Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum poţi fi tele-salariat. Ce înseamnă şi care sunt condiţiile pentru aceşti angajaţi

Publicat

laptop calculator

laptop calculator Într-un proiect de lege aprobat recent de Guvern şi transmis la Parlament se explică modalitatea în care românii pot munci de acasă şi se vor numi tele-salariaţi. Cu alte cuvinte, pot munci de oriunde vor şi îşi vor îndeplini sarcinile de serviciu, cu ajutorul laptopului sau al unui smartphone conectat la internet.

Chiar dacă şi până acum unii români munceau “de acasă”, Guvernul reglementează acum acest tip de activitate. În proiectul de lege adoptat de Executiv apare conceptul de tele-salariat, adică acela care munceşte în afara unui loc de muncă organizat de angajator, prin intermediul telefoanelor inteligente şi al internetului. Avantajele programului ar fi flexibilitatea şi, cel mai important, economisirea timpului, dar și a resurselor de către angajat și angajator.

Cu alte cuvinte, nu se mai pierde timp cu transportul la şi de la locul de muncă, pentru unele activităţi ce permit acest lucru.

Guvernul stabileşte cadrul legal, faptul că există acest concept și că firmele pot să-l aplice. Specialiștii spun că reglementarea acestui tip de muncă era necesară, în condițiile în care este tot mai populară în România.

„Prin acest proiect de lege se stabileşte expres că, la încheierea contractului individual de muncă, în formă scrisă, acesta trebuie să cuprindă câteva elemente esenţiale, lipsa acestora conducând la aplicarea unei sancţiuni contravenţionale de la 2.000 la 5.000 de lei. Adică precizarea că salariatul muncește de acasă, în regim de tele-muncă și cu normă întreagă. În plus, se specifică perioada și intervalul orar în care angajatul își desfășoară activitatea”, explică Marius Petruț, avocat pentru dreptul muncii.

„Contractul este avantajos pentru ambele părţi. Pentru angajator pentru că se reduc costurile administrative cu chiria, utilităţile, carburanți şi parcul auto. Iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu şi îţi îmbunătăţeşte echilibrul între viaţa profesională şi personală”, arăta Lia Olguța Vasilescu, ministrul muncii, în ședința de guvern.

Proiectul de act normativ urmează să fie trimis în Parlamentul pentru dezbatere și vot.

Potrivit proiectului de lege, o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator va putea fi  desfășurată de către salariat și la distanță de această locație, în mod regulat și voluntar, folosind tehnologia informației și comunicațiilor.

Desfășurarea activității în regim de tele-muncă de către salariat va avea loc cel puțin o zi pe lună și se poate extinde pe toată perioada de lucru.

Salariatul își poate exprima acordul cu această formă de organizare a muncii prin semnarea contractului individual de muncă sau a unui act adițional, după caz.

Reglementarea tele-muncii va conduce la flexibilizarea și adaptarea relațiilor de muncă la realitățile socio-economice actuale, în raport cu evoluția dinamică a pieței muncii, și va oferi avantaje atât salariatului, cât și angajatorului. Concret, pentru angajator, se vor reduce costurile cu închirierea spațiilor, utilitățile, consumul de carburant și parcul auto. În ceea ce-l privește pe salariat, acesta va elimina consumul de bani și de timp cu deplasarea de la și până la sediul angajatorului, va avea libertatea alegerii locului de muncă și valorificării timpului de lucru, optimizându-și, astfel, raportul între viața profesională și cea personală.

Nu în ultimul rând, prin introducerea acestei noi forme de organizare a muncii și îndeplinire a sarcinilor, vor crește șansele persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.

În prezent, domeniul raporturilor de muncă, modul în care se efectuează controlul aplicării reglementărilor din domeniul raporturilor de muncă, precum și jurisdicția muncii sunt reglementate prin  Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Un element obligatoriu al contractului individual de muncă îl constituie locul muncii. Potrivit Legii securității și sănătății în muncă  nr.319/2006, prin loc de muncă se înțelege locul destinat să cuprindă posturi de lucru, situat în clădirile întreprinderii și/sau unității, inclusiv orice alt loc din aria întreprinderii și/sau unității la care lucrătorul are acces în cadrul desfășurării activității.

Codul muncii prevede și posibilitatea de a lucra de acasă cu contract de muncă la domiciliu. Principala particularitate a acestui contract de muncă este că atribuțiile de serviciu se execută la domiciliul salariatului, locul muncii fiind în această situație domiciliul acestuia.

În contextul strategiei europene pentru ocuparea forței de muncă, Consiliul UE a invitat partenerii sociali să negocieze contracte care să ajute la modernizarea organizării pieței muncii, incluzând aranjamente de muncă flexibile, cu scopul de a oferi productivitate și competitivitate angajamentelor și pentru a realiza un echilibru între flexibilitate și securitate.

În acest sens, în anul 2002, la Bruxelles a fost încheiat între partenerii sociali un acord-cadru european privind  teleworking-ul  (tele-munca).

Ținând cont de modernizarea pieței muncii la nivel european, și Programul de Guvernare 2017-2020, la capitolul ”Politici publice în domeniul muncii și justiției sociale”, secțiunea ”Sprijin pentru familii și copii”, face referire la ”încurajarea încheierii de contracte de muncă cu timp flexibil și a tele-muncii pentru părinți”.

surse: digi24.ro, gov.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax