Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Criza deşeurilor în Alba. Primarii din cele 16 localităţi încearcă să găsească soluţii pentru colectarea gunoaielor menajere. Contract reziliat la Ciugud

Publicat

intalnire primari gheorghe damian O parte dintre primarii celor 16 localităţi în care operator de salubritate este Salprest şi unde deşeurile menajere de la localnici nu au mai fost ridicate de două săptămâni s-au întâlnit, miercuri, la Alba Iulia, pentru a încerca să găsească soluţii în vederea remedierii situaţiei. Din declaraţiile primarului de la Ciugud, Gheorghe Damian, cel mai probabil, se va renunţa la serviciile Salprest, iar primăriile vor încerca să negocieze cu alte firme de salubritate din zonă.

„Pentru Ciugud, am renunţat la serviciile Salprest şi am început procedura pentru delegarea serviciului de salubritate către Polaris, firma care se ocupă de colectarea deşeurilor la Alba Iulia, în apropiere. Vor fi preţuri mai mici, iar administraţia locală va cumpăra europubele şi le va pune la dispoziţia locuitorilor. Va fi o măsură temporară, până va fi desemnat un operator pe judeţ. Nu se poate lua o decizie unitară pentru toate localităţile aflate în această situaţie. Sunt distanţe diferite, fiecare va trebui să găsească o soluţie”, a declarat Gheorghe Damian pentru Alba24.ro.

Potrivit primarului din Ciugud, acesta a purtat discuţii cu directorul general de la Polaris M Holding, iar deciziile trebuie luate de fiecare primărie în parte. Astfel, opţiunile ar fi ca, pentru localităţile apropiate de Alba Iulia să se încerce varianta serviciilor Polaris, pentru cele din zona Sebeş, cu operatorul de acolo şi aşa mai departe.

În ceea ce priveşte solicitările Salprest adresate primarilor, privind suplimentarea numărului de abonaţi şi garanţii financiare, primarul Gheorghe Damian a precizat că nu poate aplica o taxă specială pentru salubritate, decât în anumite condiţii:

“În cadrul contractului, trebuia să demonstreze (Salprest – n.r.) că a bătut la poarta omului şi că acesta a refuzat să încheie contract pentru ridicarea gunoiului. Atunci puteam interveni, ca primărie, şi să propunem pentru aprobare o taxă de salubritate specială, pentru persoanele respective”, a spus Damian.

Şi la Sântimbru ar putea fi luată aceeaşi decizie. Acum este perioada de preaviz, operatorul de salubritate fiind înştiinţat despre posibilitatea rezilierii contractului, având în vedere că de la începutul anului nu a mai fost ridicat gunoiul, potrivit primarului Ioan Iancu Popa. Edilul a precizat că firma nu şi-a respectat obligaţii din contract.

Reamintim că la întâlnirea de săptămâna trecută, în 17 ianuarie, la care au participat şi primarii şi reprezentanţii Salprest, nu s-a ajuns la niciun rezultat. Directorul Salprest Alba, Petru Constantinescu, a subliniat că nu mai poate asigura serviciul de ridicare a gunoiului, pentru că nu încasează bani de la toţi locuitorii din cele 15 comune și orașul Teiuş. Mai precis, operatorul de salubritate a acuzat faptul că, în foarte multe cazuri, contractul încheiat cu o gospodărie nu reflectă realitatea din teren (n.a. contractul este încheiat pe o persoană sau două, iar la adresa respectivă locuiesc mai multe persoane)”.

Cele 16 unități administrative din Alba în care operator de salubritate este Salprest sunt: Ciugud, Cricău, Sîntimbru, Galda de Jos, Stremț, Vințu de Jos, Mihalț, Crăciunelu de Jos, Bucerdea Grânoasă, Săsciori, Daia Română, Ighiu, Șibot, Pianu de Jos, Săliștea și orașul Teiuș.

Vezi şi Gunoaiele menajere din 16 localităţi din judeţul Alba, neridicate de o săptămână. Conflict între primari şi operatorul de salubritate

Potrivit unor cititori Alba24, probleme cu ridicarea deşeurilor ar fi şi în alte localităţi din mediul rural din judeţul Alba, unde de serviciul de salubritate se ocupă alte firme.

Vezi şi VIDEO ŞTIREA TA pe Alba24: GUNOAIE aruncate cu remorca pe câmp, în Alba. Soluţie ad-hoc într-o localitate din judeţ

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax