Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Contribuția Primăriei Alba Iulia la AIDA -Transport Local, din nou în Consiliul Local. Se renegociază termenii contractului

Publicat

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia au fost convocați miercuri, la sediul primăriei, de către reprezentanții AIDA, care au încercat să le ofere explicații privind modul de funcționare a transportului public și justificarea sumelor cerute. Proiectul de hotărâre prin care Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local AIDA TL solicita Primăriei Municipiului Alba Iulia contribuția pentru acoperirea cheltuielilor estimate pentru anul 2013 s-a aflat săptămâna trecută pe masa consilierilor, însă nu a fost aprobat. 

La întâlnirea de miercuri a participat directorul AIDA-TL, Dorin Nistor și directorul STP, Stelian Nicola. Aceștia au oferit lămuriri privind modul în care s-a ajuns la stabilirea acestei sume pentru anul 2013 și au amenințat că, în cazul în care Primăria nu își achită contribuția, vor opri transportul public în Alba Iulia.

Cel mai probabil, luni, 15 aprilie, va avea loc o ședință extraordinară a Consiliului Local pentru repunerea în discuție a proiectului AIDA și pentru rezolvarea problemei transportului public.

Subiectul AIDA nu pare a lua sfârșit, deși a fost supus la vot de mai multe ori în Consiliul Local și refuzat de fiecare dată. Ultima încercare pe care reprezentanții asociației au avut-o a fost în ședința din data de 4 aprilie, însă și de această dată fără rezultat. Potrivit consilierilor, bugetul pe care îl are municipiul nu își permite să susțină un transport public de 14.575.471 de lei pe an, așa cum a fost propus la ultima ședință.

„Nimeni nu zice că în Alba Iulia calitatea transportului nu este de top și nu este una bună, dar noi, la nivelul de buget la nivelul de colectare, nu ne permitem un serviciu atât de scump. Acest lucru nu a fost contrazis nici măcar de primarul Mircea Hava, în ședința de CL, iar atunci sigur că ar trebui să fie reanalizat acest lucru. S-a încercat cu această AIDA să se opereze același transportator public în șapte localități, șase comune și municipiul Alba Iulia. Sunt foarte multe nemulțumiri la comunele limitrofe municipiului Alba Iulia vis-a-vis de costul biletelor. Îmi spun oameni din Ciugud, de exemplu, că la ei biletul de la 2 lei s-a făcut 3,50 de lei, așadar prețul biletelor a crescut aproape dublu în condițiile în care înainte veneau mașini mari, iar acum oamenii se înghesuie în microbuze. Se pare că obiectivele pe care le-au vizat cei care au gândit acest lucru nu sunt atinse și atunci vor trebui luate măsuri. În ceea ce privește municipiul Alba Iulia, costurile pentru bugetul sărac sunt prea mari”, a explicat consilierul local Gabriel Pleșa, în conferința de presă PNL Alba.

Liberalul Daniel Zdrânc a precizat că, după un calcul mai amănunțit, s-a ajuns la concluzia că cei trei angajați ai AIDA ar primi un salariu lunar în medie de 1.800 de euro fiecare.

„Având în vedere că are un director nou, eu sper ca AIDA să găsească o modalitate să reducă cheltuielile care sunt enorme”, a precizat acesta Zdrânc.

Suma estimată a contribuției Primăriei Alba Iulia pentru anul 2013 este de 14.575.471 lei, din care 13.271.597 reprezintă cheltuieli funcționale și 1.303.874 lei sunt bani alocați pentru gratuități la transportul public local.

Potrivit noului director al AIDA-TL, Dorin Nistor, cheltuielile funcționale reprezintă diferența neacoperită de către STP dintre cheltuieli și venituri. Pentru amortizarea costurilor, acesta are în vedere și posibilitatea scumpirii biletelor de transport.

„STP are venituri din mai multe surse: bilete și abonamente, gratuități care se dau la pensionari, persoane cu handicap și toți ceilalți beneficiari, și alte venituri provenite din activități de închiriere a unor curse ocazionale și altele. Cheltuielile pentru funcționare reprezintă bani dați pe combustibil, salarii etc, iar contribuția primăriei este necesară pentru amortizarea prețurilor la transport, care sunt mai mici decât cheltuielile reale”, a declarat Dorin Nistor.

Vezi aici declarațiile complete ale lui Dorin Nistor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: Proiectul de aprobare a contribuţiei Primăriei Alba Iulia la transportul local, din nou în CL. Se propune majorarea tarifelor cu 28% | Alba24

  2. Pingback: Primăria Alba Iulia a ajuns la zi cu plata contribuției la transportul public local: 14,5 milioane de lei pe 2013 și restanța de 5 milioane lei pe 2012 | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax