Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Criza creditelor în franci elveţieni: Doar 4.600 de solicitări de la clienţi, înregistrate de bănci, pentru conversia împrumuturilor, potrivit BNR

Publicat

franci elvetieni Din datele Băncii Naționale a României, cele șase bănci care au acordat credite în franci elvețieni au primit doar 4.632 de solicitări formulate de clienţi după 15 ianuarie, pentru conversia, restructurarea sau reducerea costurilor împrumuturilor. BNR precizează că numărul clienților care au beneficiat de facilități pentru aceste credite se ridică la 6.361.

Numărul de cereri de conversie a creditelor în franci depuse la bănci după data de 15 ianuarie, când Banca centrală a Elveției a eliminat pragul de apreciere pentru franc în raport cu euro, de 1,2, ceea ce a determinat aprecierea puternică a francului în fața principalelor valute, dar și în fața leului, este mic, raportat la numărul total de debitori în franci înregistrați la băncile din România, de aproximativ 75.000.

Până în data de 15 ianuarie 2015, băncile respective au primit peste 23.000 de astfel de solicitări, din care au fost soluționate mai mult de 22.000, potrivit datelor băncii centrale.

Datele BNR referitoare la numărul clienților care au obținut conversia, restructurarea sau reduceri de costuri pentru creditele în franci includ și operațiunile desfășurate în baza ofertelor proprii ale băncilor, respectiv reducerile de dobânzi, de marje, discount-urile pentru cursul de schimb sau alte măsuri de reducerea a ratelor lunare.

Majoritatea clienților s-au constituit în grupuri colective și solicită conversia tuturor creditelor din valută în lei la cursul din momentul acordării creditului sau la cursul istoric plus maxim 20%, prin adoptarea unui act normativ în acest sens sau prin acționarea în instanță a băncilor în procese colective.

De asemenea, clienții solicită conversia creditelor fără costuri suplimentare pentru debitori.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax