Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum se face anularea penalităţilor de întârziere la datoriile către bugetul de stat. Procedura a fost publicată

Publicat

anaf

anafContribuabillii persoane fizice, juridice sau cei fără personalitate juridică pot beneficia de de anularea penalităţilor de întârziere aferente, dacă îşi vor achita, până la 31 martie 2016, datoriile restante la 30 septembrie 2015 faţă de bugetul de stat. Ordinul Ministrului Finanţelor pentru aplicarea procedurii de aplicare şi acordare a facilităţilor fiscale a intrat în vigoare de luni.

Vezi şi „Mica amnistie fiscală” pentru persoane, firme şi primării, aprobată de Guvern. CONDIŢII pentru anularea penalităţilor şi dobânzilor la datoriile către stat

Citeşte şi „Mica amnistie fiscală” pentru albaiulieni, aprobată în Consiliul Local. Cine poate beneficia de anularea majorărilor de întârziere la plată şi cum

Este vorba despre OMFP 3831/2015, pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.44/2015 privind acordarea unor facilități fiscale în cazul creanțelor administrate de către organul fiscal central, ce stabileşte modalitatea în care contribuabilii vor beneficia de facilităţile fiscale prevăzute în OUG nr. 44/2015.

Orice contribuabil va beneficia de anularea penalităţilor de întârziere aferente dacă, până la 31 martie 2016, îşi va achita datoriile restante la 30 septembrie 2015 faţă de bugetul de stat.

Cei care plătesc până la 30 iunie 2016 o cotă de 45,8% din dobânzile aferente obligaţiilor principale restante, stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligaţiilor de plată principale, vor putea beneficia, condiţionat, de anularea unei cote de 54,2% din dobânzile aferente obligaţiilor principale datorate bugetului general consolidat la 30 septembrie 2015.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin organele fiscale subordonate, sau direcțiile de specialitate din Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vor acorda anularea obligaţiilor de plată accesorii şi amânarea la plată a obligațiilor de plată accesorii, până la data soluționării cererii de anulare a accesoriilor sau, în cazul în care nu se depune cererea de anulare a accesoriilor, până la data de 30 iunie 2016 inclusiv, pentru contribuabilii care notifică organul fiscal competent de intenţia lor.

Aceste facilităţi fiscale pot fi dispuse pentru următoarele obligaţii de plată accesorii: penalităţile de întârziere; o cotă de 54,2% din dobânzi; o cotă de 77,1% din majorările de întârziere datorate de contribuabili până la data intrării în vigoare a OUG nr.39/2010, adică 1 iulie 2010.

Potrivit actului normativ publicat luni, contribuabilii interesaţi să beneficieze de facilităţile fiscale amintite trebuie să depună o cerere de anulare a accesoriilor, la registratura organului fiscal la care sunt arondaţi sau o vor comunica prin poştă, prin intermediul unei scrisori recomandate, cu confirmare de primire, fără a fi necesare alte documente.

Condiţiile de acordare a anulării sunt: stingerea, până la 31 martie 2016, a obligaţiilor de plată principale, restante la 30 septembrie 2015; stingerea, până la 30 iunie 2016, a 45,8% din dobânzile aferente obligaţiilor principale restante, stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligaţiilor de plată principale; stingerea, până la termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală la art. 111 (respectiv până la data de 5 a lunii următoare, dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună sau până la data de 20 a lunii următoare, dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună), a 45,8% din eventualele dobânzi calculate până la data stingerii obligaţiilor de plată principale; stingerea, până la data depunerii cererii de anulare a penalităţilor de întârziere, a obligaţiilor de plată principale curente, cu termene de plata cuprinse între data de 1 octombrie 2015 şi 31 martie 2016; depunerea, până la data înregistrării cererii de anulare a penalităţilor de întârziere, a tuturor declaraţiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal; depunerea, până la data de 30 iunie 2016, a cererii de anulare a penalităţilor de întârziere.

Cererea de anulare a accesoriilor se depune nu mai târziu de 30 iunie 2016, iar organul fiscal va avea cinci zile lucrătoare la dispoziţie pentru a emite decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii, datorate până la data stingerii obligațiilor de plată principale aferente.

Potrivit actului normativ,contribuabilii ce beneficiază de eşalonare la plată la data de 30 septembrie 2015 pot beneficia de anularea penalităţilor de întârziere şi a cotei de 54,2% din dobânzi dacă îndeplinesc condiţiile corelative de eşalonare a obligaţiilor.

Petru acordarea amânării la plată, contribuabilul interesat va trebui să depună o notificare, până cel târziu la 30 iunie 2016. Organul fiscal competent va emite şi comunica, pentru contribuabil, decizia de amânare la plată a obligațiilor de plată accesorii, respectiv instituţiilor de credit la care debitorul are deschise conturile bancare şi/sau terţilor popriţi care deţin/datorează sume de bani debitorului, adresa de sistare temporară, totală sau parțială, a executării silite prin poprire.

Pentru contribuabilii care au înfiinţate sedii secundare înregistrate fiscal, potrivit legii, facilitățile prevăzute de actul normativ se acordă atât pentru obligaţiile de plată datorate de aceștia, cât şi pentru cele ale sediilor sale secundare şi se analizează raportat la totalul obligaţiilor contribuabilului şi a sediilor sale secundare.

Începând cu 1 ianuarie 2016, atunci când vor intra în vigoare prevederile noului Cod de procedura fiscală, dobânzile de întârziere la plată vor fi de 0,02% pe zi, faţă de 0,03% pe zi, aşa cum stabileşte legislaţia actuală.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax