Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Controale ale Poliţiei în Alba şi alte 19 judeţe: Peste 16 tone şi 19 litri de substanţe periculoase confiscate, dosare penale şi amenzi de aproape 300.000 lei

Publicat

politie

big_pz_daespPeste 16 tone şi 19 litri de substanţe periculoase, 60 de dosare penale şi amenzi de aproape 300.000 de lei. Sunt rezultatele unei acţiuni derulate în perioada 5 octombrie – 10 noiembrie de poliţişti de la Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, în 20 de judeţe din ţară, inclusiv Alba.

Potrivit Poliţiei Române, acţiunea s-a derulat în județele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Cluj, Covasna, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Vaslui şi Vrancea, având drept scop prevenirea și sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanțelor și deșeurilor periculoase.

Polițiștii au efectuat verificări şi controale la 300 de operatori economici care deţin, produc sau efectuează operaţiuni cu substanţe şi/sau deşeuri chimice periculoase.

În urma acțiunii, au fost constatate 60 de infracţiuni, dintre care 39 prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 9 infracţiuni de trafic de substanţe toxice, prevăzute de Codul Penal, 11 infracţiuni prevăzute de Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor și o infracţiune la Legea 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare.

De asemenea, au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 278.000 de lei, pentru alte nereguli constatate.

Totodată, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 16.016 kg. și 95 de litri de substanțe periculoase, 1.300 de tablete de fosfură de aluminiu, substanță clasificată ca fiind foarte toxică și 3,3 kg. de mercur.

Au mai fost identificate şi repuse în circuitul legal aproximativ 1.757.232 de kg. și 1.206 de litri de deşeuri periculoase.

IGPR a dat, ca exemple, rezultate ale acţiunii derulate în Galaţi.

Poliţiştii au surprins în flagrant delict, în 8 noiembrie, o persoană din județul Galați, care deținea ilegal în vederea comercializării, substanțe toxice. Asupra celui în cauză au fost depistate 4 patru recipiente metalice, etichetate cu denumirea AGROXIN INSECTICID 56TB, în care se aflau aproximativ 1.300 de tablete ce conțin o substanță foarte toxică, respectiv ”fosfură de aluminiu”.

Utilizarea și aplicarea acestor produse chimice, fără respectarea normelor tehnice și a instalațiilor aferente, special concepute, degajă în contact cu aerul gaze toxice cu efect letal pentru oameni și animale, precum și extrem de inflamabile.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de substanțe toxice, faptă prevăzută de Codul Penal.

În 19 octombrie au fost efectuate verificări la punctul de lucru al unei societăți comerciale din municipiul Galaţi, aflată în lichidare, ocazie cu care au identificat aproximativ 1.707.000 kg. de deșeuri periculoase, clasificate toxice, depozitate în condiții improprii și neasigurate cu pază, faţă de care nu au fost luate măsuri de eliminare totală.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, nesupravegherea și neasigurarea depozitelor de deșeuri și substanțe periculoase precum nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produse de protecția plantelor numai ambalate și în locuri protejate.

De asemenea, în urma controalelor, polițiștii au identificat aproximativ 1.600 de kg. de deșeuri periculoase, provenite din separatorul de hidrocarburi, faţă de care nu au fost luate măsuri de eliminare totală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax