Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Contribuţii la stat pentru persoane fizice, stabilite din oficiu. Proiect ANAF privind CAS şi CASS

Publicat

anaf ajfp finante alba

ANAF pregăteşte aprobarea unor formulare pentru stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale (CAS) şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice (CASS).

Potrivit Codului Fiscal, obligaţiile anuale de plată a CAS se determină de organul fiscal, prin decizie de impunere anuală, pe baza declaraţiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei individuale sau a cotei integrale de contribuţie, conform opţiunii exprimate, asupra bazei de calcul pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, cu încadrarea contribuţiei în plafonul minim şi maxim.

Vezi și ANAF vinde zeci de mașini, cu prețuri începând de la 600 de lei. Lista autoturismelor scoase la vânzare

De asemenea, obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se determină de organul fiscal, prin decizie de impunere anuală pe fiecare sursă de venit, pe baza declaraţiei de venit estimat/norma de venit sau a declaraţiei privind venitul realizat, după caz, prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra bazelor de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, din asocieri fără personalitate juridică, precum şi din cedarea folosinţei bunurilor, la determinarea cărora nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale. Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se evidenţiază lunar în decizia de impunere.

În cazul contribuabililor care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, stabilirea obligaţiilor anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi încadrarea bazei lunare de calcul în plafoanele prevăzute de lege se realizează de organul fiscal, prin decizia de impunere anuală, iar nedepunerea declaraţiei fiscale dă dreptul organului fiscal să procedeze la stabilirea din oficiu a creanţelor fiscale prin decizie de impunere.

Ca urmare, ANAF a pregătit formularele necesare pentru stabilirea din oficiu, a contribuției de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în cazul în care persoanele fizice nu-şi îndeplinesc obligaţiile declarative.

Pe formular se precizează şi termenele de plată pentru diferenţele de contribuţii rezultate reprezentând obligaţii de plată: pentru obligaţiile a căror scadenţă a expirat la data comunicării, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1 – 15 din lună; termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16 – 31 din lună.

Pentru contribuţiile stabilite, se vor calcula obligaţii fiscale accesorii, conform legii.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax