Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum poţi face CONTESTAŢIE la decizii ANAF de impunere sau acte administrative fiscale de executare silită. Procedură şi variante

Publicat

anaf Contribuabilii persoane fizice sau juridice verificate de inspectorii fiscali sau cărora le sunt impuse taxe pe care le consideră incorect stabilite au posibilitatea de a contesta aceste măsuri de la ANAF. Este vorba despre dreptul contribuabilului nemulţumit de datele consemnate într-un act administrativ fiscal, cum ar fi, de exemplu, decizia de impunere ori acte de executare silită, iniţiate prin somaţia de plată.

În urma unui control de la Fisc, contribuabilul primeşte constatările inspectorilor şi eventuale decizii de impunere taxe. Dacă persoana în cauză consideră că nu trebuie să le plătească, în termen de maximum 30 de zile de la data la care a luat la cunoştinţă de existenta deciziei respective de impunere (comunicata poştă sau direct), poate depune contestaţie pe cale administrativă.

Contestaţia se depune la la organul fiscal emitent al actului administrativ contestat, cu respectarea termenului menţionat mai sus, care, de la 1 ianuarie anul viitor, este de 45 de zile (potrivit noului Cod de Procedura Fiscală).

Contestaţia trebuie să conţină, potrivit articolului 206 din Codul de Procedura Fiscală, datele de identificare a contestatorului, obiectul contestaţiei, motivele de fapt şi de drept, dovezile pe care se întemeiaz şi semnătura contestatorului sau a împuternicitului acestuia.
Trebuie acordată atenţie formulării acesteia, în sensul în care să existe o argumentare corectă, logică şi susţinută cu dovezi concrete.

Dacă a început procedura de executare silită, în sensul că vi s-a comunicat deja somaţia de plată, vă puteţi aştepta la blocarea conturilor bancare, sechestre asigurătorii, urmate de vânzarea activelor.
În acest caz, puteţi depune contestaţie la procedura menţionată în termen de maximum 15 zile de la comunicarea catre contribuabil a actelor administrative fiscale contestate. Contestaţia se depune la instanţa de judecată la care este arondată autoritatea fiscală emitenta a actelor contestate.
Suspendarea temporară a executării silite se poate face prin două metode:

– se depune o scrisoare de garanţie bancară (sau poliţă de asigurare), la autoritatea fiscală respectivă, pentru suspendarea executării silite

– se depune o cauţiune, stabilită de instanţa de judecată (echivalent cu până la 20% din sumele contestate), tot pentru suspendarea executării silite până la judecarea pe fond a cauzei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax