Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Criza deşeurilor în localităţi din Alba. Salprest renunţă la activitatea de salubritate în judeţ. Ce soluţii au primăriile

Publicat

gunoiaeLa aproape o lună de la blocajul contractelor de salubritate încheiate de operatorul Salprest cu 16 administraţii locale din judeţul Alba, situaţia nu pare să aibă soluţii concrete. Managerul Salprest a anunţat că se pregăteşte să renunţe la activitatea de salubritate din judeţ, iar unele primării încearcă să găsească alţi operatori pentru asigurarea acestui serviciu. Între timp, oamenii rămân cu gunoaiele neridicate din gospodării.

Dacă la Ciugud, primăria a găsit o soluţie temporară şi anume rezilierea contractului cu Salprest şi asigurarea serviciului de colectare deşeuri de către un alt operator – Polaris M Holding, în celelalte localităţi dintre cele 16 în cauză încă nu s-a ajuns la o decizie finală. În unele cazuri, se încearcă identificarea altor operatori care să preia această activitate.

În acest context, conducerea Salprest anunţă că se pregăteşte să renunţe la activitatea de salubritate în judeţ şi oferă explicaţii abonaţilor.

“Am considerat că nu este corect să mărim tarifele pentru cetăţenii cu abonamente la salubrizare. Avem notificare că taxa de mediu trebuie plătită, că nu se anulează. În aceste condiţii, în care avem puţini abonaţi, vom renunţa la activitatea de salubritate”, a precizat Petru Constantinescu, managerul Salprest, pentru Alba24.ro.

petru constantinescu salprest “Din cauza refuzului administraţiilor locale, punem în aplicare legislaţia în vigoare privind salubritatea şi anunţăm că intenţionăm să încheiem această activitate definitiv.

Considerăm că nu este corect să ni se impună aceste condiţii. Motivele sunt lipsa abonaţilor, comparativ cu populaţia din localităţi, distanţele mari între aceste localităţi, cheltuielile mari, taxele impuse de Guvern, restanţele mari la plata serviciilor. Toate acestea duc la majorări de tarife pentru beneficiari, cu care nu suntem de acord, vor fi creşteri artificiale pentru abonaţii buni-plătitori. Facem aceste demersuri pentru a păstra o bună imagine a societăţii. Suntem deschişi şi dăm tot concursul, cu tot ceea ce depinde de noi, administraţiilor locale şi societăţilor comerciale care vor presta serviciul, pentru a le uşura activitatea”, a mai spus Constantinescu.

Acesta a precizat, referitor la unele zvonuri, privind creşterea tarifelor din cauza taxei de mediu de 80 de lei pe tona de deşeuri nesortate depozitată la halda de gunoi, că reprezintă un cost de 2-4 lei pe persoană pe lună, fiind determinată de numărul de abonaţi declarat de administraţiile locale şi nu de 40 de lei pe lună. “Ne opunem tarifelor de lux, indiferent dacă sunt pentru persoane fizice sau juridice”, a mai spus Constantinescu.

Cele 16 unități administrative din Alba în care operator de salubritate este Salprest sunt: Ciugud, Cricău, Sîntimbru, Galda de Jos, Stremț, Vințu de Jos, Mihalț, Crăciunelu de Jos, Bucerdea Grânoasă, Săsciori, Daia Română, Ighiu, Șibot, Pianu de Jos, Săliștea și orașul Teiuș.

Dezbatere publică la Teiuş pentru alegerea unui nou operator de salubritate

La Teiuş, primăria a solicitat locuitorilor să păstreze deşeurile în saci rezistenţi, până la remedierea problemei. Marţi, va fi organizată o adunare publică, în vederea alegerii unui nou operator de salubritate

“În vederea deblocării situaţiei create în urma retragerii de pe piaţă a operatorului de salubritate SC Salprest Alba SRL şi a neridicării gunoiului menajer din orasul nostru, faţă de noile reglementări legale în domeniu şi de necesitatea stabilirii în condiţiile legii a unui nou operator de salubritate, vă invităm, marţi, 31 ianuarie 2017, ora 10.00, la Casa de Cultură a oraşului Teius unde, în cadrul adunării publice convocate, în urma acestei situaţii, să dezbatem acest subiect atât de important şi să găsim împreuna soluţiile legale de rezolvare”, a transmis Primăria oraşului Teiuş.

Vineri, primăria a dat şi alte explicaţii locuitorilor. “Situaţia creată la nivelul oraşului Teiuş şi a altor localităţi, prin neridicarea gunoiului de către societatea de salubrizare SC Salprest Alba SRL este una extrem de gravă şi de complicată. Pentru a găsi cea mai convenabilă şi legală soluţie de reluare a colectării gunoiului în condiţiile noi, care au apărut, vă rugăm să înţelegeţi situaţia creată şi să sprijiniţi administraţia locală, prin unele măsuri simple, provizorii, legate de păstrarea în saci rezistenţi a gunoiului menajer în gospodăriile proprii, până la rezolvarea, sperăm într-un timp cât mai scurt, a acestei probleme”.

Cum s-a rezolvat situaţia la Ciugud. Demersuri şi la Sîntimbru

La Ciugud, primăria a renunţat la serviciile Salprest şi a început demersurile pentru alegerea altui operator.

„Pentru Ciugud, am renunţat la serviciile Salprest şi am început procedura pentru delegarea serviciului de salubritate către Polaris, firma care se ocupă de colectarea deşeurilor la Alba Iulia, în apropiere. Vor fi preţuri mai mici, iar administraţia locală va cumpăra europubele şi le va pune la dispoziţia locuitorilor. Va fi o măsură temporară, până va fi desemnat un operator pe judeţ. Nu se poate lua o decizie unitară pentru toate localităţile aflate în această situaţie. Sunt distanţe diferite, fiecare va trebui să găsească o soluţie”, a declarat Gheorghe Damian pentru Alba24.ro.

Potrivit primarului din Ciugud, acesta a purtat discuţii cu directorul general de la Polaris M Holding, iar deciziile trebuie luate de fiecare primărie în parte. Astfel, opţiunile ar fi ca, pentru localităţile apropiate de Alba Iulia să se încerce varianta serviciilor Polaris, pentru cele din zona Sebeş, cu operatorul de acolo şi aşa mai departe.

Vezi şi Criza deşeurilor în Alba. Primarii din cele 16 localităţi încearcă să găsească soluţii pentru colectarea gunoaielor menajere. Contract reziliat la Ciugud

Şi la Sântimbru ar putea fi luată aceeaşi decizie. Operatorul de salubritate a fost înştiinţat despre posibilitatea rezilierii contractului, având în vedere că de la începutul anului nu a mai fost ridicat gunoiul. Potrivit primarului Ioan Iancu Popa, firma nu şi-a respectat obligaţii din contract.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax