Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Consilierii locali PSD nu aprobă contribuția Primăriei la AIDA-TL: „Există o prezumție de risipă decontată pe spatele cetățenilor”

Publicat

Contribuția Primăriei Alba Iulia la AIDA-TL, pentru subvenționarea cheltuielilor funcționale și a gratuităților pentru transportul public local a fost subiectul unei conferințe de presă la sediul PSD Alba, luni, 15 aprilie. Proiectul de hotărâre a fost supus votului consilierilor în ședința extraordinară de Consiliu Local, de la ora 15.00.

Cei patru consilieri locali social-democrați, Bogdan Medrea, Ovidiu Jidveian, Horațiu Clepan și Vasile Crișan, au ținut să facă precizări despre motivul pentru care nu au aprobat proiectul de hotărâre și nu îl vor aproba până ce nu vor fi întrunite câteva condiții: reducerea cheltuielilor funcționale (de exemplu a sumelor plătite pentru combustibili sau cauciucuri) și prezentarea unei situații transparente a cheltuielilor Societății de Transport Public (STP).

„STP Alba este în posesia celui mai avantajos contract, adică noi, ca cetățeni ai acestui oraș, trebuie să suportăm toate cheltuielile, indiferent cât de mari vor fi acestea. Va trebui să le asigurăm un profit de 5% din cifra de afaceri cel puțin, din bugetul local. În acest sens, mă opresc asupra a două aspecte. Nu mă voi lega de fondul de salarii, care e de 442.000 lei, pentru cei 175 de angajați, din care doar 95 de șoferi încasează aproximativ 140.000 lei, iar diferența de 300.000 lei merge spre personalul TESA. Mă opresc asupra faptului că avem 77 de autobuze la STP care, obligatoriu, la un an, vor avea nevoie de schimburi de cauciucuri, adică 462 de bucăți. La un preț mediu pe piață, de 4.000 lei, înseamnă 1,8 milioane de RON, adică 18 miliarde de lei vechi. Tot cele 77 de autobuze consumă anual 1 milion de litri de combustibil. La un preț mediu de 6 lei pe litru, avem o cheltuială de 6 milioane de RON pe an. Fiind o firmă privată, cu o simplă aplicație pe SEAP, poate să achiziționeze cu cât vrea aceste materiale. Atâta timp cât noi asigurăm atât cheltuielile cât și un profit de 5%, ei ar putea să meargă cu acest contract la orice producător de astfel de materiale și, dacă ar obține o reducere de măcar 10%, am face o economie de 7 miliarde de lei vechi, ceea ce nu este o sumă de neglijat. Fiind vorba de 77 de autobuze, aceste prețuri se pot negocia la sânge. Nu vom vota până ce nu vom avea o transparență a acestei firme”, a explicat Bogdan Medrea.

Pentru ca toate cheltuielile firmei de transport să poată fi acoperite din banii încasați din bilete, ar trebui ca prețul unei călătorii să fie 6,2 lei. „Acum, când prețul biletului este de 1,8 lei, această sumă acoperă 29% din totalul cheltuielilor. Restul de 71% îi suportăm noi, cetățenii orașului”, a precizat Horațiu Clepan.

„Există o prezumție de risipă decontată pe spatele cetățenilor și, potrivit doctrinei PSD, noi trebuie să luăm niște măsuri sociale. E clar că acesta este un contract păgubos”, a explicat Ovidiu Jidveian.

„Nu avem niciun control, ca și Consiliu Local, asupra situației cheltuielilor din firma STP, pentru că este o firmă privată. Noi nu suntem împotrivă în a da bani la AIDA, dar să fie o măsură în toate”, a explicat Horațiu Clepan.

„Ni s-a motivat că se întârzie pe traseu, din cauză că șoferul vinde bilete. S-a investit atâta în automatele de bilete și s-ar părea că și întreținerea lor costă. Atunci ce facem? Ori le desființăm, ori facem să se vândă bilete numai de acolo. Din comoditate, de foarte multe ori călătorii nu cumpără bilet de la automat, merg la șofer și întârzie timpii cursei. Dar, problema e că ei nu își dau seama că sunt banii dânșilor, din taxe și impozite”, a adăugat Vasile Crișan.

Reamintim că proiectul de hotărâre a fost respins în 4 aprilie şi în urma unor discuţii aprinse între reprezentanţii CL şi ai AIDA. Luni, 15 aprilie, consilierii votează din nou contribuţia de 14.575.471 lei, pe 2013, sumă din care 13.271.597 lei reprezintă cheltuieli funcționale și 1.303.874 lei sunt bani alocați pentru gratuități la transportul public local.

În scurt timp, proiectul va fi din nou pus în dezbatere la Consiliul Local.

Vezi aici mai multe detalii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Pingback: CL Alba Iulia a aprobat contribuţia primăriei la transportul local. Se scumpesc biletele şi abonamentele la STP | Alba24

  2. Mihai C.

    luni, 15.04.2013 at 19:11

    Transportul public, singurul lucru care nu este provincial la Alba Iulia. Este cu mult peste media orașelor din jur, orașe care cheltuie mult mai mult decât STP/călător si nu trebuie sa fac nici un calcul pentru ca stiu sigur, ca doar apartin de primariile locale, deci de stat. Singurul serviciu despre care nu se poate spune că ”merge și așa” este la noi. Daca nu ne convine si vrem sa facem pe grijulii cu banii public, ok. Poate da bine la unii, dar unde erau pesedistii si liberalii cand se cheluiau sume astronomice pe Cetate? Sigur, se poate reveni la un transport public ceva mai rudimentar (rămâne să aflăm dacă și mai ieftin), dacă asta se dorește și dacă un transport de calitate nu ni se potrivește. Si poate Alba Iulia asta merita, cu asa politicieni.

  3. mircea

    marți, 16.04.2013 at 12:41

    Domnilor ziaristi , SEAP nu este un gadget pe care instalezi o aplicatie si sa cumperi motorina sau treninguri ieftine .

  4. Pingback: Primăria Alba Iulia a ajuns la zi cu plata contribuției la transportul public: 14,5 milioane de lei pe 2013 și restanța de 5 milioane lei pe 2012 | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax