Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum se acordă INDEMNIZAŢIA de creştere a copilului în 2016. Perioada de concediu, cuantum şi acte necesare

Publicat

mama si copilulPărinţii au dreptul, la cerere, de a beneficia de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului. Solicitantul poate fi mama sau tatăl, însă trebuie îndeplinite anumite condiţii.

Legislaţia în vigoare (Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010) prevede că persoanele care au obţinut venituri impozabile în ultimul an anterior datei de naştere a copilului pot să beneficieze la cerere de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea acestuia.

Cuantumul indemnizaţiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni. Limitele minime şi maxime, în funcţie de durata concediului pentru care se optează, raportate la indicatorul social de referinţă (500 de lei) sunt:

– între 600 de lei şi 3.400 de lei, pentru părinţii care aleg concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (sau până la trei ani, dacă este vorba de un copil cu handicap);

– între 600 de lei şi 1.200 de lei, pentru părinţii care aleg concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani.

– pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere, indemnizaţia lunară creşte cu câte 600 de lei.

Cei care aleg concediu de doi ani pentru creșterea copilului vor beneficia de o indemnizație cu plafon maxim majorat de la 1.200 de lei la 3.400 de lei pentru primele 12 luni, dacă un proiect de lege aprobat de Senat va trece şi de votul Camerei Deputaţilor şi va fi promulgat.

Vezi Modificarea legii privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, aprobată de Senat. Plafon maxim majorat

Cele 12 luni de venituri necesare anterior naşterii copilului pot fi constituite integral din salarii, activităţi independente, activităţi agricole, dar şi din perioade în care solicitanţii au beneficiat de şomaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fără plată pentru creşterea copilului.

Însă opţiunea pentru durata concediului se face prin cerere scrisă şi nu poate fi schimbată pe durata acordării acestuia.

Indemnizaţia lunară pentru concediul de creştere poate fi primită de oricare dintre cei doi părinţi ai copilului, pentru fiecare naştere, în măsura în care sunt îndeplinite condiţiile legale de acordare.

Condiţii:

– să fie cetăţeni români, cetăţeni străini sau apatrizi (fără cetăţenie);

– să aibă domiciliul/reşedinţa pe teritoriul României;

– să locuiască în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.

Beneficiarii cu drepturile stabilite de minimum şase luni sunt obligaţi să-şi plătească impozitele şi taxele locale pentru bunurile deţinute în proprietate. În caz contrar, plata indemnizaţiei lunare se suspendă.

Acte necesare

Indemnizaţia lunară aferentă concediului pentru creşterea copilului este acordată în baza unei cereri, care trebuie să fie însoţită de următoarele documente:

– copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;

– actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;

– actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;

– dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;

dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;

– orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

Cererea de concediu şi indemnizaţie, precum şi actele doveditoare, trebuie depuse la primăria localităţii pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul/reşedinţa. Apoi, acestea sunt transmise agenţiilor teritoriale pentru prestaţii sociale.

Cererile sunt soluţionate prin decizie în 15 zile lucrătoare de la înregistrarea la agenţiile teritoriale, aceasta fiind comunicată solicitanţilor în cinci zile lucrătoare de la emitere.

Venituri în concediul de creştere a copilului

Părintele aflat în concediul pentru creşterea copilului are voie să obţină venituri impozabile fără să-i fie suspendată plata indemnizaţiei, însă doar dacă acestea nu depăşesc o limită anuală de maximum 3.000 de lei într-un an calendaristic.

În afară de situaţia în care beneficiarul obţine venituri şi nu se încadrează în excepţiile amintite, suspendarea plăţii indemnizaţiei intervine în ziua următoare celei în care, de exemplu, acesta este decăzut din drepturile părinteşti, nu mai îndeplineşte condiţiile legale, nu-şi plăteşte impozitele şi taxele locale sau se constată înregistrarea (timp de trei luni consecutive) de mandate poştale returnate.

În mod normal, plata indemnizaţiei încetează cu ziua următoare celei în care copilul împlineşte vârsta de un an sau, după caz, doi ani, respectiv de trei ani, în cazul copilului cu handicap.

AICI, mai multe detalii.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax