Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Corectarea pensiilor speciale începe cu angajații din MApN și MAI. Guvernul vrea să modifice modul în care sunt calculate

Publicat

militariMinisterul Apărării anunță într-un comunicat că este co-inițiator alături de Ministerul de Interne în cazul ordonanței de urgență pe care Guvernul vrea să o adopte pentru a diminua pensiile speciale în cazul angajaților din armată, poliție sau servicii secrete. MApN susține că în acest moment continuă consultările cu specialiștii din MAI și pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului.

„În acest moment, specialiștii Ministerului Apărării Naționale și cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările și pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele doua ministere fiind co-inițiatoare”, anunță MApN într-un comunicat.

„Informațiile potrivit cărora ministrul apărării naționale nu ar semna proiectul ordonanței de urgență sunt lipsite de fundament”, anunță MApN.

Guvernul Tudose vrea să modifice modul în care sunt calculate pensiile foștilor angajață din armată, poliție și servicii secrete printr-o ordonanță de urgență.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, duminică, că Ordonanța de Urgență care modifica legea pensiilor speciale se referă la toate categoriile de pensii speciale, nu doar la cele pentru militari, polițiști și servicii secrete. Olguța Vailescu a precizat că OUG-ul ar urma să intre în vigoare de la 15 septembrie, că nu se va schimba vârsta de pensionare și că se va modifica modul în care se actualizează pensiile.

Olguța Vasilescu a precizat că în momentul de față pensiile speciale se actualizează în funcție de creșterile salariale ale celor care sunt activi, ceea ce duce la pensii foarte mari.

„Dacă salariile vor crește cu 25%, în 2019 vor fi iar creșteri, pensiiile vor fi actualizate (…) Dacă nu corectăm sistemul, vom ajunge într-o situație foarte neplăcută, economia nu poate să susțină astfel de creșteri”, a spus Olguța Vasilescu, completând „Nu scădem nicio pensie aflată în plată”.

Totodată, acesta a subliniat că „pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem, ne-am hotărât ca termenul  de intrare în vigoare să fie data 15 septembrie. Cei care vor să iasă, vor putea să o facă începând de mâine până pe 15 septembrie, dar trebuie să știe că nu li se mai actualizează în funcție de creșterile salariale. Se indexează cu rata inflației, pe un principiu mult mai corect”, iar OUG se referă la tot ce înseamnă pensii speciale, nu numai militari, servicii: „Avem de gând să dăm o ordonanță chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creșterile din programul de guvernare, însă după apariția Legeii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situație foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susțină astfel de creșteri”.

„Nu va fi tăiată nicio pensie, dar vor fi actualizate cu rata inflației”, a mai spus aceasta, adăugând că „vârsta de pensionare va fi aceeași”.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax