|

Confederaţia Sindicală Naţională Meridian: „Depunerea dosarului Roşia Montană la UNESCO s-a făcut în pripă. Solicităm verificarea legalităţii deciziei”

rosia montanaReprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian consideră că depunerea la UNESCO a dosarului „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană” s-a făcut în pripă şi cer autorităţilor să verifice legalitatea deciziei.

“Depunerea la UNESCO a dosarului „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană” s-a făcut în pripă, fără respectarea procedurilor de control democratic, precum şi fără o evaluare completă a impactului economic şi social”, se arată într-un comunicat al confederaţiei sindicale.

Reamintim că Ministerul Culturii a trimis miercuri, 4 ianuarie, la UNESCO dosarul “Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial. Depunerea a fost făcută cu asumarea ministrului Culturii Corina Şuteu, după informarea şi consultarea prim-ministrului Dacian Cioloş şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

Vezi şi Dosarul Roșia Montană a ajuns la UNESCO. Ministerul Culturii a depus documentele pentru includerea în patrimoniul mondial

“Valoarea patrimoniului istoric şi cultural de la Roşia Montană este recunoscută la nivel naţional şi internaţional. Nu avem nimic împotriva măsurilor de a proteja şi promova acest patrimoniu, însa nu putem fi de acord ca o asemenea initiaţivă să fie folosită abuziv şi doar ca pretext pentru a pune lacătul pe industria minieră din Munţii Apuseni.

Graba în care documentul mai sus menţionat a fost expediat pare suspectă, în condiţiile în care chiar purtătorul de cuvânt al Guvernului Cioloş afirma la data de 29 decembrie 2016 că <o astfel de asumare în Guvern printr-o decizie comună se poate face doar printr-un memorandum care nu mai poate fi adoptat pentru că puterile acestui Cabinet au fost limitate după alegeri> şi că <un guvern la final de mandat nu mai are autoritatea să facă acest lucru>.

Mai mult, Guvernul Cioloş justifică imposibilitatea accelerării procedurii de înscriere în Patrimoniul Mondial UNESCO deoarece statul român se află într-un litigiu internaţional legat de dosarul Roşia Montană, iar un asemenea demers ar compromite şansele României în cadrul litigiului respectiv”, se mai precizează în comunicat.

Citeşte şi Explicaţii de la Guvern despre depunerea dosarului Roşia Montană la UNESCO. Iolu: „Un guvern la final de mandat nu mai are autoritatea să facă acest lucru”

Sindicalişti cer actualului premier Sorin Grindeanu şi ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu să dispună de urgenţă “verificarea legalităţii deciziei de a expedia, în pripă, fără respectarea procedurilor de control democratic, precum şi fără o evaluare completa a impactului economic şi social, a dosarului „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană” pentru înscrierea in Patrimoniul Mondial UNESCO”, precum şi “verificarea modului în care s-a realizat dosarul expediat la UNESCO şi modul în care comunitatea locală din Roşia Montană a fost implicată sau a susţinut acest demers”.

După depunerea dosarului, decizia finală privind includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Roșiei Montane aparține Comitetului Patrimoniului Mondial, conform următorului calendar:

Februarie – August 2017: Evaluare tehnică a dosarului (desk review);

Septembrie 2017: Vizită de evaluare pe teren a peisajului cultural nominalizat;

Iulie 2018: Analiză în Comitetul Patrimoniului Mondial și decizie privind înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=542355avatar Publicat de pe 10 ianuarie 2017 şi actualizat pe 10 ianuarie 2017.
Publicat în ACTUALITATE, SOCIAL.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Chris: Baaaa, cum sa aiba salariile astea?Este INCREDIBIL!!Ce fac ei ca sa primeasca banii astia?Nu pot sa cred!! De...
  • vitan sandu: Pai nu vedeti ce moaca de urangutan are!? De fapt, cred ca am jignit maimuta: scuze, madamme!
  • om: Buna treaba!
  • privat: Salarii de multinationala pentru niste angajati de multe ori incompetenti, de cele mai multe ori sfidatori cu...
  • vitan sandu: Da, si ca sa sustina aceste salarii, sa vedeti ce impozite o sa platim incepand cu 2018!

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI