Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

CONTROALE Antifraudă în ALBA: ANAF a închis cinci unităţi, din cauza bonurilor fiscale. RECOMANDĂRI pentru comercianţi

Publicat

anunt antifrauda magazin inchis bonuri fiscale Inspectorii Direcției Generale de Antifraudă Fiscală (DGAF) nu pot să facă perchiziţii corporale, o astfel de atribuţie nefiind prevăzută de vreun act normativ. Astfel, administratorii şi angajaţii supuşi controlului nu pot fi căutaţi în buzunare, genţi sau alte obiecte personale.

În perioada 15 – 20 martie, în judeţul Alba, inspectorii antifraudă au dat amenzi în valoare de 72.000 de lei, fiind închise totodată cinci firme. Activitatea acestor unităţi a fost suspendată o perioadă de la o lună până la trei luni, pentru neemiterea bonurilor fiscale.

Citeşte şi ANAF a închis peste 170 de magazine şi unităţi care nu au emis bon fiscal. Amenzi de aproape patru milioane lei şi sume confiscate

Purtătorul de cuvânt al instituției a precizat faptul că nu exită o prevedere legală care să le permită inspectorilor DGAF să facă percheziţii. Totodată, acesta nu crede că au fost înregistrate asemenea situații, recomandând celor care se simt nedreptăţiţi să facă sesizări.

masina antifrauda Pe de altă parte, reprezentanţii sectorului de retail au reclamat abuzuri ale inspectorilor, după ce, la nivel național a fost demarată, în luna martie, o campanie de verificare a utilizării caselor de marcat. Într-o săptămână au suspendat activitatea a 174 de magazine, restaurante, case de schimb valutar etc, însemnând 22% din totalul unităţilor controlate. Preşedintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România, HORA, Constantin Sebeşanu a transmis faptul că ospătarii sunt puşi “să-şi întoarcă buzunarele pe dos”.

Surse oficiale DGAF susțin că este posibil să fie o neînțelegere. Aceștia au transmis că unele restaurante și magazine nu au sertare de bani la casele de marcat şi, din aceasta cauză, în cazul unui control, atunci când li se cere angajaţilor sau administratorilor să facă monetarul, ei încep să scoată sumele din buzunare, de exemplu, sau din alte locuri, cum ar fi borcane, cutii etc.

Inspectorii le solicită, odată cu verificarea încasărilor, completarea unor declaraţii. Dacă angajaţii declară toată suma pe care au, inclusiv cea personală, eventual provenită din bacşiş, inspectorii o vor considera încasare din vânzări.

Potrivit prevederilor legale, comercianţii trebuie să completeze un registru special la începerea şi închiderea programului. În acest registru trebuie înregistrate şi justificate cu chitanţe şi/sau dispoziţii de plată, suma de serviciu, depusă în casă la deschidere şi folosită pentru a da restul clienţilor, precum şi orice sumă luată din casă. De asemenea, orice alte sume neînregistrate şi găsite în unitate sunt confiscate de inspectori.

Sfaturi pentru comercianți

anunt activitate suspendata antifrauda Având în vedere duritatea controalelor și prevederile legale, comercianţii ar trebui să păstreze riguros registrul şi să depună încasările într-un sertar de bani.

Patronii de restaurante s-au plâns de faptul că procedurile de control îi împiedică pe ospătari să mai ia bacşiş, or cutuma nu este doar larg răspândită, ci principala lor sursă de venit. Totuși, potrivit prevderile legale, de vreme ce inspectorii nu au dreptul să le facă percheziţii, ospătarii pot păstra aceste sume asupra lor fără să fie nevoiţi să le justifice dacă depun încasările din vânzări, imediat ce le primesc, într-un loc special destinat, respectiv într-un sertar de bani.

De asemenea, orice sume depistate în incintă şi pentru care nu există justificare pot fi confiscate. Unii dintre comercianţi obişnuiesc să le pună la dispoziţie clienţilor un recipient (cutie, borcan etc) pentru a lăsa bacşiş. Astfel de practici nu sunt legale, iar sumele depozitate astfel pot fi confiscate de inspectori, în timpul controalelor.

Prevederi legale privind controlul Antifraudă

La orice acţiune de control participă cel puţin doi inspectori ai Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF). Fiecare trebuie să prezinte legitimaţia de control, insigna de împuternicire şi ordinul permanent de serviciu şi să se înscrie în Registrul unic de control.

Inspectorilor antifraudă fiscală trebuie să li se permită accesul în toate spaţiile în care se produc, se depozitează sau se comercializează bunuri şi servicii, în interiorul zonelor libere, în vecinătatea unităţilor vamale, în antrepozite fiscale şi în orice alte locuri unde se desfăşoară activităţi economice, pe timp de zi și de noapte. De asemenea, dacă este cazul, trebuie să se faciliteze prelevarea de probe, eşantioane, mostre etc.

În calitate de reprezentant al firmei controlate, sunteti obligaţi să puneţi la dispoziţia inspectorilor DGAF toate documentele solicitate, iar refuzul constituie infracţiune şi se pedepseste cu până la trei ani de închisoare. Pentru protejarea împotriva înstrăinării sau deteriorării documentelor supuse controlului, inspectorii antifraudă pot decide reţinerea acestora, în baza unui proces-verbal de ridicare de înscrisuri.

Sunteți obligați să furnizați explicații scrise la solicitarea inspectorilor antifraudă și să vă prezentați cu înscrisurile solicitate la data și ora prevăzute în invitațiile primite. Inspectorii antifraudă pot sigila depozite, incinte, mijloace de transport, pot dispune instituirea de măsuri asigurătorii asupra activelor patrimoniale.

În cazul în care identifică abateri pentru care legea prevede sancțiuni contravenționale, inspectorii antifraudă fiscală încheie Procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. De asemenea, inspectorii DGAF pot dispune confiscarea bunurilor a căror fabricaţie, depozitare, transport sau desfacere este ilicită, precum şi veniturile realizate din activităţi comerciale sau prestări de servicii nelegale.

În termen de 15 zile calendaristice de la data comunicării actului constatator puteţi face plângere împotriva sa. În acest caz, plângerea, însoţită de o copie a respectivului Proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, trebuie depusă la judecătoria în circumscripţie căreia a fost constatată contravenţia.

Rezultatele controalelor antifraudă se consemnează în procese verbale, iar în situația în care sunt constatate împrejurări privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală în domeniul financiar-fiscal sau vamal sunt sesizate organele de urmărire penală.

surse: capital.ro, antifrauda.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Raul89

    sâmbătă, 28.03.2015 at 05:25

    Hoții de la ANAF sunt la rădăcina crizei =]]

  2. cock of horse

    duminică, 29.03.2015 at 01:54

    Intelegem ca este nevoie de ordine in tara asta, iar faptul ca au inceput sa bage hotii mari prin puscarii, nu-i rau. Dar noi oamenii de rand care n-am furat milioane de euro, cand naiba o sa avem putin ragaz?Cand au furat astia milioanele, oamenii de rand au avut de suferit, de 25 de ani tot suferim. Acum iara austeritate, iara frica in randul oamenilor de mijloc, micilor intreprinzatori, politia fuge in goana si amendeaza, astia amendeaza si inchid firme. Noi cand o sa avem liniste? Ar trebui sa sufere pestii mari care pana acum s-au lafait, sa le ia banii care i-au furat de la popor, sa fie lasati in curu’ gol. Nu impresioneaza pe nimeni ca nu stiu care ia 5 ani de puscarie si iasa in 2 pt buna purtare, cu banii furati in cont. Dragi antifraudisti, lasati-ne mai moale ! ca tare am tot fost luati, intai de hoti si acuma de vardisti. Daca dragul nostru presedinte Iohannis, ar vrea sa faca ceva constructiv in tara asta, ar lua banii de la hoti si i-ar baga in educatie si atat. Restul vine de la sine. Io unul m-am saturat. Mai am un pic si renunt. Nicicum nu ne mai dam seama ce-i important si ce nu-i. Un lucru nu intelege presedintele nostru drag. Noi NU suntem nemti, n-am fost si nu vom fi, in consecinta nu vom putea fi condusi ca ei.
    PS. Bacsisul ii bacsis frate! Daca inchizi magazine ca a luat bacsis nu stiu ce chelner, inseamna ca-ti bati joc de popor. Sa-ti fie frica sa iei si sa dai bacsis, precum si luatul la ocazie mai nou ilegal, pt mine personal sunt 2 motive solide sa parasesc tara asta. Oricat ar parea de banale, arata latura umana a unui popor, grija pentru ala mai amarat.

  3. cititor

    duminică, 29.03.2015 at 16:18

    Pentru ANAF – Va rugam treceti si prin PIETE. Acolo nu sunt doar producatori locali sau simpli tarani. Sunt multi smecheri care vind banane, portocale, ananas si altele care nu se cultiva la noi in tara. Cine vrea sa comercializeze fructe si legume din import sa-si deschida magazin, sa emita bon fiscal. Altfel se practica si o concurenta neloiala fata de comerciantii corecti!

  4. nela

    duminică, 29.03.2015 at 17:31

    cat rau putetiface!!! NU VA GANDITI CA AVEM COPII IN SCOLI CA AVEM COPII BOLNAVI, CA NOI INSINE ABIA NE TARAIM DOAMNE CATA UMILINTA!!!!

  5. probitziklu

    luni, 30.03.2015 at 12:09

    deci inspectorii stiu ca e ilegal sa :
    – caute in buzunare si genti/posete
    – ia suma intreaga gasita in incapere ca provenind din incasari ilegale
    – lipsa la inventar de 1-2-3 lei nu e de luat in calcul, mai ales dupa o zi de lucru
    deci de ce aplica actiuni stiute a fii ilegale ? au interes si ordin sa provoace haos si sa inchida unele unitati ?

  6. antialcool

    luni, 30.03.2015 at 16:16

    ma anaf de ce nu mergeti la kaufland,auchan,metro…sa verificati..toate casele sunt pe plus la orice ora din program..pentru ca nu toti clientii iau rest 1 ban,10 bani samd…..pe care casierii ii introduce in sertarul cu bani…nu aveti tupeu?va calca aia cu supermarketurile pe cap….cred ca marile concerne se pisa pe anaf….aveti curajul sa ii inchideti 3 luni?….nu prea cred..asa ca mai ponta retrageti mafia anaf…sau ce..vreti sa ii inchideti pe toti micii comercianti si apoi sa preluati voi mafiotii tot comertul din tara si sa va alegeti fiecare cate un domeniu de activitate….si noi…restul populatiei sa va fim sclavi?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax