Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cui poți trimite o urare de „La mulți ani”, de Crăciun. Află ce nume își serbează onomastica

Publicat

Ziua de 25 decembrie, prima zi de Crăciun, sărbătorim ziua naşterii lui Iisus Hristos. În această zi, românii se salută cu „La mulţi ani” şi îşi urează reciproc cele mai bune lucruri. Totuşi, în această zi există foarte mulţi români care îşi serbează onomastica.

Citește și Mesaje de Anul Nou 2021 * Felicitari de Anul Nou 2021 * Mesaje de Revelion 2021 * Mesaje haiose de Anul Nou 2021

Cristiana și Cristian, nume foarte des întâlnite în onomastica contemporană, și nu numai, reproduc numele latine Christianus si Christiana, la origine adjective derivate de la numele lui Hristos, care în limba latina se scrie Christus. Numele de „Christos” vine de la verbul grecesc „chriein” – „a unge”, care este echivalentul ebraicului „mashi ha” – „uns”, de la care a aparut Iisus – Mesia.

În limba română, „Christus” va fi baza de derivare a lui „Christianus”, iar numele Cristian și Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI și XII și se refereau cu precădere la persoanele care practicau cultul creștin după anumite canoane bizantine sau grecești.

Variante românești: Cristian, Cristina, Cristiana, Cârstea, Crâstea, Cirstea, Crîstea, Cristea, Hristea, Hristan, Cristache, Cristei, Cirstici, Cirstila, Cirstocea, Bista, Bistea, Bistel.

Citește și MESAJE de CRĂCIUN 2020. Urări de Sărbători pentru cei dragi. 150 de Mesaje de Crăciun. SMS pentru rude, colegi, șefi sau prieteni

În prima zi de Crăciun, cei ce poartă numele de Cristian sau Cristina şi-au sărbătorit onomoastica. Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor, peste 325.000 de bărbaţi poartă numele de Cristian sau derivate ale acestuia şi aproape 300.000 de femei poartă numele de Cristina sau Cristiana.

Citește și MESAJE DE CRĂCIUN 2020: Urări amuzante pe care le poţi trimite prin SMS celor dragi

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax