Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Controalele medicale pe care trebuie să le faceți în fiecare an și care vă pot salva viața. Unele sunt decontate de CAS

Publicat

analize sange În fiecare an, aveţi nevoie de câteva controale obligatorii. Unele, nu sunt decontate de casa de asigurări, dar toţi banii pe care îi investiţi merită. Iată un top al controalelor obligatorii în 12 luni de zile. Toate pot descoperi în stadii incipiente boli grave care nu dau simptome. Cu alte cuvinte, vă pot salva viaţa!
1. Pentru orice femeie, un consult ginecologic pe an este obligatoriu. În cadrul acestuia, sunt necesare testul Babes Papanicolau, o ecografie a aparatului genital și o ecografie a sânilor. Vizita la medicul ginecolog se face după terminarea menstruației. Testul Babes Papanicolau nu dă vreun diagnostic, dar va include sau nu într-o categorie de risc în ceea ce privește cancerul de col uterin, a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul femeilor.

Și ecografia sânilor poate depista cele mai mici tumori maligne, astfel încât să beneficiați de tratament cu rezultate optime. Șansa de recuperare totală a unei femei descoperite cu cancer mamar în stadiul 1 este de peste 85%. Cancerul de sân se află pe primul loc în privința incidenței în rândul reprezentantelor sexului frumos. Avantajul acestor examene este că se pot efectua de către același specialist, cu o singură programare. Aceste examinări se fac anual, o data cu debutul vieții sexuale.

2. Pielea nu este doar organul care trebuie să fie perfect ca să arătați bine. O vizita la medicul dermatolog se face o dată pe an, iar în aceasta trebuie inclusă o examinare cu dermatoscopul a tuturor alunitelor de pe corp. Cancerul de piele, melanomul, are cea mai rapidă dezvoltare dintre toate tipurile de cancer cunoscute. Statisticile arată ca, zilnic, o femeie cu vârsta între 20 si 29 de ani este diagnosticata cu cancer de piele. Melanomul este mai frecvent întâlnit la aceasta categorie de vârsta decât cancerul mamar.

3. După 40 de ani, ecografia Doppler, un mod de investigare a aparatului cardiovascular, e necesara și ea o dată pe an, dar la recomandarea unui medic de familie, care să precizeze vasele care necesita vizualizarea. Se face cel mai des la nivelul inimii, la gât și la nivelul picioarelor. E utilă în condițiile în care mortalitatea prin boli cardiovasculare se afla pe primul loc în România. În țara noastră, 40 din 100 de persoane investigate suferă de boli cardiovasculare.

4. Tot o dată pe an sunt indicate testele uzuale de sânge. În cadrul acestor teste uzuale, specialiștii vă recomandă să includeți și analizele pentru depistarea hepatitei B și C, chiar dacă nu sunt decontate de casa de asigurări. Aceste tipuri de hepatita evoluează fără semne și de cele mai multe ori sunt descoperite când boala se afla în fază cronică și poate genera complicații severe de tipul cirozei sau al cancerului de ficat. Hepatita B spre exemplu este de 100 de ori mai contagioasa decât HIV, iar virusul poate supraviețui inclusiv în afara corpului până la 2 săptămâni.

5. Și o ecografie totală de abdomen e indicata o data pe an. În felul acesta, specialistul în imagistică poate evalua starea și structura fiecărui organ din abdomen, cu excepția stomacului. Dacă tot sunteți la specialistul în imagistica e recomandata și o ecografie a tiroidei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax