Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cu peste 135 de ani de „viață”, cel mai mare cireş din Europa încă înfloreşte într-o gospodărie din Petreşti. Sursa de inspiraţie a lui Blaga

Publicat

ciress_18102500 Puţini ştiu că localitatea Petreşti „găzduiește” una dintre mândriile Europei. Are peste 135 de ani şi încă mai dă roade bogate. Este vorba despre cel mai mare cireş care se află în gospodăria unui locuitor de pe Valea Sebeşului. Bătrânul arbore nu „oboseşte”, astfel că an de an înfloreşte. Se spune că a fost una dintre sursele de inspiraţie ale poetului Lucian Blaga.

Faimosul cireş de la Petreşti are peste 20 metri înălţime şi grosimea depăşeste în anumite locuri chiar şi trei metri. De asemenea, circumferinţa coroanei de 50 de metri dovedeşte o dimensiune nemaiîntâlnită la un pom fructifer. Sub acest cireş se adăpostea adesea Lucian Blaga. Copacul a devenit şi sursă de inspiratie pentru poet.

„Aici era un loc de întâlnire al cunoscutului Lucian Blaga şi nepotului său Dorin Pavel. Se întâlneau venind pe Valea Sebeşului şi este clar că poezia Belşug cunoscută şi sub numele de poezia cireşului a fost scrisă aici. Poezia Belsug începe: Negrule cireşule, gândul rău te împrejmuie, jintuiesc la ţine coapte, guri sosite în miez de noapte”, spune proprietarul Constantin Binder.

Specialiştii spun că odihna sub cireşul înflorit te scapă de stres. Zeci de curioşi care trec pe Valea Sebeşului se opresc să vadă faimosul cireş de care au auzit doar în poeziile lui Blaga.
De când a înflorit cireşul, unii săteni din localitate vin să se încarce pozitiv la umbra copacului.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax