Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Conturile bancare pentru campaniile electorale nu vor mai putea fi executate. Klaus Iohannis a promulgat modificarea legii

Publicat

sectie de votare

sectie de votare Pre;edintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 28 aprilie, că a promulgat legea care modifică legislația finanțării partidelor politice. Legea promulgată prevede ca partidelor politice să li se permită să își închirieze sediile pentru orice fel de activități, „fără a aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic”, și stabilește că pe conturile bancare dedicate campaniilor electorale să nu mai poată fi puse popriri. Modificarea a fost puternic criticată de societatea civilă.

„O nouă normă, care a fost introdusă prin legea de modificare, este o normă care introduce o așa-numită afectațiune specială pentru conturile de campanie ale partidelor politice. Practic, contul de campanie al unui partid nu poate fi executat silit. Trebuie să ținem cont când evaluăm aceasta nouă normă de cel puțin două lucruri. Primul lucru se referă la faptul că există un fenomen, negativ în esență, dar există, numit migrația politică – politicieni care părăsesc un partid și trec în alt partid sau politicieni care părăsesc un partid și înființează alt partid.

Este foarte ușor de imaginat ca un creditor al unui partid migrează el sau migrează simpatia creditorului către un nou partid și atunci putem să ne imaginăm situații în care competiția politică este falsificată dacă se aplică o executare silită la contul unui partid, exact în campania electorală”, a transmis președintele Klaus Iohannis, în legătură cu modificarea Legii finanțării partidelor politice.

Președintele a transmis că trebuie să se țină cont de articolul 8 din Constitutie, care spune care este de fapt rolul unui partid politic.

„Putem să citim ca partidele politice contribuie la definirea și exprimarea voinței politice. Or, dacă contul de campanie al unui partid este blocat exact în campania electorală, atunci cu siguranță apare o situație care afectează semnificativ felul în care acel partid se poate exprima sau poate contribui la formarea voinței politice. Ținând cont de aceste aspecte, am considerat că norma nou introdusă de legiuitor este corectă, drept pentru care am promulgat această lege”, a mai spus Iohannis.

Potrivit legii promulgate, „(13) Conturile bancare pentru campania electorală, prevăzute la alin (1) și (2) și al art. 3 alin (9), au statut de afectațiune specială și nu sunt supuse executării” și se referă la introducerea unui nou alineat la articolul 28 din legea menționată, după alineatul 13.

Totodată, documentul modifică Legea finanțării partidelor și campaniilor în sensul permiterii partidelor politice să își închirieze sediile pentru orice fel de activități, „fără a aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic”, în condițile în care legea actuală permite ca partidele să își închirieze spațiile doar „pentru conferințe sau acțiuni social-culturale și pentru organizarea birourilor parlamentare”.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax