Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Curățenie lexicală: Dîrzu și PSD nu mai vor să audă ”penal” și ”pușcăriabil” în discursul public

Publicat

Deputatul de Alba, Ioan Dîrzu a cerut de la tribuna Parlamentului aplicarea unei directive europene privind prezumția de nevinovăție și renunțarea la termeni precum ”penal” și ”pușcăriabil” utilizați în discursul public. Dîrzu este portavocea PSD pe acest subiect, partidul din care face parte intenționând chiar sancționarea unui asemenea limbaj și chiar obținerea unor măsuri reparatorii pentru persoanele care au fost catalogate în acest mod.  

Cuvintele „penali“ şi „puşcăriabili“ nu sunt pe placul partidului de guvernământ, care ar dori să opereze o curățenie lexicală în vocabularul politic, prin interzicerea acestor termeni. PSD l-a ales pentru acest anunț chiar pe deputatul de Alba, Ioan Dîrzu, altfel relativ invizibil în Camera Deputaților.

Discuția a fost generată de o declaraţie a preşedintelui Klaus Iohannis, de săptămâna trecută. „Persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcţiilor statului. Nimic împotriva persoanelor fizice, dar în politică nu funcţionează prezumţia de vinovăţie ca în justiţie“, a spus Iohannis, înainte de a accepta nominalizările a trei noi miniştri propuşi de premierul Mihai Tudose.

Din acest motiv, Ioan Dîrzu a cerut formaţiunii sale să aplice o directivă europeană privind prezumţia de nevinovăţie, chiar înainte de votul din şedinţa în care Rovana Plumb a scăpat de urmărirea penală în dosarul Belina. „Declaraţia preşedintelui Iohannis despre penali şi comunicatele anumitor Parchete încalcă legislaţia europeană. Termenii de «penali» sau «puşcăriabili» vor trebui să dispară din discursul politic. Discursul preşedintelui pe tema penalilor este un discurs anti-european şi atacă frontal drepturile fundamentale ale omului“, a declarat Dîrzu, de la tribuna plenului Parlamentului. PSD ar urma să ceară şi măsuri reparatorii pentru cei catalogaţi astfel, potrivit unor surse politice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax