Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cu ochii pe banii publici: TIRAJUL unui ZIAR din Alba, surprinzător de mare, cu toate că în toată țara interesul pentru print a scăzut dramatic

Publicat

ziarul unirea brat În timp ce pe plan naţional şi mondial presa scrisă se află în cel mai cumplit declin din toată existenţa sa, se pare că un ziar din Alba a găsit formula magică, raportând tiraje uriaşe.

BRAT este organizaţia industriei de media din România care măsoară audienţa presei scrise şi a mediului online, auditează tirajele (presa scrisă) şi monitorizează investiţiile în publicitate (presa scrisă, online, radio şi outdoor). Măsurătorile şi monitorizările BRAT sunt independente şi transparente, pe baza standardelor profesionale stabilite de membrii săi, în concordanţă cu normele internaţionale.

Tot mai larga răspandire a Internetului şi a dispozitivelor mobile au provocat cea mai mare criză a presei scrise. Ştirile se citesc mai mult online pentru că sunt gratuite şi la îndemână.

Toate studiile arată că ziarele tipărite trăiesc cea mai neagră perioadă din existenţa lor, tirajele fiind în cădere liberă. Ziare naţionale de anvergură raportează tiraje care se învârt în jurul cifrei de 10.000 de exemplare difuzate zilnic. Spre exemplu, la ultima auditare BRAT făcută pentru perioada octombrie-decembrie 2015, cele mai cunoscute ziare naţionale raportau următoarele cifre referitoare la exemplarele difuzate zilnic:

– Romania liberă: 11.346

– Jurnalul Naţional: 4.205

– Evenimentul Zilei: 12.059

– Adevărul: 9.076

Asta în condiţiile în care aceste ziare au acoperire naţională şi fac campanii agresive de promovare prin concursuri sau reclamă la televiziune.

u1 Presa locală nu avea cum să facă excepţie şi să meargă împotriva acestui curent. Ziare locale din județe cu o populație mult mai mare decât Alba, care aveau în perioada de glorie zeci de mii de exemplare vândute, se mulţumesc astăzi cu câteva mii:

– Tribuna Sibiu: 9.424

– Crişana: 5.867

– Jurnal Bihorean: 7.606

– Renaşterea Bănăţeană: 8.659

– Ziarul de Iaşi: 3.806

– Viaţa liberă Galaţi: 4.664

În această „mare de deznădejde”, se pare că există o publicaţie care a găsit reţeta succesului. Este vorba despre colegii noştri de la ziarul Unirea, care susţin că vând peste 20.000 de exemplare în fiecare zi, într-un judeţ cu populaţie puţină şi un municipiu reşedinţă de judeţ cu 60.000 de locuitori.

Din păcate, afirmaţiile lor nu sunt susţinute şi de BRAT care, în dreptul publicaţiei Unirea, menţionează sec „tiraj nedeclarat”.

Nu punem la îndoială buna credinţă a colegilor noştri şi chiar îi felicităm, dar parcă am vrea o explicaţie logică a faptului că Unirea reuşeşte să vândă în județul Alba 20-21.000 de exemplare zilnic, adică aproape dublu cât vând ziare naționale ca România liberă sau Adevărul , într-o zi, în toată România. Să fi rămas Alba pe ultimul loc din România ca nivel de penetrare a Internetului şi smartphone-urilor sau populația județului să fie atât de înapoiată tehnologic?

u pub Efectul declarării tirajelor uriașe se regăsește însă în valoarea banilor publici pe care autoritățile îi direcţionează pentru cheltuieli de publicitate către acest ziar. Autorităţile locale par a crede cifrele declarate de Unirea şi, drept urmare, convinse probabil de cifrele impresionante de tiraj, plătesc anual câteva miliarde de lei vechi pentru reclamă şi publicitate ziarului Unirea, contribuind astfel la o mare parte din cifra de afaceri a companiei care editează publicaţia. Nimic de comentat şi, pentru ca totul să fie transparent, în perioada următoare vom solicita şi vom publica date referitoare la câţi bani şi, foarte important, la ce tarife și pentru ce şi-au făcut publicitate în Unirea toate instituţiile, asociaţiile finanţate cu bani publici şi deconcentratele din Alba.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

16 Comentarii

16 Comentarii

  1. Andrei

    joi, 21.04.2016 at 21:50

    Citez „Ştirile se citesc mai mult online pentru că sunt gratuite şi la îndemână.”
    De cand e gratuit online-ul? PC-ul, laptop-ul, tableta sau smartphome-ul apoi abonamentul la internet cine le plateste? A ok, sunt hotspot-uri cu free wifi, dar ce procent reprezinta asta?
    Vedeti… din cauza unor astfel de „ziaristi” au renuntat multi sa mai cumpere printul.

    • STIRI

      vineri, 22.04.2016 at 10:33

      Poate si cititorii ca Andrei ar trebui educati si invatati limba romana. Formularea citata se referea la stiri si nu la abonamentul de internet. Andrei, stirile sant gratuite…..
      Daca acceptam rationamentul tau facut la repezeala inseamna ca tu platesti pentru facebook, pentru chat sau pentru vizitarea de site-uri. NU. Tu platesti accesul la internet, iar dupa access ai posibilitatea sa accesezi ce vrei tu fara taxe suplimentare ( cu unele exceptii evident)

      • Andrei

        sâmbătă, 23.04.2016 at 10:01

        Nici nu ma asteptam sa intelegeti ceva din ce am scris :))

      • Sebi

        duminică, 24.04.2016 at 11:16

        Cred ca tu ar trebui sa inveti limba romana…”SANT gratuite”???
        Andrei are dreptate, tehnologia costa, poate prea mult pentru unele persoane.

  2. Ab

    joi, 21.04.2016 at 22:19

    Explicatia e simpla, jud. Alba are sate rasfirate, iar pt ca postasul sa duca pensia acasa se face abonament la Unirea. Situatie ramasa neschimbata de pe vremea comunismului. Daca nu ar fi abonamentul la ziar, postasul nu ar merge sa duca pensia.

    • postasul

      sâmbătă, 23.04.2016 at 15:05

      Prietene, postasul E OBLIGAT sa duca PENSIA nu ziarul de invelit morcovi! Ziarul il baga postasul pe gat saracilor sateni care accepta chitanta de abonament gandidu-se ca asa nu-i mai lasa nimic postasului ciubuc ca doar are comision si concursuri de la Unirea. Deci e tocmai pe dos fata de ce ziceai tu.
      Dar si „abonatii” astia dispar saracii in curand ca nimeni nu-i vesnic din pacate.

  3. Emanuel

    joi, 21.04.2016 at 22:55

    Si pentru ca in Judetul Alba suntem foarte multi tarani, avem nevoie de Unire. Daca nu ati auzit pana acum, am facut marca inregistrata „Slanina Unirea”. Este cel mai exportat produs din Romania si foarte usor de ambalat. Se taie porcul, se pune slanina la sare si la fum, dupa care se impacheteaza in renumitul ziar… care credeti? Ati ghicit, Ziarul Unirea. Pentru cea mai buna aroma, cumparati SLANINA UNIREA. Cea mai sugulenta marca, Ecologica, Traditionala si cate si mai cate. Distribuita exclusiv la chioscul ziarului.

    • Don Quijote

      vineri, 22.04.2016 at 01:43

      Iar tu, Emanuel, ne vorbesti de tarani? Ai incercat macar sa-ti citesti elucubratia pe care ai postat-o? Nu? Inseamna ca ai dictat-o cuiva pentru ca tu nu stii scrie? Stiam eu. Si tu ne vorbesti de tarani? Nu ai voie sa vorbesti de tarani. Esti cu mult prea multe secole in urma celui mai amarat taran.

  4. Ioana

    joi, 21.04.2016 at 23:41

    Este imposibil ca Unirea sa aiba acest tiraj. Daca era adevarat cu siguranta existau in evidenta BRAT.

  5. Pop

    vineri, 22.04.2016 at 10:04

    Treaba asta cu umflatul tirajului este strict din considerente de marketing. Cu cat ai un tiraj mai mare, cu atat preturile de publicitate in ziarul tau sunt „indreptatite” sa fie mari.

  6. ovidiu

    vineri, 22.04.2016 at 11:35

    ziarul Unirea este in cadere libera si traieste doar de pe plata publictatii de orice tip. este un ziar cu informatii restranse pentru un oras atat de mare . este imposibil sa dipara acest ziar cu traditie din judetul Alba , a fost si este sustinut de cei care conduc acest oras , Judet.

  7. Ioan

    vineri, 22.04.2016 at 11:49

    Multi isi fac abonament la ziar să aducă postașul ziarul împreună cu facturile la un timp mai bun, ziarul unirea are si concurs pentru abonati.

  8. Radu Ciobota

    sâmbătă, 23.04.2016 at 11:24

    Este clar ca Unirea are tot interesul sa spuna ca are 21.000 de exemplare, ca acum 10 ani, pentru ca asa poate cere mai multi bani din publicitate de la institutiile publice. Sunt curios cat platesc cei de la Consiliul Judetean pentru linistea lor. Sunt curios daca pretul la reclama corespunde cu suprafata contractata. Am vazut ca pretul este de 2,5 lei cmp. Eu chiar le-as masura reclama de la institutiile publice, primarii, consiliul judetean sa vad daca corespunde cu pretul de lista. Poate ca o sa avem surpriza ca din banii publici, adica din banii nostri, pretul la reclama sa fie mai mare decat pretul cu care ziarul vinde la firmele private.

  9. babadochia

    sâmbătă, 23.04.2016 at 18:52

    Respira comunismul prin toti porii acest ”lacas de presa” ! Din pacate inca mai au diverse parghii si recurg la tot felul de santajuri pentru un pic de publicitate! Si nu prea avem alternative …. nici o alta publicatie se pare ca nu rezista in mizeria asta de municipiu !

  10. radu roncea

    duminică, 24.04.2016 at 23:55

    Respira comunismul? Pai comunistii adevarati au fost oameni harnici si cinstiti, oameni ce au facut multe pentru oameni. Ce porcarie e asta de a cataloga tot ce-i rau ca fiind comunism? CINE A construit sutele de hidrocentrale din tara? Dar retelele electrice? Cine a construit milioane de locuinte, locuinte date romanilor pe gratis? Cine a construit Transfagarasanul? Casa Poporului, peste 3000 de mari intreprinderi, …cine?

  11. dddd

    luni, 25.04.2016 at 12:20

    Cine a bagat elita tarii in inchisori? Cine tinea poporul in permanenta stare de teama? Cine si-a flamanzit oamenii? Exact, comunistii. Iar tu precis ai fost vreun militean sau unul cu functie mare la partid si ai trait pe picior mare din suferinta altora. probabil nici nu stateai la cozile interminabile la paine si la alimente aspru rationalizate. Nici nu ai avut rude care au putrezit in lagarele de munca silnica, la canal, caa poporuli sau in celelalte inchisori unde tu nu cred ca ai fi in stare sa rezisti nici macar 2 ore.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax