Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Contre politice pe tema „Zewa”, la Sebeș: În timp ce investitorul stă „pe tușă”, consilierii locali se ceartă pentru respectarea legii

Publicat

În timp ce investitorii stau „pe tușă” în așteptarea rezolvării situației birocratice în procesul vânzării terenului din incinta Pehart pentru construirea unei noi fabrici Zewa la Sebeș, consilierii locali continuă disputele politice pe acest subiect. Dorin Nistor a ieșit din nou în conferință de presă, acuzându-l pe colegul liberal Radu Cristian de nerespectarea legii în organizarea licitației. La rândul său, Radu Cristian îi reamintește lui Nistor că a votat împotriva investiției de la Sebeș, blocând crearea de locuri de muncă în oraș.

Investiția „Zewa” rămâne în continuare în așteptare în Sebeș. După ce câțiva consilieri locali au votat împotriva proiectului de hotărâre referitor la scoaterea la licitație a terenului pe care concernul suedez urma să construiască noua fabrică, în prezent procesul este blocat de o chestiune administrativă: PUZ-ul prevede ca pe acel teren să fie construite atât clădiri industriale, cât și blocuri de locuințe, ceea ce contravine intenției investitorului.

Investitorul a anunțat public că este dispus să achite contravaloarea modificării documentației, în așa fel încât aceasta să se potrivească proiectului său, administrația locală a anunțat, de asemenea, că va face demersuri în acest sens. Între timp, consilierii locali își pasează acuze de nerespectarea legii, de favorizarea investitorului, respectiv de blocarea unei investiții necesare în oraș.

Citiți și: „Beţe în roate” la investiţia Zewa de la Petreşti: Nicio ofertă la licitaţia de vânzare a terenului pentru că PUZ-ul prevede construcţia de blocuri ANL

Vedeți mai jos ultimul schimb de replici dintre democrat-liberalul Dorin Nistor și liberalul Radu Cristian.

Iată comunicatul prezentat de Dorin Nistor vineri în conferința de presă a PDL Alba:

Am constatat cu surprindere cum consilierul PNL Radu Cristian își permite, cu o incredibilă nonșalanță, să declare că eu și unii colegi din consiliul local se opun unei investiții de 120 milioane de euro a firmei SCA care astfel va crea 100 de locuri de muncă, asta înainte de a  aproba vânzarea prin licitație publică deschisă a unui teren. Atunci am crezut că, din dorința acestui personaj de a avea și el o temă politică, încearcă să atragă atenția asupra sa cu așa zisele bunele lui intenții de a încuraja investițiile la nivelul municipiului Sebeș, dar azi concluzionez din declarațiile lui că simpla speculație în asumarea unor așa zise merite nu este singura intenție sau cel puțin așa se pare. Asta în condițiile în care și după ce s-a aprobat vânzarea cu menționarea articolelor de lege care clarifică clar condițiile legale privind terenul în cauză (articole de lege pentru stipularea cărora a votat tot consiliul și prevederi care au fost discutate și la întâlnirea avută cu o zi înaintea ședinței), continuă să facă afirmații care pun mari semne de întrebare privind imparțialitatea sa, citez:

„Pentru că în caietul de sarcini au fost introduse prevederi care spun că cel care câștigă licitația trebuie să respecte normele de urbanism prevăzute prin Planul Urbanistic Zonal. Ori PUZ-ul arată că destinația terenului respectiv este mixtă, construcții civile și construcții industriale. Asta în condițiile în care cei de la Pehart Tec doresc doar construcții industriale. Au fost amendamente introduse de unii consilieri cu scopul de a sabota acest proiect. Consilierii au votat aceste amendamente pentru că nu se specifica foarte clar ce înseamnă respectarea restricțiilor de urbanism. Așa ne-am trezit că de fapt și de drept prin prin modificarea caietului de sarcini s-a blocat tot proiectul”.

Afirmațiile sunt foarte suspecte în situația în care condițiile de care vorbește dl. consilier sunt prevederi legale; sau dânsul nu dorește să fie luată o hotărâre cu respectarea tuturor prevederilor legale? Și dacă un articol de lege nu trebuie aplicat conform dorințelor dlui consilier, de ce a fost avizată de secretarul CL și de Prefectură? Dacă nu a fost legal, de ce reprezentantul Pehart Tec a declarat că trebuie clarificată situația urbanistică înainte de licitație acesta fiind motivul pentru care de fapt nu s-au prezentat la nici unul din cele trei termene, recomandare făcută de o casă de avocatură care reprezintă pe cei ce doresc să achiziționeze acțiunile Pehart Tec.

Domnul consilier este într-o eroare și mai mare deoarece declară că „destinația terenului respectiv este mixtă”, dar în realitate vorbim de două parcele: una cu destinație zonă industrială și una cu destinație de zonă rezidențială; sau oare dorește astfel să inducă lumea în eroare prezentând în fals situația?

Interesantă nemulțumirea și declaratiile acestui consilier în condițiile în care el a făcut parte și din comisia de licitație!? Mai are tupeul să declare că eu sabotez acest proiect – să ințeleg că nu trebuie aplicată legea decât selectiv?

Curios că tot Radu Cristian este cel care, la întrebarea dacă proiectul rămâne blocat, declară următoarele :

„Nici vorbă. Există o solicitare a Pehart Tec care se oferă să plătească pentru modificarea PUZ-lui existent , astfel încât zona să fie exclusiv industrială. În cazul în care nu se ajunge la un consens în consiliu voi iniția eu un proiect de hotărâre pentru actualizare PUZ-lui. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru ca acest teren de 3,6 hectare, să fie scos la licitație și acolo să se dezvolte o investiție serioasa. Dacă Zewa nu vine la Sebeș, Pehart Tec, care deține actuala fabrică de hârtie își va muta liniile la Dej”.

Din declarația de mai sus dl. consilier recunoaște că trebuia rezolvată problema de urbanism înainte de scoaterea la licitație. Iată că îmi dă dreptate, dar în continuare declară și cine trebuie să fie câștigătorul licitației pentru că altfel cineva se mută.

E trist că în România de azi am ajuns sa fim amenințați și șantajați emoțional pentru a acorda un vot după bunul plac al unora care vor să aplice în cazul acestei vânzări doar anumite prevederi legislative și altele nu. Mai mult s-a ajuns la strângerea de semnături de la diverse persoane, care nu au toate informațiile privind această vânzare, pentru a crea o presiune și mai mare asupra consiliului local care trebuie, după cum declară unii, să vândă acest teren la o anumită societate, eu nu cred că cei care au semnat doresc vânzarea terenului fără a fi respectata întreaga legislație.

Să înțeleg că în Sebeș nu se aplică Legea construcțiilor nr. 50 din 1991, republicată în Monitorul Oficial 933 din 2004, actualizată în 2011, sau se aplică selectiv?

Dl. consilier  declară că investițiile vor fi de 120 milioane de euro și se vor crea 100 de noi locuri de muncă pe acest teren dar curios că reprezentantul suedezilor de la  SCA în ședința de consiliu declara că ei nu au avansat nici o valoare a investiției, nici o perioadă de timp în realizarea ei și nici o cifră cu numărul de locuri de muncă nou create, atunci întrebarea care se pune este „ce și cu cine discută acest domn consilier și oare care este scopul acestor dezinformări sau ce informații are?”

Să vedem ce proiecte se vor mai depune și cine le va semna în continuare? După declarații ar trebui să inițieze dl. consilier Radu Cristian o actualizare a  PUZ-lui sau nu se mai ține de cuvânt? Și uite așa, din circ în circ, nu se face nimic și aceasta  pentru că aparatul primarului nu dorește să facă acest PUZ și astfel blochează faza următoare.

Vedeți mai jos textul integral transmis de Radu Cristian, ca replică la comunicatul de mai sus:

Noi liberalii muncim în folosul oamenilor, Dorin Nistor nu are decât să facă ce îi spune partidul.

Paraşutat de şefii lui de partid de la Alba Iulia direct pe panourile publicitare din Sebeş, cu doar câteva luni înainte de campania electorală de la alegerile locale din 2012, onor consilierul Dorin Nistor îşi scuză incompetenţa atacându-i fără logică şi fără niciun temei pe colegii de consiliu liberali. Totul pornind de la terenul din Petreşti, unde se intenţionează dezvoltarea unei investiţii importante pentru cei din Sebeş.

Nu o să îi răspund alesului local Dorin Nistor la şuvoiul de atacuri. Îl înţeleg, trebuie să aibă şi el activitate, să îl vadă şefii de la judeţ că este activ şi profund preocupat de soarta sebeşenilor. În transmit doar că este greu să pari interesat de problemele comunităţii în condiţiile în care nu locuieşti în Sebeş şi nu eşti prezent în oraş decât la şedinţele de consiliu. Şi nici la acelea la toate, pentru că uneori şedinţele de partid din capitală sunt mai importante decât deciziile pe care trebuie să le iei în numele celor care te-au ales. Oameni cărora le promiteai marea cu sarea în campania electorală, pentru ca acum să o dai cotită şi să iei decizii după cum te taie capul.

Pedelistul Nistor nu face altceva decât să se acuze singur pentru votul dat împotriva unei potenţiale investiţii. El nu a reuşit încă să înţeleagă faptul că Sebeşul nu este Alba Iulia. Că pe oameni nu îi pasionează circul politic şi declaraţiile interminabile în jurul cozii. Că indiferent cine are sau nu dreptate cetăţenii au nevoie de locuri de muncă şi administraţia de investiţii care să ducă la creşterea bugetului local. Iar dacă cei din Alba Iulia sunt pasivi şi nu reacţionează, sebeşenii ne atrag atenţia, nouă consilierilor, atunci când nu ne facem bine treaba. Mă rog, pe dânsul nu l-a oprit nimeni pe stradă să îl întrebe ce se întîmplă cu investiţia de la Petreşti pentru că nu îl vede nimeni prin Sebeş.

Noi liberalii am fost consecvenţi de la bun început în ce priveşte investiţia celor de la Zewa şi scoaterea la licitaţie a terenului. Alţii s-au opus, şi în al 12-lea ceas, când realizează că pierd procente electorale, o dau la întors atacându-mă şi acuzându-mă de şantaj emoţional. Poate aşa se spune la Alba Iulia. La noi la Sebeş se numeşte să iei decizii în folosul comunităţii, al celor care te-au ales şi au decis că tu le vei reprezenta interesele. Repet domnu’ consilier: în folosul comunităţii, nu al partidului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. alex

    luni, 16.12.2013 at 08:01

    Investitia de la Sebes nu inseamna creerea de noi locuri de munca ci aduce cu ea pastrarea numarului actual de angajati.E o tanzactie intre doua companii, una vinde si cealalta cumpara. Niciodata cei care vor terenul nu au facut declaratii oficiale legate de valoarea investitiei…Restul e campanie electorala!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax