpul zilei pot fi prestate în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă și o persoană juridică acreditată ca furnizor de servicii sociale sau în baza unui contract de prestări de servicii încheiat între bonă și o persoană fizică autorizată, acreditată ca furnizor de servicii sociale.

Contractul individual de muncă și contractul de prestări de servicii prevăd, în anexă, ca parte integrantă din contract, planul de activități. Acest plan trebuie să se elaboreze de comun acord cu reprezentantul legal al copilului, în funcţie de numărul de copii/ categoria de vârstă a copilului/ copiilor, de nevoile individuale ale fiecăruia, ale familiei acestuia.

Planul de activități se va revizui anual sau ori de câte ori este nevoie, în funcţie de progresul copilului, nevoile individualizate ale acestuia, programul reprezentantului legal.

Serviciul public de asistență socială are obligația să asigure reprezentanților copilului, la cerere, în mod gratuit, consiliere în vederea elaborării planului de activități.

Pentru cetățenii altor state membre, furnizorul de servicii sociale încheie contractul individual de muncă în baza atestatului de recunoaștere a calificărilor/ dreptului de exercitare a profesiei de bonă în România, document care se eliberează de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice în calitate de autoritate competentă, pentru profesia de bonă.

Serviciile de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei prestate de bone, se încadrează în categoria serviciilor sociale de reconciliere a vieții de familie cu viaţa profesională prevăzute la art. 73 alin.(2) lit. b) și d) din Legea asistenței sociale nr.292/2011, cu modificările și completările ulterioare şi pot fi acordate, după cum urmează:

– la domiciliul/reședința bonei;

– la domiciliul/reședința copilului.

Vedeţi detalii despre documentele necesare şi modelele de contracte:Proiect HG meserie bona 2016

URL scurt: http://alba24.ro/?p=540927avatar Publicat de pe 29 decembrie 2016
Publicat în ACTUALITATE, SOCIAL.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Sasu Hani: Dimofte Cornelia…..Pentru cei care nu ştiu ( din cauza tinereţii …) şi pentru cei care nu vor...
  • Sasu Hani: ,,Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Alba a propus sancționarea conducerii...
  • Bomba Atomica: Primaru Hava e de vina ! tiganii il voteaza si el le da ajutoare sociale si ii apara de amenzi ! Cati...
  • maya: PSD s-aude?!
  • om: Mult as vrea si eu asta, Iulia!

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI