Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Curtea Constituțională ar putea fi obligată de lege să se pronunţe în 30 de zile de când a fost sesizată. Proiect legislativ, la Senat

Publicat

senat Un proiect legislativ aflat în dezbatere publică la Senat prevede obligativitatea ca judecătorii CCR să se pronunțe asupra constituționalității legilor înainte de promulgare, adică într-un termen de 30 de zile de la sesizarea adresată Curții Constituționale. Propunerea legislativă a fost adoptată deja de Camera Deputaților.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale este argumentată de faptul că și în alte țări europene există aceleași prevederi, iar un alt exemplu este dat de șeful statului, care are obligația de a promulga sau refuza promulgarea unei legi în termen de 20 de zile de la primirea proiectului adoptat de Parlament:

„Este inadmisibil ca o lege adoptată de Parlament și contestată la Curtea Constituțională să fie întârziată în aplicare din cauza unei dezbateri și pronunțări prelungite. Nesoluționarea în timp a sesizărilor privind neconstituționalitatea legilor înainte de promulgare poate afecta grav drepturile omului, printer care și drepturile fundamentale constituționale ale cetățenilor, viața politică, economică și social a țării, sau chiar și relațiile internaționale”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului legislativ, inițiat de deputați și senatori de la UDMR.

Dacă va fi votat și în plenul Senatului, proiectul va modifica legea CCR.

sursa: senat.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax